Κατά τη διάρκεια της διακοπής για τις εθνικές ομάδες, ο Χρήστος Κόντης αξιοποίησε την ευκαιρία να παρακολουθήσει από κοντά τα νέα παιδιά της Κ19 του Παναθηναϊκού στο προπονητικό κέντρο «Γ. Καλαφάτης». Οι απουσίες παικτών λόγω διεθνών υποχρεώσεων και τραυματισμών επέτρεψαν στους νεαρούς να προπονηθούν με την πρώτη ομάδα, αποκτώντας πολύτιμες εμπειρίες σε ένα πιο απαιτητικό περιβάλλον.
Η σημαντική δουλειά που γίνεται στην Ακαδημία του Παναθηναϊκού από τους Τάκη Φύσσα και Θόδωρο Ελευθεριάδη, με στόχο τη δημιουργία ενός πρότυπου συστήματος εκπαίδευσης, αναπτυξιακής προετοιμασίας και επαγγελματικής νοοτροπίας για τους νεαρούς ποδοσφαιριστές. Ο Κόντης παρακολουθεί στενά τους ταλαντούχους παίκτες για να σχηματίσει άποψη για το ποιοι μπορούν να ενταχθούν σταδιακά στην πρώτη ομάδα.
Επιπλέον, η παρουσία των παιδιών της Κ19 έχει πρακτικό λόγο, καθώς στα επικείμενα ματς του Κυπέλλου Ελλάδας είναι υποχρεωτική η συμμετοχή ποδοσφαιριστών κάτω των 21 ετών στην αποστολή και στην ενδεκάδα. Ο Κόντης θέλει να έχει έτοιμες λύσεις και να γνωρίζει ποιοι μπορούν να ανταπεξέλθουν υπό πίεση.
Το σημαντικότερο στοιχείο αυτής της κίνησης είναι η σταδιακή επανασύνδεση της πρώτης ομάδας με την Ακαδημία, κάτι που ο Παναθηναϊκός είχε χάσει τα προηγούμενα χρόνια. Η αξιοποίηση των ταλέντων των υποδομών δεν είναι μόνο στρατηγικός στόχος της διοίκησης, αλλά και βασική προϋπόθεση για τη μακροχρόνια υγεία του συλλόγου, καθώς η εμπιστοσύνη στα νέα παιδιά μπορεί να αναβιώσει τα ένδοξα «πράσινα» φυτώρια που διαμόρφωσαν γενιές ποδοσφαιριστών.

