Τεράστιο διπλό στο Καραϊσκάκη και ο Παναθηναϊκός είναι ξανά εδώ!

Τρεις φάσεις, τρία γκολ και ξανά μέσα στη μάχη του τίτλου ο Παναθηναϊκός! Οι «πράσινοι» ήταν οι μεγάλοι νικητές στο ντέρμπι αιωνίων του κατάμεστου Καραϊσκάκη για την 1η αγωνιστική των πλέι-οφ της Super League, επικρατώντας 3-1 του Ολυμπιακού ανήμερα των 99ων «γενεθλίων» του. Με το αποτέλεσμα αυτό, το «τριφύλλι» πέρασε ξανά τους «ερυθρόλευκους» στη βαθμολογία, φτάνοντας τους 59 βαθμούς και την 3η θέση. Μεγάλος πρωταγωνιστής για την ομάδα του Τερίμ ο Φώτης Ιωαννίδης με τα δύο του γκολ (45+4', 70'), ένα πέτυχε ο Μπακασέτας (41'), ενώ για τους γηπεδούχους ο Ποντένσε είχε ανοίξει το σκορ με υπέροχο σουτ (24'). Άψογοι τακτικά οι νικητές, αμύνθηκαν αποτελεσματικά σε όλο το 90λεπτο επιτρέποντας ελάχιστα πράγματα στην ερυθρόλευκη επίθεση, ενώ αντίστοιχα «χτύπησαν» στις τρεις φάσεις τους με απόλυτη αποτελεσματικότητα, τιμωρώντας σκληρά την τραγική -για ένα ακόμη ματς- άμυνα του Ολυμπιακού. 

Καλύτερος στο ξεκίνημα ο Παναθηναϊκός...

Όσον αφορά στην εικόνα και την εξέλιξη του αγώνα, ο Ολυμπιακός είχε την κατοχή μπάλας στο ξεκίνημα με διάθεση να πιέσει ψηλά, αλλά ελάχιστα πράγματα κατάφερε. Ο Παναθηναϊκός ισορρόπησε μετά το δεκάλεπτο και αυτός ήταν που κυκλοφόρησε τη μπάλα με υπομονή και ψυχραιμία κερδίζοντας αρχικά κάποια κόρνερ και πατώντας την αντίπαλη περιοχή. Ιδιαίτερα νευρικοί οι γηπεδούχοι στο διάστημα αυτό, με πολύ κακές μεταβιβάσεις και διωξίματα από την άμυνά τους. Οι πρώτες τελικές του παιχνιδιού ήταν ως... μη γενόμενες, αφού Ιωαννίδης, Κάρμο Ορτέγκα και Παλάσιος δεν απείλησαν πραγματικά τους αντίπαλους γκολκίπερ. «Μιλώντας» για γκολκίπερ, το «τριφύλλι» στο 3ο λεπτό είδε τον Ντραγκόφσκι να παθαίνει θλάση και να αποχωρεί, με τον Λοντίγκιν να μπαίνει τελικά στο 7'. 

...αλλά 1-0 με κλάση Ποντένσε

Η πρώτη πραγματική ευκαιρία του αγώνα, ήταν αυτή που έφερε και το προβάδισμα του Ολυμπιακού, χάρη σε μια αδράνεια της πράσινης άμυνας και μια στιγμή κλάσης του Ποντένσε. Ήταν το 24ο λεπτό, όταν ο Ροντινέι έκανε τις ντρίμπλες, έδωσε δεξιά για τον Ελ Κααμπί, ο Μαροκινός σέντραρε, ο Παλάσιος έκανε κακό διώξιμο πάνω στον Ορτέγκα, ο Αργεντινός τροφοδότησε τον Πορτογάλο, ο οποίος μετά από έναν ελιγμό και απίθανο δεξί σουτ έστειλε τη μπάλα δοκάρι και μέσα για το 1-0. Το γκολ των «ερυθρόλευκων» ωστόσο μάλλον ξύπνησε περισσότερο τον Παναθηναϊκό. 

Οι γηπεδούχοι δεν είχαν καμία συνοχή στο παιχνίδι τους, με την ομάδα του Τερίμ να κερδίζει τη μάχη της μεσαίας γραμμής. Γενικά ήταν πιο οργανωμένος επιθετικά ο Παναθηναϊκός, με περισσότερο παιχνίδι ως προϊόν «στρωτού» ποδοσφαίρου. Αντίθετα, η ομάδα του Μεντιλίμπαρ επιδόθηκε σε πολλές σέντρες και πολλά γεμίσματα -τα περισσότερα καταδικασμένα. Αυτό ακριβώς το στοιχείο ήταν που έκανε και τη διαφορά στο φινάλε του πρώτου μέρους, αφού η γρήγορη και καλή κυκλοφορία των πρασίνων έφερε και τα δύο γκολ της ανατροπής. 

Η μπάλα κάτω και... πράσινη ανατροπή!

Το πρώτο στο 41' όταν μετά από μια κάθετη για τον Ιωαννίδη, ο φορ των πρασίνων κράτησε τη μπάλα, πάσαρε στον Μπερνάρ που βγήκε τετ-α-τετ αφού τσίμπησε τη μπάλα ανάμεσα στους στόπερ και πλάσαρε, ο Χέσε έκοψε πάνω στη γραμμή και ο επερχόμενος Μπακασέτας με δυνατό δεξί σουτ έγραψε το 1-1. Λίγα λεπτά μετά, στο δεύτερο λεπτό των καθυστερήσεων πια, ο Ολυμπιακός χάνει τη μεγάλη ευκαιρία για το 2-1, αφού μετά το γύρισμα του Ορτέγκα από αριστερά, ο αμαρκάριστος στο ύψος της μικρής περιοχής, Ναβάρο, πλάσαρε μισό μέτρο άουτ. Σε μια τεράστια εναλλαγή συναισθημάτων, στην επόμενη φάση, μια έξοχη ομαδική προσπάθεια των φιλοξενούμενων από αριστερά, χάρη στην οποία η μπάλα άλλαξε γρήγορα πολλά πράσινα πόδια, έφτασε στον Μπακασέτα που σούταρε δυνατά, ο Πασχαλάκης απέκρουσε αλλά ο Ιωαννίδης πήρε το «ριμπάουντ» και έκανε το 1-2, ανατρέποντας το σκορ. 

Τέσσερις φάσεις όλες κι όλες στο πρώτο ημίχρονο, έκαναν τη διαφορά σε αυτό το πρώτο ημίχρονο. Ο μεν Παναθηναϊκός βρήκε χάρη στο δικό του καλό ποδόσφαιρο δύο ευκαιρίες και τις αξιοποίησε στο 100%. Ο δε Ολυμπιακός, «κατάφερε» για ένα ακόμη ματς να δεχθεί γκολ και στις δύο μοναδικές φάσεις του αντιπάλου, ενώ σπατάλησε τη δική του τεράστια ευκαιρία.

Άντεξε στην πίεση ο Παναθηναϊκός και... τιμώρησε

Στο δεύτερο ημίχρονο πια, ο Ολυμπιακός πίεσε για 15-20 λεπτά, αλλά χωρίς ουσιαστικό επιθετικό πλάνο. Οι «ερυθρόλευκοι» δεν μπορούσαν να παίξουν κάθετα, παρά μόνο από τις πτέρυγες. Ο Παναθηναϊκός άντεξε στην πίεση, έβγαλε εύκολα ή δύσκολα όλες τις άμυνες και στην πρώτη του ευκαιρία στο δεύτερο ημίχρονο έβαλε και το τρίτο γκολ, τιμωρώντας μεγαλοπρεπώς την -για ακόμη ένα 90λεπτο- «αστεία» άμυνα των Πειραιωτών. 

Στο 56' το σουτ του Μπακασέτα πέρασε άουτ, στο 60' ο Λοντίγκιν απέκρουσε το δυνατό διαγώνιο του Ελ Κααμπί και στο 69' η φάση διαρκείας των γηπεδούχων κατέληξε με σουτ του Ποντένσε άουτ. Ένα λεπτό μετά, στην αντεπίθεση, ήρθε το 1-3. Μια σέντρα από δεξιά κατέληξε στον Μπερνάρ, αυτός κατέβασε ανενόχλητος, έκανε το γύρισμα στην καρδιά της άμυνας, ο Ιωαννίδης βρέθηκε στον χώρο ανάμεσα στους στόπερ και τους αμυντικούς χαφ που δεν επέστρεψαν ποτέ και με εύκολο πλασέ στην κίνηση έδωσε τεράστιο προβάδισμα νίκης στην ομάδα του.

Ακολούθησαν πολλές αλλαγές από τις δύο ομάδες, με τον Μεντιλίμπαρ να προσπαθεί να αλλάξει κάτι επιθετικά και δημιουργικά και τον Τερίμ να διαχειρίζεται το σκορ. Μετά το τρίτο γκολ του Παναθηναϊκού, ήταν σαφές ότι ο Ολυμπιακός είχε απογοητευθεί πλήρως, χωρίς να μπορεί να δημιουργήσει το παραμικρό στην αντίπαλη περιοχή. Οι «πράσινοι» κράτησαν εύκολα το αποτέλεσμα και πανηγύρισαν μια τεράστια νίκη, ξεκινώντας ιδανικά την διαδικασία των πλέι-οφ σε ένα ματς που ήταν must-win για αυτούς!

Οι συνθέσεις των ομάδων: 
Ολυμπιακός (Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ / 4-4-2): Πασχαλάκης, Ορτέγκα, Κάρμο, Μπιανκόν, Ροντινέι, Όρτα (59' Τσικίνιο), Χέσε (80' Ιμπόρα), Ποντένσε (80' Γιόβετιτς), Μασούρας (59' Φορτούνης), Ναβάρο (73' Ελ Αραμπί), Ελ Κααμπί.
Παναθηναϊκός (Φατίχ Τερίμ / 4-2-3-1): Ντραγκόφσκι (7' Λοντίγκιν), Μλαντένοβιτς, Αράο, Ακαϊντίν, Κώτσιρας, Ρούμπεν, Τσέριν, Μπερνάρ (83' Τζούρισιτς), Μπακασέτας (83' Μαντσίνι), Παλάσιος (75' Ούγκο), Ιωαννίδης (83' Σπόραρ).
Διαιτητής:  Ντάνιελ Σλάγκερ (Γερμανία)
Βοηθοί: Σβεν Βασίτσκι (Γερμανία), Αρνό Μπλος (Γερμανία)
Τέταρτος: Βασίλειος Φωτιάς (Πέλλας)
VAR: Πασκάλ Μίλερ (Γερμανία)
AVAR: Ράινχαρτ Μπουξμπάουμ (Αν. Αττικής)

Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως κάποιο σχόλιο σας θίγει, παρακαλούμε επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί άμεσα.
TrifillakiaTeam's picture

TrifillakiaTeam

Διαφημιστείτε εδω