Παναγιωτόπουλος: «Πόιντ-φόργουορντ ο Πονίτκα, ξέρει το μέγεθος του Παναθηναϊκού»!

Διαμαντής Παναγιωτόπουλος και Ματέους Πονίτκα συνεργάστηκαν στη Ρωσία για δυόμιση χρόνια, με τον Έλληνα τεχνικό να στάζει μέλι για τον Πολωνό άσο.

Δεν είναι μόνο οι εμφανίσεις του στο Eurobasket, αλλά η κοινή συνύπαρξη των δύο στην ομάδα της Αγίας Πετρούπολης, που στις δύο σεζόν που αγωνίστηκε στην Eurolegue είχε ως στόχο το Final Four.

Ο Παναγιωτόπουλος στάθηκε στη συνέντευξη που έδωσε στο SDNA στο πνεύμα νικητή που έχει ο Πονίτκα, στη φιλοσοφία που έχει ο Πολωνός άσος να βάζει την ομάδα πάνω από το «εγώ», ενώ σχολίασε και όσα γράφονται για την ικανότητα του 29χρονου στο τρίποντο.

Όπως χαρακτηριστικά τόνισε ο Έλληνας τεχνικός, ο Πονίτκα είναι η «κόλλα» που θα «δέσει» τους συμπαίκτες του, διαθέτοντας μια προσωπικότητα που αρέσκεται στις δύσκολες καταστάσεις, εκεί όπου ο πρώην άσος της Ζενίτ βγαίνει μπροστά για να κάνει τους συμπαίκτες του καλύτερους.

«Ο Πονίτκα θα έλεγα ότι είναι ένα πόιντ-φόργουορντ»

- Σε πήρε ο Πονίτκα κάτι να σε ρωτήσει για την ομάδα ή τον συμβούλεψες εσύ σε κάτι;

«Μιλήσαμε, αλλά δεν χρειάζεται να του πω κάτι. Τα ξέρει. Είναι πολύ έμπειρο παιδί. Ξέρει τι γίνεται, ξέρει ποια είναι η ομάδα. Ξέρει τις καταστάσεις. Μην ξεχνάς ότι ήμασταν δυόμιση χρόνια μαζί και με εμένα και με τον Μάνο Παπαδόπουλο, οπότε είχαμε συζητήσεις γενικά για την ομάδα, γνωρίζει το ευρωπαϊκό γίγνεσθαι και σε ποια ομάδα είναι πλέον. Ξέρει το τι σημαίνει ο Παναθηναϊκός για την Ευρώπη, αλλά και το μέγεθος του συλλόγου, τον κόσμο που ακολουθεί την ομάδα. Δεν χρειαζόταν τέτοιες λεπτομέρειες. Τα ξέρει όλα».

- Ποια είναι η πραγματική του θέση στο παρκέ;

«Ο Ματέους είχε πάντα μία ικανότητα με την μπάλα, απλά τα τελευταία δύο χρόνια και μαζί και με τον κόουτς Πασκουάλ έκανε ένα μεγάλο step up. Βελτίωσε κάποια πράγματα στο παιχνίδι του, δημιούργησε κάποιες άλλες συνθήκες. Εξέλιξε κάποια κομμάτια του παιχνιδιού που δεν τα είχε εξελίξει. Γιατί έχει τη δυνατότητα να το κάνει. Έχει ένα πολύ μεγάλο μέγεθος, είναι πνευματικά πολύ δυνατός, είναι ένα παιδί που έχει πολύ μεγάλη θέληση να κερδίζει, είναι νικητής, με προσωπικότητα στα αποδυτήρια και ένα παιδί που συμμετέχει ενεργά στη συσπείρωση της ομάδας για να μπορέσει να δημιουργήσει τις συνθήκες αυτές ώστε η ομάδα να μπορέσει να πετύχει τους στόχους της. Και είναι πολύ σημαντικό αυτό το κομμάτι. 

Αγωνιστικά είναι ένα παιδί που έχει μεγάλη βελτίωση τα τελευταία χρόνια. Γιατί εμείς τον είχαμε κάνει ένα πόιντ-φόργουορντ και ξεκάθαρα και πλέι μέικερ και πόιντ γκαρντ, γιατί είχαμε ατυχίες με τους τραυματισμούς. Ήταν κάτι που είχαμε σκεφτεί και το βάλαμε σιγά-σιγά, το δουλέψαμε. Ήθελε να μάθει και πλέον φαίνεται και από τις χρονιές που έκανε σε εμάς, αλλά και από τις εμφανίσεις του στο Eurobasket ότι μπορεί να δημιουργήσει και να κάνει καλύτερους τους συμπαίκτες του. Δεν είναι ένα σμολ φόργουορντ το οποίο θα περιμένει μόνο στη γωνία να πάρει μία μπάλα και θα κάνει ένα close out ή θα πάρει ένα ελεύθερο τρίποντο. Είναι ένα παιδί που μπορεί να έχει την μπάλα στα χέρια του και να δημιουργήσει τις συνθήκες για τους συμπαίκτες του.

Αυτό είναι κάτι που δίνει μεγάλη ευελιξία σε έναν προπονητή για να μπορέσει να έχει διάφορα σχήματα, γιατί με το μέγεθος που έχει και την άμυνα μπορεί να κάνει πολλά πράγματα και στην ουσία να έχεις ακόμα έναν δημιουργό, γιατί συνήθως οι δημιουργοί είναι το 1-2 και ίσως ο ψηλός. Αλλά ο Πονίτκα έχει αυτή την ικανότητα και θα δώσει μία άλλη διάσταση στο παιχνίδι του Παναθηναϊκού. Οπότε θα έλεγα ότι είναι ένα πόιντ-φόργουορντ. Εγώ αυτό θα έλεγα. Είναι ένας παίκτης που μπορεί να δώσει λύσεις στο «1», να πάρει τη δεύτερη δημιουργία, είναι πολύ καλύτερος στη δεύτερη δημιουργία και μπορεί να δώσει μία άλλη διάσταση στο επιθετικό παιχνίδι με το μέγεθός του και την ικανότητά του».

Mateusz Ponitka becomes the fourth player to post a triple-double in  EuroBasket history - Eurohoops

«Ο κόουτς Πασκουάλ τον έχρισε αρχηγό γιατί έδινε τον τόνο, χτυπούσε το τύμπανο στο πως θα δουλέψει η ομάδα»

- Ήταν μία ηγετική προσωπικότητα μέσα στα αποδυτήρια της Ζενίτ;

«Για να είναι κάποιος ηγέτης στα αποδυτήρια πέρα από την προσωπικότητα, είναι και τι συνθήκες θα υπάρξουν. Ο ηγέτης είναι πάντα ηγέτης, αλλά το πως ο συνθήκες θα του επιτρέψουν να μπει σε αυτή τη διαδικασία είναι ένα άλλο θέμα. Κάθε χώρα είναι διαφορετική, κάθε πόλη είναι διαφορετική, κάθε ομάδα είναι διαφορετική και μιλάω σε γενικότερο πλαίσιο για την ηγεσία. Αλλά δεν είναι ο παίκτης σε καμία περίπτωση που θα κρυφτεί στα δύσκολα. Θα βγει μπροστά και θα προσπαθήσει η ομάδα να πετύχει τους στόχους της και θα θυσιάσει και το δικό του "εγώ" για να κερδίσει η ομάδα. Θα κάνει όλα τα βρόμικα που δεν φαίνονται, είναι τρομερός στα ριμπάουντ, θα παίξει την άμυνα που δεν φαίνεται, θα καλύψει τον συμπαίκτη του, κάτι που δεν μετριέται στην στατιστική. Είναι πράγματα που δεν τα καταλαβαίνει κάποιος εύκολα, αλλά είναι παντού, είναι ένα παιδί που θυσιάζεται για την ομάδα. Είναι ο παίκτης που δίνει το παράδειγμα. Σε εμάς έτσι ήταν. Ήταν αρχηγός, ο κόουτς Πασκουάλ τον έχρισε αρχηγό γιατί έδινε τον τόνο, χτυπούσε το τύμπανο στο πως θα δουλέψει η ομάδα όσον αφορά το κομμάτι της διάθεσης, της ενέργειας, της αυταπάρνησης και του στόχου. Είναι παίκτης που ανήκει στην Εuroleague και μάλιστα από τους καλούς».

- Ποια είναι τα πλεονεκτήματα στο παιχνίδι του και που χρειάζεται ακόμα να δουλέψει;

«Κάθε συνθήκη είναι διαφορετική, κάθε ομάδα είναι διαφορετική. Εξαρτάται τι θέλει να κάνει κάθε ομάδα και πως θέλει να αξιοποιήσει κάποια πράγματα. Πιστεύω ότι ο ρόλος που έχει ο Πονίτκα μέσα στο παιχνίδι, η διάθεση για τη νίκη, η βρόμικη δουλειά, το ριμπάουντ, η δημιουργία και το πως εμπνέει είναι πολύ σημαντικά στοιχεία. Το μειονέκτημα, αν μπορεί να χαρακτηριστεί έτσι, είναι ότι επειδή θέλει να έχει την μπάλα στα χέρια του μπορεί να κάνει κάποια λάθη τα οποία μπορεί να τα αποφύγει. Αυτό. Δεν έχει κάτι άλλο. Και επειδή διαβάζω τα όσα γράφονται για το σουτ δεν είναι το σουτ του πρόβλημα. Το σουτ του είναι σε αρκετά καλό επίπεδο. Αν έλεγα κάτι ως μειονέκτημα θα ήταν, επειδή σε εμάς έπαιζε παραπάνω λόγω των απουσιών και έκανε παραπάνω πράγματα στο παρκέ, είναι ότι ίσως κάποιες φορές να κάνει 2-3 λάθη, Τίποτα άλλο. Είναι πολύ σημαντικό γρανάζι. Είναι η "κόλλα" ώστε να συνδεθούν όλα τα κομμάτια μίας ομάδας, κάτι που δεν μετριέται».

Eurobasket 2022 - L'immensa impresa di Mateusz Ponitka: tripla doppia e  semifinale

«Έχει ξεκάθαρα χαρακτήρα νικητή»

- Πραγματοποίησε ένα φανταστικό Eurobasket όντας παίκτης της Ρέτζιο Εμίλια. Πως ερμηνεύεις ότι δεν υπήρξε ενδιαφέρον από τις ομάδες της Euroleague;

«Κάθε ομάδα έχει τη δική της φιλοσοφία, έχει το δικό της τρόπο σκέψης, τη δική της λειτουργεία, αυτός όμως δεν πάει να πει ότι κάποιοι παίκτες δεν είναι καλοί. Αυτό που νομίζω είναι ότι ο Πονίτκα έπρεπε να είναι στην Euroleague και είναι παίκτης ξεκάθαρα επιπέδου Euroleague και από τους καλούς μάλιστα. Τώρα για ποιον λόγο οι ομάδες πριν δεν σκέφτηκαν να τον αποκτήσουν δεν το ξέρω. Εγώ θα το σκεφτόμουν σίγουρα»! 

- Στα παιχνίδια του Eurobasket φάνηκε και ο χαρακτήρας νικητή που έχει. Εσύ τον έχει ζήσει και καλύτερα.

«Ξεκάθαρα έχει. Είναι ένα παιδί που θέλει να κερδίζει, θέλει να βελτιώνεται και είναι πολύ σημαντικό αυτό. Θέλει να μάθει, θέλει να γίνει καλύτερος και προσπαθεί να κάνει καλύτερους και τους συμπαίκτες του. Και του αρέσουν και τα δύσκολα. Είναι ένα παιδί που θα βάλει το σώμα του, του αρέσει η θυσία για την ομάδα, θα βάλει το κορμί του στη φωτιά. Θέλει η ομάδα να πετυχαίνει τους στόχους της».

Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως κάποιο σχόλιο σας θίγει, παρακαλούμε επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί άμεσα.
TrifillakiaTeam's picture

TrifillakiaTeam

Διαφημιστείτε εδω