Μύθοι και πραγματικότητα για το «πράσινο» μπάτζετ

http://www.trifillakia.gr/diafimisteite-sto-trifillakiagr

Καλησπέρα στην παρέα μας... Τόσα χρόνια που διαβάζετε αυτή τη σελίδα σας έχουμε υποσχεθεί ότι ποτέ δεν θα προσπαθήσουμε να σας ταϊσουμε σανό για το οτιδήποτε γιατί το σανό δεν ανήκει στην δική μας ιδιοσυγκρασία σαν οπαδοί.

Επειδή λοιπόν διαβάζω και ακούω τις τελευταίες μέρες πολλά σχετικά με το μπάτζετ του Παναθηναϊκού στο μπάσκετ και πολλά από αυτά είναι ανακρίβειες, θα προσπαθήσουμε να προσεγγίσουμε το θέμα όσο πιο κοντά γίνεται στην πραγματική του διάσταση.

Αυτό που θέλω να τονίσω εξαρχής είναι ότι η τσέπη είναι του Δημήτρη Γιαννακόπουλου και όσο και αν εμείς κωλοχτυπιόμαστε για μεγαλύτερα μπάτζετ αν εκείνος δεν το θελήσει δεν θα γίνει απολύτως τίποτα. Και το συγκεκριμένο είτε μας αρέσει είτε όχι είναι κατανοητό και σεβαστό καθώς κουμάντο στην τσέπη του δεν θα κάνει κανείς μας.

Το μπάτζετ λοιπόν για να μην έχουμε αυταπάτες και μεταξύ μας θα είναι πάνω κάτω όσο ήταν και τα δύο τελευταία καλοκαίρια και αυτό είναι περί τα 10 εκ. χωρίς την εφορία. Με αυτό το μπάτζετ λοιπόν θα προσπαθήσει να φτιάξει μια ανταγωνιστική ομάδα για να πάρει τους δύο τίτλους εντός συνόρων και να διεκδικήσει ότι καλύτερο μπορεί στην Ευρώπη. Αυτό λοιπόν είναι μια πραγματικότητα σαν νούμερο και καλό θα είναι όταν ζητάμε παίκτες κτλ να έχουμε υπόψιν μας αν το συγκεκριμένο μπάτζετ τον αντέχει ή όχι. Το αν μας αρέσει αυτό; Φυσικά και όχι αλλά το εξηγήσαμε και παραπάνω.

Ένας μύθος που πλανάται εδώ και μέρες είναι ότι ο Παναθηναϊκός έκανε την οικονομική υπέρβαση και κράτησε τον Νικ στην ομάδα με συμβόλαιο 6,3 εκ ευρώ για τρία χρόνια ή 2,1 εκ ευρώ ετησίως. Δεν αντιλέγω τεράστιο το νούμερο σε σχέση με το συνολικό μπάτζετ της ομάδας αλλά για σταθείτε ρε παιδιά. Ποιό ήταν το συμβόλαιο που έπαιρνε ο Καλάθης την προηγούμενη 3ετία; Μα ακριβώς 6,3 εκ ευρώ και στο προηγούμενο συμβόλαιό του και επομένως τα περι αδειάσματος μπάτζετ λόγω Καλάθη κτλ απλά δεν στέκουν.

Ας αφήσουμε τον μύθο και να πάμε σε μια άλλη πραγματικότητα. Ο Πασκουάλ έχει πολύ δύσκολο έργο να επιλέξει παίκτες για τον Παναθηναϊκό με τα δεδομένα οικονομικά δεδομένα και παράλληλα αυτός ο παίκτης να μπορέσει να σηκώσει το βάρος της φανέλας του Παναθηναϊκού. Είναι πολύ εύκολο να λέμε γιατί δεν πήρε αυτόν ή γιατι δεν πήρε τον άλλον αλλά η πραγματικότητα είναι ότι εκείνος ξέρει όλα τα δεδομένα της εξίσωσης εν αντιθέσει με εμάς.

Αντίθετα μύθος είναι το πάμε να φτιάξουμε μια ομάδα με στόχο το Φάιναλ Φορ. Καλό θα είναι λοιπόν ακόμα και αν το ακούτε να το βάζετε στο πίσω μέρος του μυαλού σας. Και δεν λέω ότι δεν θα πάμε αλλά ότι δεν ξεκινάμε σαν ομάδα που μπορεί να χτυπήσει το Φάιναλ Φορ. Υπάρχουν ομάδες που έχουν μεγαλύτερα μπάτζετ και αυτές έχουν τον πρώτο λόγο. Τα Φάιναλ φορ χρειάζονται οικονομικές υπερβάσεις και τρέλα και αυτά για την ώρα δεν τα βλέπουμε καθώς κάθε χρόνο φτάνουμε μια ανάσα από το να πιούμε στην πηγή νερό. Άρα όταν και αν πάλι φτάσουμε στο ίδιο σημείο τερματισμού καλό θα είναι όλοι μας μην αρχίσουμε να επιρρίπτουμε ευθύνες σε Μπερτομέου και σία για τον αποκλεισμό μας αλλά να κατανοήσουμε το μπάτζετ που θα έχουμε. Εννοείται ότι έχουμε εχθρική αντιμετώπιση σε αρκετά παιχνίδια από τους διαιτητές αλλά στην τελική το μπάσκετ επικρατεί τις περισσότερες φορές και για τα 6 χρόνια χωρίς παρουσία σε φάιναλ φορ δεν μπορεί να ευθύνεται μόνο ο Μπερτομέου και οι διαιτητές.

Μύθος ήταν και η Ελληνοποίηση το καλοκαίρι του 2014 και όχι πραγματικότητα καθώς στην ουσία μειώθηκε το μπάτζετ χωρίς να έρθουν Έλληνες έστω που θα μπορούσαν να κάνουν την διαφορά. Τα λέγαμε και τότε ότι πρωταθλητισμό δεν κάνεις με αμούστακα παιδάκια και τα αποτελέσματα ήταν πολύ επώδυνα και ντροπιαστικά στην Ευρώπη με 30αρες και δύο χαμένα πρωταθλήματα στην Ελλάδα από τον Ολυμπιακό. Τα λέω αυτά γιατί έχει βγει μια γραμμή προς τα έξω για αποαμερικανοποίση της ομάδας γιατί έφταιγε η νοοτροπία και η συμπεριφορά. Μαζί σας αρκεί αυτό να είναι μια πραγματικότητα και όχι ένας μύθος. Τους Αμερικανούς παίκτες και τα συμβόλαιά τους πρέπει να αντικατασταθούνε με αντίστοιχα συμβόλαια και ποιότητα και ας είναι από άλλη ήπειρο. Το θέμα λοιπόν είναι η ποιότητα της ομάδας και όχι ποιο θα είναι το όνομα.

Και μιας και πιάσαμε τους Αμερικανούς παίκτες δεν θα πάθουμε ψύχωση να κρατήσουμε Τζέιμς, Ρίβερς, Σίνγκλετον και σία και αυτό είναι μια πραγματικότητα. Και η πραγματικότητα είναι να γίνει πράξη η επιθυμία του προπονητή αλλά για αγωνιστικούς και μόνο λόγους. Αν λοιπόν ο Πασκουάλ δεν τον θέλει τον Τζέιμς και τον κάθε Τζέιμς έχει καλώς. Το πρόβλημα όμως είναι μήπως αναγκαστεί να μην τον θέλει λόγω μπάτζετ και μετά τον βρίζουμε όλοι εμείς οι μπασκετικοί φωστήρες επειδή δεν τον κράτησε και έφερε κάποιον άλλο μέτριο από το πανέρι. Έτσι δεν λέμε όλοι μας ή μήπως και αυτό είναι ένας μύθος;

Όσον αφορά το περιβόητο θέμα με τον Τζέιμς το αν είναι ένας μύθος ή πραγματικότητα η πρόταση που του έγινε από τον Παναθηναϊκό σας αφήνω να το καταλάβετε μόνοι σας μια που εμείς οι Παναθηναϊκοί φημιζόμαστε για το δείκτη νοημοσύνης μας ανεξαρτήτως του τι λέγεται ή γράφεται. Πραγματικότητα όμως είναι ότι ζητάει ο Μάικ 1,8 εκ. ετησίως συν κάποιες προμήθειες για το γραφείο του. Αν με ρωτούσατε εμένα αν θα τον ανανέωνα με αυτά τα χρήματα με το συγκεκριμένο μπάτζετ η απάντηση θα ήταν αρνητική. Από ότι φαίνεται και για να μην κοροϊδευόμαστε μεταξύ μας ο Παναθηναίκός το πολύ να δώσει 1 εκ ετησίως για τον αντικαταστάτη του Τζέιμς. Επομένως προχωράμε σε άλλες λύσεις τύπου Κόπονεν κτλ που μπορούν να προσεγγίσουν αυτό το συμβόλαιο. Στην πραγματικότητα ο Πασκουάλ αυτή τη στιγμή προσπαθεί να βρεί έναν Τζέιμς με τα λεφτά που τον είχε φέρει ο Παναθηναϊκός το καλοκαίρι του 2016, περί τις 800.000 ευρώ ετησίως. Το ίδιο θέμα υπάρχει και με τον Ρίβερς που ζητάει περί το 1 εκ ετησίως μόνο που εδώ μπαίνει στην εξίσωση και το ιατρικό θέμα με το πρόβλημα που κληρονόμησε στον ώμο. Όσο για τον Σίνγλετον είναι μια περίπτωση παρόμοια με του Τζέιμς με παρόμοιο ίσως και μεγαλύτερο συμβόλαιο και εδω αναμένεται να κληθεί ο Πασκουάλ να βρει τον αντικαταστάτη του με συμβόλαιο το πολύ 1 εκ ευρώ. Άρα λοιπόν πρέπει να αποφασίσουμε αν μας φταίει το οικονομικό, ο χαρακτήρας ή και τα δύο μαζι.

Μια ακόμα πραγματικότητα είναι ότι ο κόσμος στήριζε και θα στηρίζει αυτό το τμήμα και την οικογένεια καθώς είναι τα πάντα για εμάς ανεξάρτητα από ρόστερ και καταστάσεις. Ακόμα και αν αυξάνονται τόσο πολύ τα εισιτήρια διαρκείας καθιστώντας την τιμή απαγορευτική για πολύ μεγάλη μερίδα του κόσμου που δεν μπορεί να ανταποκριθεί οικονομικά στις βασικές του ανάγκες. Και αυτό το λέω για να μην έχουμε μέσα στην σεζόν τίποτα δυσαρέσκειες επειδή δεν θα γεμίζει το ΟΑΚΑ σε κάθε παιχνίδι. Και γενικώς να καταλάβουμε ότι ότι δίνεις παίρνεις σε αυτή τη ζωή και αυτό το μότο ισχύει για μεγάλη πλειοψηφία του κόσμου. Αυτή η πλειοψηφία επίσης δεν μπορεί να δέχεται τα πάντα όλα ακόμα και αν δεν συμφωνεί. Μπορεί λοιπόν και να κριτικάρει και να πει γενικότερα τη γνώμη της χωρίς να χρειαστεί να χαρακτηριστεί αχάριστη και παράλογη.

Καλοί οι μύθοι λοιπόν για να κάνουμε αναδρομή στο παρελθόν αλλά ας προσγειωθούμε στην πραγματικότητα ΌΛΟΙ μας όμως!

Καλό σας απόγευμα και να κρατάτε την πράσινη σημαία πάντα ψηλά γιατί εμείς οι Παναθηναϊκοί είμαστε διαφορετικοί! Στείλτε ελεύθερα ότι ερωτήματα θέλετε για κουβεντούλα...

Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως κάποιο σχόλιο σας θίγει, παρακαλούμε επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί άμεσα.
Mat's picture

Mat

Διαφημιστείτε εδω