To απόλυτο crash test Τζάνινγκ - Ρίβερς!

Ο Παναθηναϊκός Superfoods έχει βάλει... μπρος τις μηχανές για τη νέα σεζόν και το τεχνικό επιτελείο των πρωταθλητών Ελλάδας εξετάζει ήδη αρκετές περιπτώσεις παικτών, που θα μπορούσαν να ενσωματωθούν στο ρόστερ της ομάδας ενόψει της χρονιάς που έρχεται.

Όπως σας αποκάλυψε το SDNA, οι έξι φορές πρωταθλητές Ευρώπης έχουν στο... κάδρο την περίπτωση του Ματ Τζάνινγκ. Ο έμπειρος γκαρντ/φόργουορντ έχει μεγάλη εμπειρία από τα ευρωπαϊκά παρκέ και είναι μία... σίγουρη και δοκιμασμένη λύση για την «πράσινη» περιφέρεια, με τον πρώην άσο -μεταξύ άλλων- της Μπασκόνια, της Σιένα, της Εφές και της Λοκομοτίβ Κουμπάν να αποτελεί έναν από τους καλύτερους σουτέρ στη Γηραιά Ήπειρο τα τελευταία χρόνια.

Είναι χαρακτηριστικό πως ο Τζάνινγκ μετρά 39,3% στα τρίποντα και 48,9% στα δίπονταστα τέσσερα χρόνια παρουσίας του στην Euroleague, ενώ στο ίδιο επίπεδο κυμαίνονται τα ποσοστά του και στο Eurocup (36,9% στα τρίποντα και 48,9% στα δίποντα), όπου έχει αγωνιστεί με τις Τσιμπόνα, Σιένα, Χάποελ Ιερουσαλήμ και Λοκομοτίβ Κουμπάν.

Μάλιστα, «οδηγός» για την παρουσία και την συνέπεια που δείχνει σταθερά ο Τζάνινγκ στο κομμάτι του σουτ αποτελεί και η σεζόν που μας πέρασε. Ο έμπειρος άσος πήγε στη Μπασκόνια ως... κάλυψη του τραυματία Τζόρνταν ΜακΡέι με δίμηνο συμβόλαιο, ωστόσο οι εμφανίσεις του και η σταθερότητα που έβγαλε στο παρκέ, τον κράτησαν στους Βάσκους μέχρι το τέλος της σεζόν.

Ο Αμερικανός γκαρντ/φόργουορντ ολοκλήρωσε την Regular Season με 8,3 πόντους, 1,7 ριμπάουντ, 1,5 ασίστ μ.ο και εξαιρετικά ποσοστά ευστοχίας (52,8% στα δίποντα, 38,8% στα τρίποντα, 90,5% στις βολές), ενώ έκανε καλές εμφανίσεις και στη σειρά των πλέι-οφ με την Φενέρμπαχτσε. 

Ο Τζάνινγκ ήταν «διψήφιος» στα τρία από τα τέσσερα παιχνίδια της σειράς με την ομάδα του Ζέλικο Ομπράντοβιτς, ενώ ήταν από τους διακριθέντες (10 πόντοι μ.ο με 63,6% στα δίποντα, 47,1% στα τρίποντα και 100% στις βολές) στον αποκλεισμό της Μπασκόνια από τους Τούρκους.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί πως ο Αμερικανός σουτέρ είχε ακόμα καλύτερη εικόνα στο ισπανικό πρωτάθλημα, στο οποίο η Μπασκόνια έφτασε μέχρι τους τελικούς. Ο Τζάνινγκ είχε διψήφιο αριθμό στους πόντους ανά παιχνίδι (10,7 μ.ο) αλλά και 2,1 ριμπάουντ και 1,7 ασίστ, την ώρα που το ποσοστό του στα τρίποντα... εκτοξεύτηκε στο 45,6 %!

Η σύγκριση με Ρίβερς... δείχνει Τζάνινγκ!

Όπως όλα δείχνουν και με βάση το αγωνιστικό στυλ του Ματ Τζάνινγκ, ο έμπειρος άσος εξετάζεται από τον Παναθηναϊκό ως μία... δυνατή και σίγουρη λύση για να αντικαταστήσει τον Κέι Σι Ρίβερς. 

Φυσικά, τίποτα δεν είναι ακόμα επίσημο σε αυτό το κομμάτι, ωστόσο ο μέχρι πρότινος γκαρντ/φόργουορντ της Μπασκόνια έχει τα ιδανικά στοιχεία για να καλύψει το κενό που μπορεί να αφήσει η ενδεχόμενη αποχώρηση του Ρίβερς. 

Σε ότι αφορά την σύγκριση των δύο παικτών, ο Τζάνινγκ έχει έστω και... οριακά το πάνω χέρι στα τρίποντα, καθώς το ποσοστό του στην Euroleague «αγγίζει» το 40% (39,3% με 163/415 3π.), την ώρα που ο αντίστοιχος αριθμός του Ρίβερς, που θεωρείται σταθερά ένας από τους κορυφαίους σουτέρ της Γηραιάς Ηπείρου, φτάνει στο 38,6%.

Σε ότι αφορά την σεζόν που μας πέρασε, ο Τζάνινγκ βρίσκεται και πάλι σε υψηλότερη θέση από τον Ρίβερς, καθώς σούταρε με το εξαιρετικό 38,8% στα τρίποντα, την ώρα που ο πρώην άσος της Ρεάλ Μαδρίτης ολοκλήρωσε την σεζόν στο 35,8%.

Ακόμα ένα στοιχείο που δείχνει με... χαρακτηριστικό τρόπο την ποιότητα και την σταθερότητα του Ματ Τζάνινγκ στο μακρινό σουτ, είναι το γεγονός πως ο Αμερικανός γκαρντ/φόργουορντ βρέθηκε στο Top-5 των παικτών με τα περισσότερα τρίποντα, σε προσπάθειες αλλά και σε ευστοχία. 

Ο έμπειρος άσος μέτρησε 62/160 σουτ και ήταν ένας από τους καλύτερους... sniper της Euroleague που μας πέρασε, καθώς μόνο ο Αλεξέι Σβεντ (107/324), ο Σέρχιο Ροντρίγκεθ (92/210), ο Αρτούρας Μιλάκνις (75/167) και ο Κέβιν Πάνγκος (75/158) είχαν περισσότερα εύστοχα σουτ από εκείνον.

Την ίδια ώρα, ο Ρίβερς ολοκλήρωσε την Regular Season και τα πλέι-οφ της Euroleague με 53/148 σουτ από την γραμμή του τριπόντου, κάτι που τον έφερε στην 15η θέση με τα περισσότερα εύστοχα σουτ, αλλά και στην 8η με τους παίκτες που πήραν τις πιο πολλές προσπάθειες.

Οι αριθμοί δεν λένε πάντα την αλήθεια στο μπάσκετ, όμως η περίπτωση των σουτ και των τριπόντων αποτελεί ίσως την μοναδική εξαίρεση. Η παρουσία του Ματ Τζάνινγκ, τόσο την περσινή σεζόν, όσο και στη διάρκεια της πολυετούς καριέρας του στα ευρωπαϊκά παρκέ, «δείχνουν» έναν παίκτη με μεγάλη έφεση στα μακρινά σουτ, σταθερότητα και... κρύο αίμα, στοιχεία που είναι απαραίτητα στο σύγχρονο μπάσκετ και στο μυαλό του Τσάβι Πασκουάλ. Για την ώρα, ο Αμερικανός βρίσκεται απλά στις υψηλότερες θέσεις της λίστας των πρωταθλητών Ελλάδας, όμως δεν αποκλείεται να έχουμε σύντομα εξελίξεις, σε μία υπόθεση που μπορεί να «κολλήσει» ακόμα ένα κομμάτι του «πράσινου» παζλ της σεζόν 2018-2019.

Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως κάποιο σχόλιο σας θίγει, παρακαλούμε επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί άμεσα.
Mat's picture

Mat

Διαφημιστείτε εδω