Δύο «φωτοβολίδες» με το αριστερό του Τάσου Μπακασέτα έξω από την περιοχή, που έστειλαν τη μπάλα στο «παράθυρο» της αντίπαλης εστίας, πιστοποιώντας το αυτονόητο συμπέρασμα ότι πρόκειται για ελίτ σουτέρ, αλλά κι ένα υπέροχο σκαφτό πλασέ του Βαγιαννίδη, χάρισαν στον Παναθηναϊκό μία εύκολη φιλική νίκη (3-1) με αρκετά καλή εμφάνιση απέναντι στην ΑΕΚ Λάρνακας.
Οι πράσινοι έδωσαν το πρώτο τους ματς προετοιμασίας στην Αθήνα μετά το βασικό στάδιο της προετοιμασίας απέναντι στη δεύτερη πέρυσι στην Κύπρο, ΑΕΚ Λάρνακας, που θα αγωνιστεί στα προκριματικά του Κόνφερενς Λιγκ, με τον πρώτο της αγώνα να είναι προγραμματισμένος στις 25 Ιουλίου.
Ο Παναθηναϊκός εμφανίστηκε σαφώς βελτιωμένος σε σχέση με την εικόνα του στα φιλικά ματς στην Αυστρία, έχοντας συνοχή στις γραμμές του, ικανοποιητικό πρέσινγκ ψηλά (με συγκεκριμένες παγίδες στο αντίπαλο «6άρι»), καλές αποστάσεις στο «χτίσιμο» για να σπάει το αντίπαλο πρες και κάποιες ποιοτικές εμπνεύσεις στο επιθετικό τρίτο. Οχι τόσες πολλές όσο θα έπρεπε, αλλά σίγουρα περισσότερες σε σχέση με τα προηγούμενα φιλικά.
Γκολάρες «Μπάκα», δοκάρι Τζούρισιτς
Από μία τέτοια ενέργεια, υψηλού επιπέδου, του Τάσου Μπακασέτα, το τριφύλλι άνοιξε το σκορ στο 9ο λεπτό. Ο Ελληνας μεσοεπιθετικός εκμεταλλεύτηκε στο έπακρο το κλέψιμο των πράσινων ψηλά και μετά από μία απομάκρυνση της μπάλας εξαπέλυσε έναν «κεραυνό» με το αριστερό που δεν άφησε κανένα περιθώριο αντίδρασης στον αντίπαλο τερματοφύλακα (1-0).
Εξαιρετική ήταν και η ατομική ενέργεια του Τζούρισιτς στο 38’ με την ειδοποιό διαφορά ότι η μπάλα τράνταξε το κάθετο δοκάρι και πέρασε άουτ, με τον Σέρβο να συγκλίνει από τα αριστερά προς τον άξονα και να σουτάρει.
Η ΑΕΚ Λάρνακας στο πρώτο ημίχρονο απείλησε μόνο μία φορά κι αυτή από στατική φάση (21’) με τον Λοντίγκιν να απογειώνεται στο δεξί «παραθυράκι» και να αποκρούσει τη γυριστή κεφαλιά του Φακούντο Σάντσες.
Από τακτικής πλευράς, ο Ντιέγκο Αλόνσο έκανε το «χτίσιμο» του παιχνιδιού με το 6άρι (Αράο) κεντρικό παίκτη στην τριάδα και τους δύο πλάγιους μπακ ψηλά στο γήπεδο, ενώ σε φάση άμυνας ο Παναθηναϊκός αμυνόταν σε σχηματισμό 4-4-2.
Σε επίπεδο προσώπων, ο Λοντίγκιν ξεκίνησε κάτω από τα δοκάρια, ο Βαγιαννίδης και ο Κώτσιρας ήταν οι δύο πλάγιοι αμυντικοί, με τους Σένκεφελντ και Γέντβαϊ στο κέντρο των μετόπισθεν, οι Αράο και Βιλένα κεντρικοί μέσοι με τον Μπακασέτα μπροστά τους σε θέση επιτελικού χαφ, οι Μαντσίνι (δεξιά) και Τζούρισιτς (αριστερά) στα άκρα και ο Γερεμέγεφ στην κορυφή της επίθεσης
Στο δεύτερο ημίχρονο ο Μπακασέτας πέτυχε ένα ακόμη γκολ για Οσκαρ, με τρομερό αριστερό σουτ στο δεξί «παράθυρο» του Αλομέροβιτς, διαμορφώνοντας το 2-0 για τον Παναθηναϊκό (51’).
Στο 53’ οι πράσινοι έφτασαν κοντά σε ένα τρίτο γκολ όταν ο Γέντβαϊ με εξαιρετική μακρινή μπαλιά βρήκε τον Μαντσίνι που έστρωσε στον Τζούρισιτς στο ύψος του πέναλτι, αλλά το πλασέ του Σέρβου πέρασε άουτ.
Ντεμπούτο Μαξίμοβιτς, ζωγραφιά Βαγιαννίδη
Ο Αλόνσο έδωσε χρόνο συμμετοχής και στον Σέρβο άσο, Νεμάνια Μαξίμοβιτς, που έκανε το ντεμπούτο του με την πράσινη φανέλα περνώντας στο γήπεδο στο 64’ μαζί με τους Ντραγκόφσκι, Μλαντένοβιτς, Ζέκα και Λημνιό.
Στο 67’ μάλιστα ο Σέρβος (που τοποθετήθηκε σε θέση «8» με τον Ζέκα στο «6») πήγε να σκοράρει μετά από σέντρα/σουτ του Μλαντένοβιτς, αλλά δεν βρήκε καλά τη μπάλα.
Στο τελευταίο τέταρτο ο παναθηναϊκός έχασε δύο μεγάλες ευκαιρίες με τον Γερεμέγεφ (79’ και 81’) που σκόραρε στο 77’ αλλά υποδείχθηκε σε θέση οφ σάιντ.
Παρά ταύτα, η ΑΕΚ Λάρνακας ήταν αυτή που μείωσε το σκορ σε 2-1 με πλασέ του Σάντος και τη βοήθεια του Μλαντένοβιτς που άθελά του έστειλε τη μπάλα στα δίχτυα του Ντραγκόφσκι (85’).
Στο αμέσως επόμενο λεπτό, εντούτοις, ο Βαγιαννίδης με υπέροχη ενέργεια και σκάψιμο της μπάλας έκανε το 3-1 (86’) μετά από ιδανική πάσα του Λημνιού στο χώρο.
Απαρατήρητη η διαιτησία του Ευαγγέλου από την Αθήνα.
Οι συνθέσεις των ομάδων:
ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ (Ντιέγκο Αλόνσο / 4-2-3-1): Λοντίγκιν (65’ Ντραγκόφσκι), Βαγιαννίδης, Γέντβαϊ (75’ Κάτρης), Σένκεφελντ (64’ Μαξίμοβιτς), Κώτσιρας (65’ Μλαντένοβιτς), Αράο, Βιλένα, Μαντσίνι (65’ Μαντσίνι), Μπακασέτας (75’ Πέρεθ), Τζούρισιτς (75’ Αϊτόρ), Γερεμέγεφ.
ΑΕΚ ΛΑΡΝΑΚΑΣ (Χουάν Φεράντο / 4-2-3-1): Αλομέροβιτς, Σάντσες, Μιλίσεβιτς, Καμπρέρα (56’ Σουάρεθ), Γκαρσία, Λέντες, Ντίμερς, Φαράι (68’ Σάντος), Ενρίκες, Γκιούρσκο (56’ Γκάμα), Σολ (83’ Βασιλείου).

