Όσο περνάνε τα χρόνια το μπάσκετ αλλάζει και υποδέχεται μια νέα εποχή. Γίνεται πιο γρήγορο, υπάρχουν καλύτεροι αθλητές και υπάρχουν πολλά νέα ταλέντα εκεί έξω. Σκεπτόμενος λοιπόν το παραπάνω αποφάσισα να σας παρουσιάσω μια λίστα με τους παίκτες που πρέπει να προσέξετε τα επόμενα χρόνια και που αν προσεχθούν θα κάνουν αίσθηση στο Ευρωπαϊκό μπάσκετ.
Η λίστα αναμένεται να χωριστεί σε δύο μέρη, ξεκινόντας από τους γεννηθείς του 1996/1997 και συνεχίζοντας με τους 94-95άρηδες.
Πέταρ Πόποβιτς (PG, 1.88, Montenegro) Comparison-Νando De Colo
Γεννημένος τις 13 Σεπτεμβρίου του 1996 στην Κετίγνη του Μαυροβουνίου ο νεαρός γκαρντ αποτελεί το next big thing αυτής της χώρας. Είναι point guard ύψους 1.88 που αγωνίζεται στην Λόβτσεν Κετίγνης. Από πέρυσι είχε θέση βασικού στην ομάδα και τελείωσε τη σαιζόν με 9.2 πόντους 2.9 ριμπάουντ 1.3 ασσιστ Μ.Ο. Η συμμετοχή του στο πρωτάθλημα του Μαυροβουνίου φαίνεται ότι τον βοήθησε πολύ, αφού στο πρόσφατο πρωτάθλημα κάτω των 18 που έγινε στην Τουρκία ήταν δεύτερος σκόρερ του τουρνουά με 20.3, ενώ παράλληλα ηγήθηκε του Μαυροβουνίου σε ασσιστ(4.1) και σε κλεψίματα(1.4). Εξαιρετικά γρήγορος γκαρντ με έφεση στο σκοράρισμα και την πάσα. Φαίνεται ότι έχει δουλέψει πολύ καλά τα πόδια του και σε συνδυασμό με το πολύ καλό ball handling του ήταν μια τεράστια απειλή στο transition, όπου χαμήλώνε εξαιρετικά το σώμα του για να αποφύγει τον αντίπαλο με αλλεπάλληλες σταυρωτές. Streaky shooter ακόμα και γι’ αυτή την ηλικία. Και pull up jumper στο ρεπερτόριο του . Τελειώνει συνήθως με το δεξί χέρι. Προσπαθεί για τα ριμπάουντ και τα περισσότερα προέρχονται όταν έχουν γίνει τα box out από τους ψηλούς και ο Πόποβιτς κατεβάζοντας τα σκουπίδια, τρέχει σαν σφαίρα στον αιφνιδιασμό. Ένας σκόρερ λοιπόν με όλη τη σημασία της λέξης. Αμυντικά θέλει δουλειά, αν και θετικό το ότι βγαίνει και κλέβει μπάλες. Γενικά χρειάζεται δουλειά στην άμυνα και πρέπει να μάθει να τελειώνει και με τα δύο χέρια, καθώς με πιο έμπειρους αντιπάλους θα έχει πρόβλημα όταν του κλείνουν τον δεξί διάδρομο. Ο μεγάλος αριθμός λαθών του 3 Μ.Ο προέρχεται επειδή κράταγε περισσότερο την μπάλα στα χέρια του σαν πρώτο βιολί της ομάδας, πράγμα που θα ελαττώσει με τα χρόνια.
Τόμας Ακυαζιλί (SG, 1.88, Belgium) Comparison- Μatthew Lojeski
Ο βραχύσωμος γκαρντ γεννήθηκε τις 15 Ιανουαρίου του 1997 στο Μορτσέλ της Αμβέρσας και από μικρή ηλικία εντάχθηκε στο δυναμικό των Άντουόρπ Τζάιαντς(=Γίγαντες της Αμβέρσας). Με ύψος 1.88 αγωνίζεται στη θέση δύο και σε δύο τουρνουά που έχει συμμετάσχει με την Εθνική της χώρας του βγήκε πρώτος σκόρερ και πρώτος σε ασσιστ. Θεωρείται το μεγαλύτερο ταλέντο της χώρας του. Ένας all-around παίκτης με έφεση στο σκοράρισμα, την πάσα και το ριμπάουντ. Παρόλο το ότι είναι 1.88 φημίζεται για τα αθλητικά του προσόντα. Δεν φοβάται και διεκδικεί πάντα την επαφή. Μπορεί να εξελιχτεί σε spot shooter αν και έχει περισσότερο slashing abilities. Είναι πολύ αποτελεσματικός από τις γωνίες. Έχει πολύ ωραίο μηχανισμό στο σουτ. Η απελευθέρωση είναι αποδοτική και γρήγορη και με αυτό το τρόπο αποφεύγει τα μπλοκ. Όπως ανέφερα το δυνατό του σημείο είναι οι καταστάσεις 1vs1 όπου είναι εξαιρετικός. Εκρηκτικό πρώτο βήμα, πολύ δύσκολα αντιμετωπίζεται αν πάρει τα βήματα του αντιπάλου. Πολύ καλός finisher(=η ικανότητα του παίκτη να τελειώνει τη φάση). Αμυντικά θέλει αρκετή δουλειά στα πλάγια βήματα και στις αλληλοκαλύψεις. Χάνει τον παίκτη του εύκολα. Κάνει αρκετά λάθη και γι’αυτό ευθύνεται το μέτριο ball handling. Γενικά ένα αθλητικό δυάρι με καλό σουτ, 1on1 abillities που στηρίζεται αμυντικά στο μεγάλο άνοιγμα χεριών του. Ήδη έχει υπάρξει ενδιαφέρον από το Davidson και το St.Mary για να τον φέρουν στο NCAA.
Δημήτρης Σταμάτης (SG, 1.92, Greece) Comparison- Nikos Pappas, Κοstas Sloukas
Γιός του παλαίμαχου μπασκετμπολίστα Αντώνη Σταμάτη, ο νεαρός Δημήτρης αποτελεί ένα εξαιρετικό σκόρερ και ένα χαρισματικό σουτέρ, χαρακτηριστικό που κληρονόμησε από τον πατέρα του. Γεννημένος στο Μαρούσι τις 12 Ιανουαρίου του 1996 και με ύψος 1.92, αγωνίζεται στην εφηβική ομάδα του Πανιωνίου και πέρυσι μάλιστα πήρε και μικρό χρόνο συμμετοχής στην Α1 και στο Γιουροκάπ. Αποτελεί τον πιο ταλαντούχο Έλληνα παίκτη της γεννιάς των 96άρηδων και μαζί με τον Βασίλη Χαραλαμπόπουλο ηγήθηκαν της Εθνικής ομάδας στο πρόσφατο Ευρωμπάσκετ κάτω των 18, αφού ήταν δεύτερος σκόρερ με 16.8 πόντους και δεύτερος σε ασσιστ με 3. Αρκετά γρήγορος γκαρντ με καλό ball handling που εκμεταλλεύεται το πολύ καλό πρώτο του βήμα για να τελειώσει τη φάση. Καταπλητικός finisher! Αν πάρει το πρώτο βήμα του αντιπάλου πολύ δύσκολο να χάσει το καλάθι, ιδιαίτερα από την δεξιά πλευρά. Πολύ καλός σουτέρ τριών πόντων. Έχει χαρακτηριστικά spot shooter και είναι πολύ επικύνδινος από τα φτερά. Ο μηχανισμός του είναι πολύ καλός, από τη στάση που παίρνει όταν περιμένει την μπάλα μέχρι τον πολύ γρήγορη απελευθέρωση που έχει. Μην σας παραπλανεί το χαμηλό ποσοστό που είχε στο Ευρωμπάσκετ(19.1). Διαθετεί εξαιρετική και γρήγορη σταυρωτή. Πολύ καλός στο transition offense. Πολύ καλή αντίληψη του παιχνιδιού, κινείται αρκετά καλά χωρίς την μπάλα. Το τρωτό του σημείο είναι η άμυνα, όπου θέλει αρκετή δουλειά για να σταθεί στο υψηλότερο επίπεδο. Επίσης παρόλο το ότι είναι ψηλότερος από τους υπόλοιπους γκαρντ της λίστας χάνει αρκετά σε size, λόγω των μη αθλητικών προσόντων. Θέλει δουλειά στο αριστερό χέρι. Γενικά ένας γκαρντ με πολλά περιθώρια βελτίωσης που μπορεί να εξελιχθεί σε καλαθομηχανί αν προσεχθεί.
Φεντερίκο Μουσίνι(PG, 1.90, Italy) Comparison- Stephen Curry
Έσπασα το μυαλό μου για να συγκρίνω με κάποιον τον νεαρό γκαρντ της Ρέτζιο Εμίλια, αλλά στο μυαλό μου ήρθε ο killer των Ουόριορς σε πιο light έκδοση φυσικά. Γεννημένος της 12 Μαρτίου του 1996 στην Ρέτζιο Εμίλια της Ιταλίας ο ταλαντούχος πόιντ γκαρντ εντάχθηκε από μικρή ηλικία στο δυναμικό της Ρέτζιο Εμίλια, όπου αγωνίζεται μέχρι σήμερα. Αναδείχθηκε πρώτος σκόρερ του Ευρωμπάσκετ κάτω των 18 που έγινε στην Τουρκία, ενώ ήταν μέλος και της καλύτερης πεντάδας του τουρνουά. Από τους πιο γρήγορους, ίσως και ο πιο γρήγορος παίκτης που παρακολούθησα στο Ευρωμπάσκετ εφήων. Εξαιρετικό ball handling κουβαλάει την μπάλα με άνεση. Iso threat, μπορεί να ξεπεράσει τον αντίπαλο του με πολλούς τρόπους και γι’αυτό είναι μια τεράστια απειλή στο 1vs1. Εξαιρετικό πρώτο βήμα, πολύ δύσκολο να σταματηθεί αν ξεπεράσει τον αντίπαλο του. Έχει ευχέρεια να τελειώνει και με τα δύο χέρια. Χρησιμοποιεί αρκετά το σπάσιμο μέσης στα τελειώματα του κάτι που κάνει με επιτυχία. Το δυνατό σημείο του Μουσίνι δεν είναι άλλο από το σουτ και συγκεκριμένα του pull up jumper. Πηγαίνει τον αντίπαλο στα 7 ή 5 μέτρα για να εκτελέσει. Οι περισσότεροι πόντοι του προέρχονταν από εκεί. Πολύ καλή αίσθηση του παιχνιδιού. Αμυντικά το δυνατό του στοιχείο είναι το κλεψιμο και χρησιμοποιεί πολύ καλά και γρήγορα τα άκρα του για να αμυνθεί, ωστόσο χάνει πάρα πολύ σε μέγεθος και athleticism. Γενικά ένας πυραυλοκίνητος γκαρντ, με εξαιρετική ντρίμπλα και επιθετική ευστροφία που χρειάζεται όσο περνάνε τα χρόνια να πάρει μυικά κιλά, χωρίς ωστόσο να χάσει την ταχύτητα και την εκρηκτικότητα του. Το πανεπιστήμιο της Gonzaga όπου έχει εξαιρετικό πρόγραμμα έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον για την απόκτηση του.
Ντράγκαν Μπέντνερ(F, 2.10, Croatia) Comparison- Andrei Kirilenko, Dario Saric
Αυτός είναι ο Ποιντ Φόργουορντ της νέας γεννιάς με ύψος 2.10 και αγωνιζόμενος στις θέσεις «3» και «4». Γεννημένος τις 17 Νοεμβρίου του 1997 στην Βοσνία και μεγαλωμένος στην Κροατία εντάχθηκε από μικρή ηλικία στις ακαδημίες της Σπλιτ(Της άλλωτε Γιουγκοπλάστικα), όπου τον καθοδηγούσε ο Νίκολα Βούισιτς. Από πέρυσι ανήκει στο δυναμικό της Μακάμπι Τελ Αβιβ. Μαζί με τον Αράποβιτς οδήγησαν την Κροατία στην τρίτη θέση στο πρόσφατο Ευρωμπάσκετ κάτω των 18, ενώ ο ίδιος μπήκε και στην καλύτερη πεντάδα του τουρνουά. Χαρακτηρίζεται για το all around παιχνίδι του και την ικανότητα του να πασάρει και να παίζει πολύ καλή άμυνα. Παρά το μπόι του είναι εξαιρετικά γρήγορος και μπορεί να κινείται αρκετά καλά χωρίς την μπάλα. Καλό ball handling πάντα βάσει ύψους. Το δυνατό του σημείο είναι η άμυνα, όπου διαθέτει πολύ καλά δουλεμένα πόδια και με αυτό το τρόπο μπορεί να μαρκάρει ακόμα και γρήγορους γκαρντ. Δουλεύει τα άκρα του πολύ καλά και ασκεί πίεση πάνω στη μπάλα. Απίστευτος μπλοκέρ και πρώτος στο Ευρωμπάσκετ χρησιμοποιεί το τεράστιο άνοιγμα χεριών του(κοντά στα 2.15) για να σταματήσει τους αντιπάλους, ενώ σε συνδυασμό με τα γρήγορα πόδια του έπαιρνε τις περισσότερες φορές τα βήματα των αντιπάλων του για να τους σταματήσει εμφατικά. Παρόλο που χάνει σε athleticism και είναι εύκολο να τον «σπρώξουν» στο ποστ χρησιμοποιεί τα μεγάλα άκρα του για να κάνει το κλέψιμο, βγαίνοντας μπροστά από τους αμυντικούς. Επιθετικά είναι ένας πολύ μυαλωμένος παίκτης που κινείται εξαιρετικά χωρίς τη μπάλα και μπορεί να πασάρει εξαιρετικά(3ος στο Ευρωμπάσκετ με 4.9 Μ.Ο). Πρέπει να πάρει οπωσδήποτε μυικά κιλά, χωρίς να χάσει την ευκινησία του σώματος του. Επίσης δουλέυει αρκετά το σουτ του και το έχει βελτιώσει αισθητά από πέρυσι.
Βασίλης Χαραλαμπόπουλος(F, 2.03, Greece) Comparison- Kostas Papanikolaou
Γεννημένος τις 6 Ιανουαρίου του 1997 στο Μαρούσι ο φόργουορντ του Παναθηναϊκού θεωρείται ένα από τα μεγαλύτερα ταλέντα του Ευρωπαϊκού μπάσκετ. Με ύψος 2.03 και με μεγάλο άνοιγμα χεριών, ο Χαραλαμπόπουλος οδήγησε την Εθνική στην τέταρτη θέση στο φετινό Ευρωμπάσκετ κάτω των 18 και διακρίθηκε με την τοποθέτηση του στην καλύτερη πεντάδα του τουρνουά. Είναι πόιντ φόργουορντ με έφεση στο σκοράρισμα, το ριμπάουντ και την πάσα. Αρκετά καλό ball handling μπορεί να κουβαλήσει την μπάλα. Καλό court vision μπορεί να πασάρει τόσο σε σετ, όσο και σε transition καταστάστεις. Πολύ θετικός στο transition offense, μπορεί να πασάρει ή να τελειώσει ο ίδιος τη φάση. Κινείται αρκετά καλά χωρίς την μπάλα. Είναι οξυδερκής παίκτης και έχει πολύ καλή αίσθηση του παιχνιδιού, πράγμα που δεν φαίνεται στην στατιστική του. Το δυνατό του σημείο δεν είναι άλλο από το σουτ. Εξαιρετικός μηχανισμός, τόσο το σπάσιμο καρπού όσο και η γρήγορη απελευθέρωση. Πολύ καλός και από μέση και από μακρινή απόσταση. Αμυντικά έχει θετικά και αρνητικά στοιχεία. Αρχικά είναι πολύ σημαντικό το ότι κυνηγάει κάθε φάση στην άμυνα και σε συνδυασμό με τα γρήγορα άκρα του αυτό οδηγεί σε μπλοκ, γι’αυτό και ο μεγάλος αριθμός του στο Ευρωμπάσκετ(1.6). Επίσης χάρη στην καλή αμυντική του αντίληψη και το άνοιγμα χεριών του μπορεί να πετάγεται μπροστά από τον αμυντικό και να κλέβει αρκετές μπάλες(1.3 κλεψίματα Μ.Ο). Ωστόσο χάνει αρκετά σε ταχύτητα, εκρηκτικότητα και πλάγια βήματα εξετείας των ποδιών του που θέλουν δουλειά. Γενικά ένας παίκτης που έχει μια φυσική αίσθηση του παιχνιδιού. Είναι μερικοί παίκτες που γεννιούντε για να παίζουν μπάσκετ, ο Βασίλης Χαραλαμπόπουλος είναι ένας από αυτούς.
Γιώργος Παπαγιάννης(C, 2.17, Greece) Comparison- Ante Tomic
Επαναπατρίστηκε φέτος για χάρη του Παναθηναϊκού και όχι τυχαία, καθώς ο νεαρός γίγαντας απ’ το Μαρούσι θεωρείται από τους κορυφαίους σέντερ παγκοσμίως! Βλέπει το κόσμο από τα 217 εκατοστά και έχει μια πολύ καλή σωματοδομή, αφού παρόλο το ύψος του μπορεί να κινηθεί αρκετά καλά. Ο Παπαγιάννης ήταν αρκετά ασταθής στα δύο τουρνουά που συμμετείχε η Εθνική εφήβων έχοντας μερικές αναλαμπές όπως στο ματς με την Ισπανία στο Ευρωμπάσκετ, όπου είχε 4 πόντους 14 ριμπάουντ και 6 μπλοκ, παρόλα αυτά κανείς δεν αμφισβητεί το ταλέντο του. Ένας ψηλός που μπορεί να παίξει και με πλάτη και με πρόσωπο στο καλάθι. Απίστευτο πόσο γρήγορα εκτελεί όταν πάρει την μπάλα στο ζωγραφιστό. Κινείται εξαιρετικά πίσω από την πλάτη του αμυντικού για να δεχτεί την backdoor πάσα και να τελειώσει με κάρφωμα. Στο ποστ συνήθως τελειώνει με ένα απλό χουκ που είναι δύσκολο να σταματηθεί, αν πιάσει την μπάλα κοντά στη ρακέτα. Πολύ καλός επιθετικός ριμπάουντερ, παίρνει πολύ καλές τοποθετήσεις. Αμυντικά λόγω του μεγέθους του μπορεί να προστατέψει ιδανικά τα ρακέτα. Εξαιρετικός μπλοκέρ. Βάζει πολύ ενέργεια στο κομμάτι της άμυνας στο ποστ. Θέλει αρκετή δουλειά στα πόδια και στο pick ‘n roll γενικότερα και να δουλέψει τις κινήσεις του στο ποστ.
Ντομάντας Σαμπόνις(F/C, 2.08, Lithuania) Comparison- Donatas Motiejunas
Γιος του θρυλικού Άρβιντας, ο νεαρός Ντομάντας αποτελεί ότι καλύτερο έχουν να παρουσιάσουν οι Εθνικές ομάδες της Λιθουανίας. Σίγουρα ο πιο ολοκληρωμένος από τους ψηλούς της λίστας. Με ύψος 2.08 μπορεί να αγωνιστεί τόσο στο «4», όσο και στο «5». Προέρχεται από τις ακαδημίες της Ουνικάχα Μάλαγα και από του χρόνου θα αγωνίζεται για το πανεπιστήμιο της Gonzaga και ίσως συναντήσει και τον Μουσίνι. Ήταν ο καλύτερος παίκτης της Λιθουανίας στο Ευρωμπάσκετ εφήβων που έγινε στην Τουρκία,αλλά ήταν και απελπιστικά μόνος γι’αυτό και η ομάδα του κατετάχθει στην 7η θέση του τουρνουά. Ένας ψηλός με εξαιρετική μπασκετική ευστροφία και αντίληψη για το παιχνίδι, που διαθέτει γρήγορα πόδια και καλές κινήσεις στο ποστ. Ο Σαμπόνις είναι all around ψηλός που μπορεί και να παίξει με πλάτη και με πρόσωπο στο καλάθι. Πασάροντας αρκετά καλά στο φετινό Ευρωμπάσκετ, ικανότητα που δεν είχε δείξει μέχρι τώρα και σίγουρα κληρονόμησε από τον πατέρα του, αν βελτιώσει την ντρίμπλα του θα γίνει ένας πολύ καλός point forward αργότερα στο ΝΒΑ. Παρόλο το ότι δεν είναι αθλητικός, το γεγονός ότι έχει πολύ καλές κινήσεις στο ποστ χρησιμοποιόντας αρκετές προσποιήσεις ή ρολάροντας πάνω στο σώμα του αντιπάλου τον κάνει μια αξιόπιστη απειλή στο low post. Μου αρέσει να τον βλέπω να σουτάρει, έχει ένα πολύ απαλό release(=απελευθέρωση σουτ) και πιστεύω ότι αργότερα θα βελτιώσει και άλλο το τρίποντο. Ε δεν γίνεται γιος Σαμπόνις να μην μπορεί να σουτάρει. Δεν τον λες και τρομερό αμυντικό, αλλά έχει πολύ καλή αντίληψη και ξέρει πότε και που πρέπει να βάλει το σώμα του για να αποτρτέψει το καλάθι. Σίγουρα το πιο δυνατό σημείο του Ντομάντας είναι το ριμπάουντ, πολύ καλά box out στην άμυνα, πολύ καλές τοποθετήσεις στην επίθεση. Γενικά ένας παίκτης που πρέπει να δουλέψει πολύ τα αθλητικά του προσόντα και αυτό γιατί δεν έχει ακόμα καλό έλεγχο του σώματος του και όταν αντιμετωπίζει στο ποστ παίκτες δυνατότερους από αυτόν, χάνει την ισσοροπία του με αποτέλεσμα να πέσει σε βήματα. Επίσης πρέπει να δουλέψει την ντρίμπλα του. Αυτό που κάνει τον Σαμπόνις ιδιαίτερο είναι το μπασκετικό του IQ.
Γιάνκουμπα Σίμα(C, 2.07, Spain) Comparison-Serge Ibaka
Παίροντας ένα μικρό ρίσκο, θα έδινα στον Σίμα τον τίτλο του “Light Ibaka”. Μακράν ο πιο αθλητικός παίκτης της λίστας , γεννημένος τις 28 Ιουλίου του 1996 στην Αφρική. Με ύψος 2.07 και τεράστιο άνοιγμα χεριών αποτελεί ένα πραγματικό θηρίο στη θέση του σέντερ. Ήταν πρώτος ριμπάουντερ του τουρνουά και δεύτερος μπλοκέρ. Βελτιώθηκε αισθητά στην επίθεση τον τελευταίο χρόνο ανεβάζοντας τις μετοχές του, ωστόσο δεν έχει καθόλου ποστ παιχνίδι. Παρόλα αυτά μπορεί να τελειώσει και με τα δύο χέρια αν πάρει την μπάλα στα 2,3 μέτρα από τη ρακέτα. Τρέχει το γήπεδο εξαιρετικά! Απίστευτο catching ability(=η ικανότητα του να πιάνει την μπάλα). Βγάζει τρομερή ενέργεια στο γήπεδο, μπορεί να τρέξει πολύ καλά στον αιφνιδιασμό μετά από δικό του μπλοκ. Αμυντικά, έχει γρήγορα πόδια που τον βοηθάνε να αμύνεται και στην περιφέρεια. Τρομερά άκρα και αμυντική αντίληψη που τον βοηθάνε να κόβει πολλές μπάλες. Μπορεί να αμυνθεί και με επιτυχία στο ποστ. Το δυνατό σημείο του Σίμα είναι το ριμπάουντ. Ο καλύτερος επιθετικός ριμπάουντερ του τουρνουά. Μπορεί να κάνει πολλά συνεχόμενα άλματα μέχρι να πιάσει το ριμπάουντ. Τρομερές τοποθετήσεις και πολύ καλά box out στην άμυνα. Αν θέλει να λέγεται ολοκληρωμένος ψηλός και να πιάσει στο ΝΒΑ, πρέπει να μάθει να παίζει με πλάτη, αλλιώς θα είναι ένας εξαιρετικός defensive specialist/rebounder σέντερ για την Ευρώπη. Θέλει δουλειά στην άμυνα στο pick ‘n roll, ωστόσο για την ώρα κάνει εξαιρετική δουλειά προστατεύοντας την ρακέτα.
Απλή Αναφορά
Μάρκο Αράποβιτς(2.06, 1996)- Η αλήθεια είναι ότι σκέφτηκα να γράψω περισσότερα από μια απλή αναφορά για τον συγκεκριμένο παίκτη, αλλά περιμένω και άλλο δείγμα από τον συγκεκριμένο παίκτη. Ένα πολύ δυνατό παιδί, παίζει σκυλιασμένη άμυνα στο ποστ και μαζεύει αρκετά ριμπάουντ. Έχει εξαιρετική ισσοροπία στο σώμα του και παίζει το ίδιο δυνατά και επιθετικά στο ποστ κερδίζοντας πολλά φάουλ. Μπορεί να σουτάρει αρκετά καλά από το τρίποντο, ενώ μπορεί να τρέξει αρκετά καλά και στον αιφνιδιασμό.
Βίκτορ Πούλπαν(1.90, 1996)- Το μυαλό της Τσεχίας και του τουρνουά βγαίνοντας πρώτος σε ασσιστ. Έμφανίζοντας κάποιες ομοιότητες με τον Τεόντοσιτς όσον αφορά την πάσα μόνο. Εξαιρετικός δημιουργός από το ποστ μπορεί να παίξει είτε με τον ψηλό είτε να βγάλει στα φτερά για κάποιο σουτ. Αρκετά καλό ball handling.
Αντώνης Κόνιαρης(1.96, 1997)- Πραγματοποιόντας καλύτερες εμφανίσεις στο παγκόσμιο, ο νεαρός πόιντ γκαρντ είναι από τους καλύτερους περιφεριακούς αμυντικούς της γεννιάς του. Συνδυάζοντας εξαιρετικό άνοιγμα χεριών και χρησιμοποιόντας πολύ καλά τα άκρα του, έχει potential να γίνει ένας εξαιρετικός lockdown defender. Έχει και ικανότητες στο 1vs1 συνήθως τελειώνοντας με κάποιο floater. Αρκετή βελτίωση στο σουτ.
Ντιέγκο Φλακαντόρι(1.91, 1996)- Μαζί με τον Μουσίνι δημιούργησαν την πιο γρήγορη και την πιο φονική δυάδα περιφερειακών στο τουρνουά της Τουρκίας. Εξαιρετικός slasher(=ο παίκτης που κατά κόρον κυνηγάει τα drive και να πλησιάσει στην αντίπαλη ρακέτα για layup, κάρφωμα κοκ) , πολύ γρήγορος με πολύ καλή ντρίμπλα. Μπορεί να πασάρει εξίσου καλά.
Στέφαν Λαζάρεβιτς(2.00, 1996)- Τον αναφέρω κυρίως γιατί επιλέχθηκε στην καλύτερη πεντάδα και επειδή έχω αδυναμία στην σχολή των Σέρβων. Εξαιρετικός αμυντικός με πολύ καλό κορμί για την ηλικία του. Σκοράρει κυρίως χάρης στην πολύ καλή κίνηση χωρίς την μπάλα. Στηρίζεται αρκετά στην δύναμη, πρέπει να βελτιώσει τα πόδια και την εκρηκτικότητα του.
Εγκεμέν Γκιουβέν(2.09,1996)- Η ψυχή της Εθνικής Τουρκίας και ένα από τα πιο υποσχόμενα ταλέντα της χώρας. Ο MVP του Ευρωμπάσκετ της Τουρκίας. Με χαρακτηριστικά που φέρνουν αρκετά στον Κερέμ Γκονλούμ ο νεαρός Σέντερ με το μεγάλο άνοιγμα χεριών του μπορεί να τρέχει αρκετά καλά το γήπεδο, παρά το μέγεθος του, να μαζεύει ριμπάουντ και να σκοράρει με επιτυχία στο ποστ παρόλο που δεν διαθέτει κλασσικές κινήσεις.
Αυτοί λοιπόν είναι κάποιοι από τους μελλοντικούς αστέρες του Ευρωπαϊκού μπάσκετ με την μερίδα του λέωντος να κατέχει ο Παναθηναϊκός. Ας ελπίσουμε στα καλύτερα! Προσωπικά έχω μια αδυναμία στον Σαμπόνις και αυτό γιατί μου θυμίζει πολύ ένα undersized Donatas Motiejunas, έναν εκ των αγαπημένων μου παικτών που παρακολουθώ από τότε που ήταν λεπτούλης και είχε φράτζα.
*Η σύγκριση γίνεται με βάση ορισμένων κοινών χαρακτηριστικών των παικτών και όχι τόσο βάσει ύψους και σωματοδομής. Επίσης η σύγκριση μου δεν σημαίνει ότι θα φτάσουν το επίπεδο των παικτών που αναγράφοντε, απλά έχουν κάποια κοινά χαρακτηριστικά, για αποφυγή παρεξηγήσεων το λέω.
Υ.Γ Ο Χάρντεν ο καλύτερος παίκτης στο κόσμο, ο Κόμπε καλύτερος του Τζόρνταν και μένει να δούμε δηλώσεις από τον «white mamba» για να έχουμε μια πιο σφαιρική άποψη.
Υ.Γ2 Διαμαντίδης: "Ομάδα για την επόμενη δεκαετία". Τρέλανε μας αρχηγέ!