Σε μια χρονιά όπου η διαιτησία της Euroleague βρέθηκε πολλές φορές στο επίκεντρο της κριτικής, ο Ντέγιαν Μποντιρόγκα προχώρησε σε τοποθετήσεις που προκάλεσαν αίσθηση κατά τη διάρκεια του απολογισμού της διοργάνωσης.
Ο πρόεδρος της Euroleague αναφέρθηκε στους διαιτητές και στη συνολική εικόνα της λίγκας, χρησιμοποιώντας εκφράσεις που ήδη έχουν ανοίξει μεγάλη συζήτηση στον μπασκετικό κόσμο, ειδικά μετά τα όσα συνέβησαν καθ’ όλη τη διάρκεια της σεζόν.
Οι δηλώσεις του έρχονται σε μια περίοδο όπου αρκετές ομάδες και παράγοντες έχουν εκφράσει δημόσια παράπονα για τη διαιτησία, με πολλές αποφάσεις να σηκώνουν έντονες αντιδράσεις τόσο στην κανονική διάρκεια όσο και στα playoffs και το Final Four.
Η τοποθέτηση του Μποντιρόγκα αναμένεται να συζητηθεί έντονα τις επόμενες ημέρες, καθώς αρκετοί θεωρούν πως αποτελεί έμμεση παραδοχή των προβλημάτων που παρουσιάστηκαν φέτος στη διοργάνωση.
Αναλυτικά τα όσα ανέφερε ο πρόεδρος της Euroleague στη συνέντευξη Τύπου ενόψει του τελικού:
«Καλησπέρα. Θέλω να ευχαριστήσω την ελληνική κυβέρνηση, την πόλη της Αθήνας και την οργανωτική επιτροπή για την αφοσίωσή τους ώστε να γίνει αυτό το event πράξη. Πέρασα ένα μεγάλο κομμάτι της καριέρας μου στην Αθήνα και όποτε επιστρέφω νιώθω σαν στο σπίτι μου. Βλέπετε σε κάθε γωνιά της πόλης πόσο ο κόσμος αγαπά το μπάσκετ και με τι πάθος. Αύριο θα έχουμε μια ακόμη γιορτή του μπάσκετ και εύχομαι να κερδίσει η καλύτερη ομάδα».
Για την ανακοίνωση της Φενερμπαχτσέ: «Η κατάσταση προέκυψε από την πλατφόρμα των εισιτηρίων που προσπαθήσαμε να λύσουμε. Προσπαθήσαμε να βάλουμε όλους τους φίλους της Φενέρ στο γήπεδο, στο τέλος τα καταφέραμε. Ζητάμε συγνώμη στους φίλους της Φενέρ και στον σύλλογο, αλλά στο τέλος λύσαμε το πρόβλημα».
Για το αν προτιμά σειρές ή Final 4 και αν μπορεί να υπάρξει αλλαγή: «Μου αρέσει περισσότερο το Final 4. Πιστεύω πως η κανονική περίοδος είναι πολύ ανταγωνιστική, είναι σαν τα play-offs, κάθε παιχνίδι μετρά. Το Final 4 είναι δύο ματς, τρία ματς, αλλά επιβεβαιώνουν και ό,τι έκανε μια ομάδα μέσα στη σεζόν. Τι ποιότητα έδειξαν μέσα στη σεζόν. Στο τέλος πιστεύω πως κερδίζει η καλύτερη ομάδα».
Για τη διαιτησία: «Κάποια πράγματα πάντα μπορούν να γίνουν καλύτερα. Θεωρώ πως στην Ευρώπη η Ευρωλίγκα έχει την καλύτερη διαιτησία. Πιστεύω πως οι διαιτητές μας είναι μακράν οι καλύτεροι από τις άλλες διοργανώσεις».

