Μπορεί ο Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ στο πρώτο ημίχρονο να ήταν κάκιστος, αλλά στο β' μέρος έδειξε για πιο λόγο έχει τα έξι αστέρια στη φανέλα. Με τους Λεκαβίτσιους (17π) και Αντετοκούνμπο (12π) να κάνουν πλάκα στην άμυνα του Ολυμπιακού, "έριξαν" στο καναβάτσο τους Πειραιώτες με 93-80, παίζοντας το καλύτερο τους φετινό παιχνίδι στην Euroleague.
Το ματς
Με τους Καλάθη, Λοτζέσκι, Παπαπέτρου, Τόμας και Λάσμε και ξεκίνησε ο Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ την αναμέτρηση με τον Ολυμπιακό και οι “πράσινοι” στο 2’ είχαν πάρει το προβάδισμα με 5-2, έχοντας τον αρχηγό του Τριφυλλιού αρκετά ζεστό σε άμυνα και επίθεση.
Όμως δύο τρίποντα του Τίμα έβαλε μπροστά τους “ερυθρόλευκους” με 8-10 στο 4’, αλλά αυτό δεν κράτησε παραπάνω από μία επίθεση, μιας και ο Λοτζέσκι το έφερε στα ίσα και ήταν φανερό πως ο Πασκουάλ επέλεξε στο μαρκάρισμα του Σπανούλη τον Βέλγο φόργουρντ και αυτό το “πείραμα” του βγήκε.
Παρόλα αυτά ο Καταλανός τεχνικός έβαλε τους Λάνγκφορντ και Παπαγιάννη, μιας και ο Μπλατ επιστράτευσε στο ματς τους Γκος και Βεζένκοφ και ο Αμερικανός άσος με τρίποντο έγραψε το 17-12 στο 7’. Όμως τρεις κάκιστες επιλογές του νεαρού γκαρντ σε άμυνα και επίθεση, αλλά την αστοχία σε εύκολα σουτ επέτρεψε στους Πειραιώτες να φέρουν το ματς στα ίσα (21-21) με τον Τουπάν να ευστοχεί σε τρίποντο, τρέχοντας ένα επιμέρους 4-9.
Βλέποντας πως ο Παπαγιάννης ήταν εκτός τόπου και χρόνου τον έβγαλε από το ματς και έβαλε τον Γκιστ, αλλά το κακό φάουλ του Καλάθη στον Παπανικολάου στο τρίποντο έδωσε την ευκαιρία στον φόργουρντ του Ολυμπιακού να ευστοχήσει σε 2/3 βολές και έτσι το δεκάλεπτο έληξε με 21-23, καθώς ο Λάνγκφορντ αστόχησε σε δύο προσπάθειες στα τελευταία δευτερόλεπτα.
Με την έναρξη της 2ης περιόδου οι “πράσινοι” ξεκίνησαν με τους Λεκαβίτσιους, Λάνγκφορντ, Αντετοκούνμπο, Μήτογλου και Γκιστ και με αυτό το σχήμα ήθελε ο Πασκουάλ ήθελε να βελτιώσει τα ριμπάουντ, αλλά δεν του βγήκε.
Στο 13’ το σκορ ήταν 24-27 υπέρ των φιλοξενουμένων, αλλά ο Λεκαβίτσιους με τρίποντο έφερε το ματς στα ίσα, αλλά οι αποφάσεις των διαιτητών (4 φάουλ σε 4 λεπτά) έφεραν εκνευρισμό στους παίκτες του Παναθηναϊκού, καθώς έδιναν κάθε επαφή ως φάουλ και στο 16’ έφτασαν στο μπόνους των βολών.
Το κακό νέο ήταν τα 4 φάουλ του Λάνγκφορντ σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα και έτσι μπήκε ο Παππάς. Όμως ο Τίμα “πλήγωσε” ξανά την άμυνα του Παναθηναϊκού με νέο τρίποντο (14π.) και έγραψε το 33-37, καθώς οι παίκτες του Τριφυλλιού δεν έπαιζαν άμυνα ψηλά και επέτρεπε στους αντιπάλους τους τη δημιουργία.
Στο 18’ ο Πρίντεζης με νέο τρίποντο (6/11) έφτασε στο +7 (35-42) και το πρόβλημα των “πρασίνων” ήταν η δημιουργία, μιας και είχε μόλις 1 (!) ασίστ έναντι 12 του Ολυμπιακού και ήταν φανερό πως έπρεπε να βρει τον τρόπο να “ματσάρει” τις αλλαγές του Μπλατ.
Το Τριφύλλι ήταν κάκιστο σε όλους τους τομείς ( 1 ασίστ και 3/10 τρίποντα έναντι 6/11 τριπ.) και έτσι το ημίχρονο έληξε με τον Ολυμπιακό να προηγείται στο ημίχρονο με 41-48, έχοντας ένα επιμέρους 16-25, όταν ο Καλάθης ήταν εκτός και ήταν φανερό πως ήταν βήμα πίσω στην άμυνα, δεν έπαιζε καθόλου ομαδικά στην επίθεση και τα περιμένει όλα από τις ατομικές προσπάθειες των περιφερειακών (Καλάθης, Λεκαβίτσιους, Λάγκφορντ), χωρίς να έχει αποτέλεσμα.
Με την έναρξη του γ’ δεκαλέπτου ο Παναθηναϊκός ξεκίνησε με τους Καλάθη, Λοτζέσκι, Αντετοκούνμπο, Τόμας και Γκιστ και αυτό το “πείραμα” του ψηλού σχήματος ήταν ένα… στοίχημα για την εξέλιξη του αγώνα. Ο Τίμα συνέχισε να… πυροβολεί από τα 6.75 (5/5 τριπ) κάνοντας το 43-51 στο 23’, αλλά (για πρώτη φορά στο ματς) οι “πράσινοι” έβγαλαν αντίδραση.
Με ένα 4-0 μείωσαν σε 47-51 στο 25’, με τον Αντετοκούνμπο (παρά τα 3 φάουλ) να βγάζει μαχητικότητα στην άμυνα και για πρώτη φορά το Τριφύλλι πήγε στο bonus των βολών σχετικά νωρίς και με ένα επιμέρους 8-3, μείωσε στο καλάθι με 2/2 βολές του Λοτζέσκι.
Οι γηπεδούχοι κατάφεραν να κλείσουν τους διαδρόμους για εύκολα καλάθια του Ολυμπιακού, αλλά το πρόβλημα του Παναθηναϊκού ήταν τα φάουλ, αλλά και στα τρίποντα (4/15). Όμως τρεις καθαρές άμυνες και οι συνεργασίες του Καλάθη με Λοτζέσκι και Αντετοκούνμπο, έφεραν το ματς στα ίσα (54-54), ενώ έχασε την ευκαιρία να πάρει κεφάλι στο σκορ, καθώς ο “Λότζο” αστόχησε σε τρίποντο.
Για πρώτη φορά η γνωστή συνεργασία Καλάθη – Γκιστ έφερε καρπούς και για πρώτη φορά (μετά το 17-12) έβαλε μπροστά τον Παναθηναϊκό με τον Αντετοκούνμπο έκανε το 59-55 στο 27’ και το Τριφύλλι βρήκε ρυθμό με τον ΘΑΝΑΣΑΡΟ να κάνει εκπληκτική περίοδο με 10 πόντους και μετά από αρκετή ώρα έφτασε στο +7 (62-55) και το ματς πήρε… φωτιά!
Μάλιστα το τρίποντο του Τόμας και το εκπληκτικό κάρφωμα του Αντετοκούνμπο έβαλε για πρώτη φορά τον Παναθηναϊκό με διψήφια διαφορά (67-57), αλλά ένα 5-0 του Ολυμπιακού στο τελευταίο λεπτό του αγώνα μείωσε σε 67-62, όπου ήταν και το σκορ της γ’ περιόδου, καθώς Παπαπέτρου και Παπανικολάου αστόχησαν σε τρίποντο.
Πλέον το ματς έφτασε στην πιο κρίσιμη καμπή και τα πάντα θα μέτραγαν… διπλά! Μπορεί ο Πρίντεζης με δίποντο να μείωσε σε 67-64, αλλά ο Παπαπέτρου από τη γωνία απάντησε και έφερε σημαντική “ανάσα” στους “πράσινους” (70-64 στο 32’), καθώς οι Πειραιώτες έτρεχαν ένα 7-0 σερί.
Ο Πασκουάλ επέλεξε στα γκαρντ του Καλάθη και Λεκαβίτσιους, αλλά το κάκιστο φάουλ του Γκιστ στον Μιλουτίνοφ έδωσε την ευκαιρία να μειώσει στους 5 (72-67) και το ματς πήγαινε στον ρυθμό που ήθελε ο Εξάστερος.
Στο 36’ ο Λεκαβίτσιους με τρίποντο έγραψε το 81-72, με τον Λιθουανό να φτάνει στους 12 πόντους, κάνοντας μακράν την καλύτερη του φετινή παρουσία στην Euroleague. Όμως ένας άλυτος γρίφος ήταν η άμυνα πάνω στον Πρίντεζη, καθώς ήταν ο μόνος που κρατούσε τον Ολυμπιακό στο ματς.
Όμως ο Παναθηναϊκός έπαιζε ορθολογικά και στις προσωπικές μονομαχίες έβγαινε νικητής. Με 3 σερί επιθετικά ριμπάουντ και το “Λέκα” να κάνει… πάρτι (17π), έκανε το 88-76 στο 38’ και δύσκολα θα έχανε τη νίκη.
Τα πράγματα είχαν πάρει το δρόμο τους, καθώς το Τριφύλλι έπαιζε λυσσασμένα σε άμυνα και επίθεση και το 93-80 ήταν καθόλα δίκαιο, με τον Πασκουάλ να είναι ο απόλυτος νικητής στη σκακιέρα απέναντι στον Μπλατ.
Τα δεκάλεπτα: 21-23, 41-48, 67-62, 93-80

