Έδειξε αντίδραση και πήρε ψυχολογία! Η Μπαρτσελόνα δεν μπορούσε να αντισταθεί στον Παναθηναϊκό ΟΠΑΠ, με τους "πράσινους" να δείχνουν συνέπεια σε άμυνα και επίθεση και η νίκη με 76-70 έδωσε την καλύτερο έναυσμα για τη δύσκολη αποστολή της Παρασκευής (23/11) με τη Μπασκόνια στη Βιτόρια.

Οι ΝτεΣόν Τόμας με 14π. και Στεφάν Λάσμε με 11 πόντους ήταν οι πρώτοι σκόρερ για το Τριφύλλι. Πολύ καλός ο Μήτογλου με 7 πόντους στο 4ο δεκάλεπτο, ενώ ο Καλάθης σταμάτησε στις 11 ασίστ και μάζεψε 9 ριμπάουντ. Από τους Καταλανούς οι Κούροβιτς και Σεραφέν με 17 και 15πόντους ήταν οι καλύτεροι για τους φιλοξενούμενους.

Το ματς

Με τους Καλάθη, Λάνγκφορντ, Παπαπέτρου, Μήτογλου και Λάσμε ξεκίνησε ο Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ την αναμέτρηση με τη Μπαρτσελόνα και στα πρώτα λεπτά οι δύο ομάδες ήταν αρκετά ισορροπημένες (4-4 στο 3’), με τον παίκτη που να κάνει τη διαφορά ήταν ο Μήτογλου.

Ο νεαρός φόργουορντ έπαιζε εξαιρετικά στα μετόπισθεν, καθώς μπλόκαρε στον Τόμιτς, ενώ κατάφερε να κόψει τον Σίνγκλετον (τάπα) και έκλεψε τη μπάλα στην επόμενη άμυνα. Έτσι στο 5’ οι γηπεδούχοι πήραν τα ηνία (8-6), αλλά τα τρίποντα δεν έλεγαν να μπούνε (0/4).

Το παιχνίδι πήγαινε σε χαμηλό τέμπο, καθώς τόσο το Τριφύλλι αλλά και οι Καταλανοί είχαν κακά ποσοστά εντός πεδιάς (4/11 και 3/13), με τον Καλάθη να είναι μέτριος. Έτσι ο Τσάβι Πασκουάλ έβαλε τους Παππα, Γκιστ και Λεκαβίτσιους και υπήρξε βελτίωση στην επίθεση.

Το τρίποντο του “Λέκα” και το λέι απ του Παππά έκαναν το 13-8 στο 8’, αλλά ο Σεραφέν κατάφερε και κέρδισε την πράσινη άμυνα και με το +3 ο Παναθηναϊκός έκλεισε το πρώτο δεκάλεπτο, μιας και οι “μπλαουγκάνα” αστόχησαν σε τρίποντο στην τελευταία επίθεση.

Ο Τόμας, με την έναρξη της 2ης περιόδου, πήρε την κατάσταση στα χέρια του. Με 5 αναπάντητους πόντους (τρίποντο και λέι απ) έγραψε το 18-10 στο 12’, με τον Αμερικανό πάουερ φόργουορντ να “πληγώνει” την πρώην ομάδα του.

Οι “πράσινοι” ήταν… ασταμάτητοι. Με ένα ακόμα σουτ από τα 6.75 του Αντετοκούμπο, η διαφορά ανέβηκε στο +11 (21-10), με το ξεκίνημα του β’ δεκαλέπτου να είναι εντυπωσιακό (8-0 σερί). Ήταν χαρακτηριστικό πως μετά τα 4 άστοχα τρίποντα, οι γηπεδούχοι είχαν 3/3 εύστοχα. Όμως και στα μετόπισθεν ήταν άψογοι.

Η άμυνα του Παναθηναϊκού τόσο σε ατομικό, όσο και ομαδικό επίπεδο, ήταν υποδειγματική. Κυριαρχούσε στα ριμπάουντ απέναντι στην καλύτερη ομάδα της διοργάνωσης σε αυτόν τον τομέα (15-8). Αυτό σαφώς και είναι ενθαρρυντικό για τους "πράσινους", κι ας είχαν βάλει μόνο 2 πόντους από τα 5 επιθετικά.

Στο 14’ οι Πάνγκος και Σεραφέν μείωσαν για τη Μπαρτσελόνα (23-14), αλλά το θετικό ήταν πως οι παίκτες του Τσαβι Πασκουάλ να είναι από νωρίς στο μπόνους των βολών. Ο Τόμας ήταν ο μόνος που απειλούσε το καλάθι των Καταλανών και είχε φτάσει στους 11 πόντους και κρατούσε τον Παναθηναϊκό στο +8 (27-19), αλλά δεν έπειθε με την εικόνα του.

Οι Σεραφέν από την άλλη “πλήγωνε” συνεχώς την άμυνα του Παναθηναϊκού και με προσωπικούς πόντους μείωσε σε 27-23 στο 16’, με το πρόβλημα στο “5” να είναι τεράστιο, μιας και δεν είχε παίκτη που θα μπορούσε να σταματήσει τον Γάλλο σέντερ. Η Μπαρτσελόνα στόχευε συνέχεια στο low post, με αποτέλεσμα να χαμηλώσει το ρυθμό και κέρδιζε απανωτά φάουλ.

Για τρία λεπτά οι Πρωταθλητές Ελλάδος δεν είχαν σημειώσει κάποιο καλάθι και έδειξαν για μία ακόμα φορά τη παθογένεια που είχε στο κράτημα της διαφοράς που έχτιζε. Παρόλα αυτά οι 2/2 βολές του Βουγιούκα και το σουτ του Λοτζέσκι “ξεκόλλησαν” το Τριφύλλι (31-23) και το πρώτο ημίχρονο έληξε με τον Παναθηναϊκό να κάνει ιδανική αρχή στη 2η περίοδο, αλλά στη συνέχεια να κάνει λάθη στην άμυνα και με το +9 (34-25) οι δύο ομάδες πήγαν στα αποδυτήρια, με τον Λάνγκφορντ να ευστοχεί σε buzzer beater σουτ.

Ο Παναθηναϊκός ξεκίνησε από κει που σταμάτησε στο γ’ δεκάλεπτο. Με λέι απ του Λάσμε και τρίποντο του Παπαπέτρου έγινε το 39-27 στο 22’, αλλά οι Τόμιτς και Κούροβιτς με τρίποντο (1/6) μείωσαν το σκορ σε μονοψήφια επίπεδα. Παρόλα αυτά ο Λάσμε ευστόχησε σε σουτ από τα 6.75 (κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά με τη “πράσινη” φανέλα) και η διαφορά έφτασε ξανά σε διψήφια επίπεδα.

Όμως η Μπαρτσελόνα βρήκε ρυθμό από τα τρίποντα. Με δύο σερί σουτ από τον Κούροβιτς (13π. με 3/4 τριπ) η διαφορά έπεσε στο καλάθι (42-40) στο 26’, με το σερί των Καταλανών να φτάνει στο 0-8 και το Τριφύλλι μπήκε σε… περιπέτειες.

Ήταν χαρακτηριστικό πως το επιμέρους σκορ των “μπλαουγκράνα” ήταν 8-17, με τον Ερτέλ να φέρνει το ματς στα ίσα, αλλά η άμυνα των φιλοξενουμένων δεν υπολόγισε στον Τόμας. Ο Αμερικανός άσος με έμμεσο τρίποντο “ξεκόλλησε” τον Παναθηναϊκό και οι 2/2 βολές του Λάσμε έκαναν το 47-42 στο 28’.

Ο Γκαμπονέζος σέντερ έδινε αρκετές βοήθειες μέσα στο ζωγραφιστό, ενώ ο Καλάθης έβαλε το πρώτο του καλάθι και ο Λάνγκφορντ έκανε τα δικά του και με το 9-0 σερί, το σκορ έγινε 51-42, καθώς οι αλλαγές του Πέσιτς “βοήθησαν” απίστευτα τον Παναθηναϊκό, αλλά η Μπαρτσελόνα είχε άμεσες απαντήσεις.

Πιο συγκεκριμένα έτρεξε ένα 5-0 και προσπάθησε να μειώσει ακόμα περισσότερο το ματς, αλλά οι βολές του Λοτζέσκι έβαλαν… στοπ στους φιλοξενούμενους και η περίοδος έληξε με τους “πράσινους” να είναι στο 55-50 με δράστη τον… Λάνγκφορντ, με την άμυνα να έχει προβλήματα, καθώς δέχθηκε 25 πόντους μέσα σε 10 λεπτά.

O Μήτογλου με τρίποντο (το πρώτο στη φετινή διοργάνωση μετά από 9 άστοχες προσπάθειες) ξεκίνησε ο Παναθηναϊκός την 4η περίοδο και ο νεαρός άσος πήρε δεύτερη σερί επίθεση και στο 31’ έκανε το +8 (60-52) και έτσι το Τριφύλλι είχε βάλει γερά τις βάσεις για τη νίκη.

Οι “πράσινοι” ήταν οι απόλυτοι κυρίαρχοι στο παρκέ. Το τρίποντο του Γκιστ (μετά τη 10η ασίστ του Καλάθη) και το κάρφωμα του Μήτογλου ανέβασε τη διαφορά στο +11 (65-54), με το επιμέρους σκορ να είναι 10-4 στα πρώτα 3 λεπτά του τελευταίου δεκαλέπτου.

Παρόλα αυτά η Μπαρτσελόνα προσπάθησε να μειώσει με τον Ερτέλ (68-61) στο 35’ και ο Πασκουάλ είχε στο παρκέ τους Παππά, Λοτζέσκι, Μήτογλου, Λάσμε και Καλάθη έγινε το σχήμα πιο γρήγορο. Έτσι, τρία λεπτά πριν από το τέλος του αγώνα ο Παναθηναϊκός ήταν στο +10 (72-62), αλλά οι Καταλανοί προσπάθησαν να μειώσουν.

Ο Κούριτς έριξε τη διαφορά στους 6 (72-66), αλλά δύο καλές άμυνες από Καλάθη και Λάσμε κράτησαν τα... κεκτημένα για τους Πρωταθλητές Ελλάδος και το Τριφύλλι πήρε μια πολύτιμη νίκη με 76-70 και πάει στη Βιτόρια την Παρασκευή (23/11) με την καλύτερη δυνατά τη ψυχολογία.

Τα δεκάλεπτα: 13-10, 34-25, 55-50, 76-70

Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως κάποιο σχόλιο σας θίγει, παρακαλούμε επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί άμεσα.

peko

Διαφημιστείτε εδω