Ως γνήσιο τέκνο της ιταλικής σχολής λειτουργεί ο Αντρέα Στραματσόνι στις πρώτες ημέρες προετοιμασίας του Παναθηναϊκού στο Τέχελεν της Ολλανδίας.
Ο Ιταλός προπονητής δίνει μεγάλη έμφαση στην τακτική συνοχή και τις κατάλληλες αποστάσεις των γραμμών σε διάφορες συνθήκες. Και το απόγευμα της Πέμπτης έριξε όλο το βάρος στην ανασταλτική λειτουργία του Παναθηναϊκού.
Στο πρώτο μέρος της προπόνησης, βέβαια, οι “πράσινοι” δούλεψαν στο κομμάτι της μυικής συναρμογής, με έναν “μικρό στίβο μάχης” από τον οποίο περνούσαν κυκλικά όλοι οι παίκτες και είχε ως “δοκιμασίες”, ελιγμούς ανάμεσα από κοντάρια, βαθιά καθίσματα με βάρη, σπριντ με ειδικά λάστιχα να συγκρατούν το σώμα, “σκάλες” και άλλα παρεμφερή.
Στο δεύτερο σκέλος όλος ο μεγαλύτερος χρόνος αναλώθηκε στην τακτική και δη την αμυντική λειτουργία με κυρίαρχο πρόσωπο, όχι τόσο τον Στραματσόνι που επέβλεπε και παρέμβαινε διαρκώς συνολικά στην ομάδα, αλλά τον (νεότερο) συνεργάτη του Ομάρ Ντανέζι.
Ο άρτι αφιχθής από τη Μίλαν Ιταλός προπονητής έχει αναλάβει εξ ολοκλήρου την αμυντική τετράδα με την οποία δούλεψε και το πρωί και στη διάρκεια του διπλού βρίσκονταν στην ίδια ευθεία με την τετράδα των αμυντικών έξω απ’ το γήπεδο. Είχε το βλέμμα του μόνο σε αυτούς (εν προκειμένω ήταν οι Μέστο, Μολέδομ Ιβανόφ και Χουχούμης) και οι παρεμβάσεις του ήταν καίριες: “πάνω, “ανεβείτε”, “‘άνοιξε καλά το σώμα σου”, “μπες μέσα” ήταν ορισμένες από τις ατάκες του ανάλογα με την περίσταση, ενώ και στο τέλος της άσκησης είχε επεξηγηματικά τετ α τετ με τον Ιβανόφ, τον Μολέδο αλλά και τον Χουχούμη.
Είναι δε η πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια που υπάρχει ειδικός προπονητής για το κομμάτι της άμυνας σε προετοιμασία του Παναθηναϊκού, σε αντίθεση με την επίθεση που έχει συμβεί στο παρελθόν και με τον Αναστασίου (ως βοηθός του Τεν Κάτε) και με τον Βαζέχα (ως βοηθός του Νιόπλια)...
Ο Στραματσόνι από την πλευρά του έδινε γενικότερες κατευθύνσεις, ανεξαρτήτως γραμμών. “Μείνετε ανοιχτοί” (ειδικά η συγκεκριμένη φράση έβγαινε με μεγάλη συχνότητα από το στόμα του), “τώρα γρήγορα”, “παίξτε με ασφάλεια”, ήταν οι κυριότερες.
Ο προπονητής του Παναθηναϊκού υπογράμμισε ότι όποια ομάδα βρίσκεται σε φάση άμυνας θα έχει ως σχηματισμό το 4-1-3-2 και όποια σε φάση επίθεσης το 4-3-3, ενώ εντύπωση προκάλεσε η εφαρμογή αντιμετώπισης των ομάδων που προσπαθούν να παίξουν με βαθιές μπαλιές.
Κι αυτό διότι εκεί στάθηκε στην ομιλία του πριν τη συγκεκριμένη άσκηση: “το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε είναι όταν ο αντίπαλος μας κλέψει τη μπάλα όταν είμαστε στην επίθεση και μετά επιχειρεί να μας απειλήσει με γρήγορη βαθιά ή διαγώνια μπαλιά. Πρέπει να έχουμε καλύτερη συνοχή, γρήγορες αντιδράσεις και σωστές επιστροφές και σε αυτό θα δουλέψουμε” είπε χαρακτηριστικά πριν περάσει στη φάση εφαρμογής.
Η πορτοκαλί ομάδα είχε στις τάξεις της τους Στιλ -Μέστο, Μολέδο, Ιβανόφ, Χουχούμη- Κουτρουμπή- Ζέκα, Λουντ, Βλαχοδήμο- Βιγιαφάνιες και Χατζηγιοβάννη. Η δε πράσινη τους Βλαχοδήμο- Μαρινάκη, Ευαγγέλου, Μαυρομάτη, Αγγελόπουλο- Στάικο- Μπουμάλ, Αμπέντ, Μίγγο- Μπουζούκη και Μούτσι (βοηθός Στραματσόνι). Εκτός από τους Κλωναρίδη και Νάνο, απουσίαζε από το πρόγραμμα και ο Λέτο που έκανε αποφόρτιση με τρέξιμο και ποδήλατο.

