Ο Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ είναι βαριά... άρρωστος. Σε ένα παχνίδι που η νίκη αποτελούσε επιτακτική ανάγκη για να ανέβει ψυχολογικά, έδειξε πως δεν... μπορεί. Οι "πράσινοι" γνώρισαν την 3 συνεχόμενη ήττα (και 6η συνολικά) στην Euroleague με από τη Φενέρμπαχτσε με 69-81 και κατρακύλησε στη 10η θέση του βαθμολογικού πίνακα.
Οι Καλάθης, Λοτζέσκι και Παππάς προσπάθησαν να βοηθήσουν, έχοντας 14, 13 και 10 πόντους αντίστοιχα, αλλά ήταν απελπιστικά μόνοι τους. Ήταν φανερό πως η frond line ήταν... απούσα, μιας και οι Τούρκοι έκαναν πάρτι στη ρακέτα.
Το ματς
Με τους Καλάθη, Λάνγκφορντ, Αντετοκούνμπο, Τόμας και Γκιστ ξεκίνησε ο Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ την αναμέτρηση με τη Φενέρμπαχτσε, με τους “πράσινους” να κάνουν αρκετά λάθη στα πρώτα λεπτά του αγώνα και στο 3’ ήταν πίσω με 2-5, αλλά στη συνέχεια ανέβασαν την απόδοση τους και πήραν το προβάδισμα με 6-5, αλλά δεν κράτησε για πολύ.
Ο Βέσελι με 3/4 βολές, αλλά και δύο λάθος επιθέσεις του Τριφυλλιού επέτρεψε στους Τούρκους να πάρουν ξανά κεφάλι με 6-13 στο 5’, καθώς ο Τσέχος σέντερ δεν είχε αντίπαλο στο ζωγραφιστό και είχε φτάσει στους 7 πόντους,
Αυτό είχε ως αποτέλεσμα ο Τσάβι Πασκουάλ να βάλει τον Λοτζέσκι στο ματς (στη θέση του Αντετοκούνμπο), καθώς είχε φτάσει γρήγορα στα 2 φάουλ και ήθελε να τον προφυλάξει. Όμως οι γηπεδούχοι συνέχιζαν να είναι άστοχοι και έτσι η Φενέρ ήταν μπροστά με +8 (10-18) στο 9’ και ο τεχνικός άλλαξε όλη τη βασική πεντάδα μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα και έτσι το πρώτο δεκάλεπτο έληξε με το σκορ στο 12-18.
Το πρώτο τρίποντο του Παναθηναϊκού σημειώθηκε με την έναρξη της 2ης περιόδου από τον Παππά και προσπάθησε να μειώσει το σκορ (17-20) στο 13’, καθώς ήταν η αιχμή του δόρατος στην επίθεση του Τριφυλλιού. Οι άμυνες έβγαιναν μεν (έχοντας αφήσει με μόλις 2 πόντους τη Φενέρ), αλλά στην επίθεση είχε μεγάλη αστοχία και δεν μπορούσε να φέρει το ματς στα ίσα.
Ήταν φανερό πως πλην του Παππά, κανένας άλλος παίκτης του Εξάστερου δεν είχε σημειώσει κάποιον πόντο εντός παιδιάς για 3 λεπτά και έτσι οι Τούρκοι το εκμεταλλεύτηκαν και ξέφυγαν με 5 πόντους (18-23) στο 17’.
Παρόλα αυτά στο 18’ οι βολές του Βουγιούκα έφεραν το ματς στα ίσα (24-24) και οι “πράσινοι” προσπάθησαν να ψάξουν τον τρόπο για να περάσουν μπροστά, αλλά οι φιλοξενούμενοι είχαν τις απαντήσεις και μάλιστα από τα 6.75 και έτσι το ημίχρονο έληξε με τη Φενέρμπαχτσε να προηγείται με 33-35, καθώς οι Λοβέρν και Κάλινιτς δε λάθεψαν από την περιφέρεια, αλλά το… χέρι του Λεκαβίτσιους στα τελευταία δέκατα έσωσε την κατάσταση.
Ο Παναθηναϊκός συνέχιζε να κυνηγά το σκορ και στα πρώτα λεπτά του γ’ δεκαλέπτου, καθώς δεν μπορούσε να προστατεύσει τη ρακέτα του και αυτό είχε ως αποτέλεσμα να είναι πίσω με 37-42 στο 23’, καθώς -εκτός από την άμυνα- ήταν και απελπιστικά άστοχος.
Οι “πράσινοι” είχαν σημειώσει σε 5 λεπτά μόλις 5 πόντους και αυτό το “δώρο” δεν μπορούσε να μην το εκμεταλλευθεί η Φενέρ και κατάφερε να ανεβάσει το προβάδισμα της (39-46). Οι παίκτες του Πασκουάλ έχαναν πολλές ευκαιρίες, μιας και οι προϋποθέσεις που εκτελούσαν τις επιθέσεις ήταν σχετικά καλές.
Από το 25’ και μετά ανέλαβε δράση ο Νικ Καλάθης και έδειξε για πιο λόγο είναι ο ηγέτης της ομάδας. Με 8 σερί πόντους έκανε το 47-48 στο 27’ και με αυτόν τον τρόπο προσπάθησε να “αφυπνίσει” τους συμπαίκτες του για την… αντεπίθεση.
Μάλιστα ο αρχηγός του Τριφυλλιού έφερε το ματς στα ίσα (49-49), αλλά οι διαιτητές σφύριζαν εύκολα το φάουλ στους φιλοξενούμενους και με βολές κατάφερναν (έστω και για λίγο) να έχουν το πάνω χέρι. Παρόλα αυτά το θέαμα που προσέφεραν οι δύο ομάδες ήταν πολύ καλό, αλλά η Φενέρ ήταν πιο εύστοχη στα πιο κρίσιμα και κρατούσε το προβάδισμα με 52-56 με τη λήξη της γ’ περιόδου.
Η άμυνα του Παναθηναϊκού, με την έναρξη του τελευταίου δεκαλέπτου, ήταν κάκιστη. Στο 32’ το σκορ ήταν στο +7 (54-61) και ήταν φανερός ο εκνευρισμός αρκετών παικτών των “πρασίνων” και αυτός ήταν και ο λόγος που επιστρατεύτηκε ο Παππάς, καθώς είναι ο μόνος παίκτης που διέθετε “κρύο αίμα”.
Έτσι με δικό του τρίποντο μείωσε προσωρινά σε 57-61, ενώ έδινε πολλές βοήθειες και στην άμυνα. Ο Βουγιούκας με παλικαρίσιο τρόπο έφερε τη διαφορά στο καλάθι στο 35’, αλλά οι Ντατόμε και Σλούκας (μέσα σε 1 λεπτό) έκαναν το 59-66 και η Φενέρ ήταν πολύ κοντά στη νίκη.
Οι Τούρκοι είχαν πολύ καλά ποσοστά στα τρίποντα και κρατούσαν σχετικά εύκολα τη διαφορά, καθώς ελάχιστες φορές είχαν νιώσει την… ανάσα του Παναθηναϊκού. Τα πράγματα, όσο περνούσε η ώρα, δεν μπορούσαν να καλυτερεύσουν και η 3η συνεχόμενη ήττα ήταν γεγονός. Η Φενέρμπαχτσε πήρε εύκολα τη νίκη με 69-81 έστειλε τους “πράσινους” στη 10η θέση του βαθμολογικού πίνακα.
Τα δεκάλεπτα: 12-18, 33-35, 52-56, 69-81

