http://www.trifillakia.gr/diafimisteite-sto-trifillakiagr

Καλησπέρα στην παρέα...Είχαμε καιρό να τα πούμε από εδώ καθώς για ένα διάστημα είχα αποφασίσει να σταματήσω να τοποθετούμαι περι των μπασκετικών. Το αν θα συνεχίσω να γράφω τις απόψεις μου όσον αφορά το μπασκετικό τμήμα θα το δείξει μόνο ο χρόνος. Απλά τη δεδομένη στιγμή ένιωσα ότι θέλω να μοιραστώ μαζί σας τις σκέψεις μου. Θέλω να πιστεύω ότι σε μια μερίδα αναγνωστών τους είχε λείψει αυτή η επαφή που είχαμε μέσω της στήλης.

Μπασκετικός Παναθηναϊκός λοιπόν, μια ατελείωτη καψούρα που καταφέρνει να βρίσκεται πάντα στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος και της συζήτησης. Άλλες φορές για καλό και άλλες φορές για κακό. Αν παρατηρήσει κανείς την πορεία της ομάδας φέτος θα διαπιστώσει ότι μοιάζει με έναν σεισμογράφο που πάλλεται πάνω κάτω κατά τη διάρκεια έντονης σεισμικής δραστηριότητες. Αυτή δε η δραστηριότητα δημιουργεί ρήγματα και στον κόσμο της ομάδας που τη μία βρίσκεται στα ουράνια και την άλλη στα τάρταρα. Θα πρέπει να παραδεχτούμε όλοι μας ότι η ιδιοσυγκρασία μας ως οπαδοί του Παναθηναϊκού είναι κάπως ιδιαίτερη και η ψυχολογία μας πολύ ευμετάβλητη. Βλέπετε αδυνατούμε να καταλάβουμε οι περισσότεροι από εμάς ότι η ομάδα βρίσκεται σε μεταβατική περίοδο.

Η διάρκεια της μεταβατικής περιόδου κάθε ομάδας φυσικά και είναι διαφορετική και εξαρτάται από πολλούς παράγοντες όπως ο σωστός προγραμματισμός, το ύψος του μπάτζετ, η σωστή επιλογή προπονητή, οι στοχευμένες και ποιοτικές μεταγραφές κτλ κτλ. Θα δεχτώ λοιπόν ότι ο Παναθηναϊκός αυτή τη στιγμή βρίσκεται στο στάδιο 3 μιας μεταβατικής περιόδου που ξεκίνησε το καλοκαίρι του 2012. Η πρώτη μετά Ζοτς χρονιά κρίνεται εκ του αποτελέσματος επιτυχημένη παρότι δεν πήγαμε στο Φάιναλ Φορ. Η χρονιά που ακολουθεί κρίνεται εξίσου επιτυχημένη με άλλο ένα νταμπλ και μια νίκη από το Φάιναλ Φορ. Και κάπου εκεί το καλοκαίρι του 2014 τελειώνει το στάδιο 1 της μεταβατικής περιόδου. Εκείνο το καλοκαίρι λοιπόν με τις κινήσεις που έγιναν σε προπονητή και παίκτες μπήκαμε στο στάδιο 2 αυτής της περιόδου αφού άλλαξε η φιλοσοφία και το μοντέλο. Καλώς ή κακώς δεν έχει σημασία. Το αποτέλεσμα του σταδίου 2 ήταν απογοητευτικό και για αυτό αποφασίστηκε το καλοκαίρι του 2015 η ομάδα να μπεί στο στάδιο 3 της μεταβατικής περιόδου. Νέος προπονητής πολλά υποσχόμενος αλλά όχι έμπειρος και ένας συνδιασμός από παίκτες πρώτης γραμμής και ρολίστες. Το αποτέλεσμα αυτού του σταδίου θα το ξέρουμε αρχές Ιούνη αλλά τουλάχιστον σε επίπεδο τίτλων είμαστε όπως είμαστε και την περασμένη περίοδο.

Εμείς λοιπόν μπορεί να ζητάμε δικαίως Φάιναλ Φορ και Ευρωλίγκα γιατί έτσι έχουμε μάθει γιατί έτσι μας έμαθαν και γιατί έτσι επιτάσσει η ιστορία αυτής της ομάδας. Κανείς δεν μπορεί να μας πει ότι έχουμε παράλογες απαιτήσεις. Αλλά εδώ υπάρχει ένα μεγάλο αλλά. Το να ξεκινήσεις το χτίσιμο μιας νέας ομάδας η οποία μάλιστα ανοικοδομήθηκε, σωστά γιατί έπρεπε αλλά σε λάθος χρονική στιγμή, μεσούσης της σεζόν με το να πεις είμαι έτοιμος να χτυπήσω Φάιναλ Φορ και το 7ο έχουν απόσταση όσο η γη από τη σελήνη. Το όλο εγχείρημα θέλει υπομονή και δουλειά. Φυσικά τα όρια του κάθε οπαδού είναι διαφορετικά και δεν έχεις το δικαίωμα να πεις σε κανένα τι να περιμένει και πότε να το περιμένει. Μπορείτε να πάρετε παραδείγματα ομάδων που σκάνε ένα καράβι χρήματα που απέχουν χρόνια από την κούπα. Η ΤΣΣΚΑ έχει 8 χρόνια, η Μπαρτσελόνα 6, η Ρεάλ πήρε ένα μετά από 20 χρόνια, η Μακάμπι μετά από 9 χρόνια. Και αν αυτές είναι ομάδες με ιστορία και φανέλα μπορείτε να πάρετε και παραδείγματα ομάδων με μικρή μπασκετική ιστορία και μοναδικά παράσημα μια συμμετοχή σε φάιναλ φορ ή ένα γιούροκαπ. Αυτές οι ομάδες επίσης ξοδεύουν ένα καράβι χρήματα αλλά δεν καταφέρνουν πάλι τίποτα. Και προσοχή το ότι ξοδεύουν χρήματα παίρνοντας όποιον θέλουν σε υπεραξία δεν τις κάνει και δεν θα τις κάνει ποτέ μεγάλες ομάδες.

Θα ξαναέρθει λοιπόν η ώρα του Παναθηναϊκού να πάει σε Φάιναλ Φορ και να σηκώσει την 7η κούπα αλλά κανείς δεν ξέρει το πότε. Μπορεί να γίνει και φέτος αλλά εγώ λέω ότι ακόμα δεν ήρθε η ώρα μας, δεν είμαστε έτοιμοι βρε παιδί μού. Μια ομάδα με σταθερή διοίκηση, σωστούς καλοκαιρινούς προγραμματισμούς και ένα αξιοπρεπές μπάτζετ θέλει 2-3 χρόνια για να ωριμάσει και να πει είμαι διεκδικητής του τίτλου. Μπορεί να συμβεί και πιο νωρίς αλλά εκεί θα πρέπει να σταθείς και τυχερός αλλά και να μην είσαι αυτόχειρας στις ευκαιρίες που σου παρουσιάζονται. Και μάλιστα όταν σου παρουσιάζονται εις διπλούν οι ευκαιρίες και εσείς τις ξανακλωτσάς τότε δεν είσαι αυτόχειρας αλλά κάτι άλλο...

Με όλα τα παραπάνω λοιπόν θέλω να πω ότι δεν υπάρχει λόγος για μίση και για αλληλοσπαραγμούς αν η ομάδα κάνει ήττες. Το αν είναι ικανοποιητικό το 6-4 σε αυτό τον όμιλο για μια ομάδα του βεληνεκούς του Παναθηναϊκού δεν χρειάζεται να σας το πω εγώ γιατί το ξέρουν όλοι. Όπως δεν χρειάζεται να σας πω ότι θεωρώ ντροπή να χάνεις 2 φορές από τον Ερυθρό Αστέρα μέσα σε μια χρονιά. Είναι απαράδεκτο και δεν θέλω καν να μπω στον κόπο να δώσω κανένα ελαφρυντικό για την ήττα με δικαιολογίες τύπου καυτής έδρας κτλ. Αυτά είναι για ομαδούλες τύπου Τσεντεβίτα κτλ και όχι για την κορυφαία ομάδα της Ευρώπης. Και εκτός αυτού δεν γίνεται να χάνεις από τους γαύρους της Σερβίας και ενώ σε έχουν κερδίσει μέσα στο ΟΑΚΑ. Τώρα λοιπόν δεν έχει κανένα απολύτως νόημα καθώς το παιχνίδι πέρασε και η νίκη με ότι αυτό συνεπάγεται για τη συνέχεια δεν ήρθε.

Έχουμε ακόμα 4 ματς σε αυτή τη φάση οπότε ας τα απολαύσουμε όλα και ότι είναι να έρθει ας έρθει. Άλλωστε ότι και να έρθει θα το αξίζουμε με βάση τη συνολική μας εικόνα. Με τα αν δεν πήγε κανείς μπροστά και πρέπει να κοιτάξουμε ρεαλιστικά την πραγματικότητα. Η πραγματικότητα λέει ρεκόρ 6-4 και τέταρτη θέση τη δεδομένη στιγμή. Μετά από ένα μήνα θα ξέρουμε σε ποια θέση από τις 2-5 θα βρεθούμε αλλά και ποιον θα έχουμε αντίπαλο εφόσον προκριθούμε στα προημιτελικά. Βέβαια εφόσον πάρουμε για τρίτη σεζόν με μειονέκτημα την ΤΣΣΚΑ δεν θα πρόκειται για ατυχία αλλά για αυτοχειρία. Είναι σαν να βλέπεις τον βράχο και να πας να πέφτεις πάνω. Όχι τίποτα άλλο κάνουμε μάγκα τον Ιτούδη κάθε χρόνο με αυτά και με αυτά.

Απολαύστε τα παιχνίδια, στηρίξτε την ομάδα μέχρι τέλους και ότι βγει για τη φετινή σεζόν. Επίσης καλές οι μεταγραφές μέσα στη σεζόν αλλά θέλουν χρόνο για να μπουν στο κλίμα της ομάδας. Δεν είναι καθόλου εύκολη υπόθεση για έναν προπονητή που δεν έχει και την απαιτούμενη εμπειρία να προσαρμόσει τρεις νέους παίκτες άμεσα. Και μια σημείωση για το καλοκαίρι, ο Παναθηναϊκός έχει μεγάλη έλλειψη σε σταθερούς σουτέρ και στην περιφέρεια και στη θέση 4 και για αυτό πρέπει να αποκτήσει παίκτες με αυτό το χαρακτηριστικό.

Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως κάποιο σχόλιο σας θίγει, παρακαλούμε επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί άμεσα.
Mat's picture

Mat

Διαφημιστείτε εδω