http://www.trifillakia.gr/diafimisteite-sto-trifillakiagr

Είναι αλήθεια ότι πολύ συζήτηση έχει γίνει για την αμοιβή του Καλάθη και αν την αξίζει πραγματικά με βάση αυτό που προσφέρει. Το συμβόλαιο του Καλάθη είναι και για την επόμενη σεζόν στα 2,3 εκατ. δολλάρια και οι φήμες για το τι μέλλει γενέσθαι δίνουν και παίρνουν.

Πριν προχωρήσουμε στο θέμα αν τα αξίζει πραγματικά αυτά τα χρήματα να σας πούμε ότι η δική μας πληροφόρηση μιλάει για πρόθεση της διοίκησης για πρόωρη επέκταση του συμβολαίου του για τα επόμενα 3 χρόνια με ετήσιες απολαβές περί τα 1,7-1,8 εκατ. δολλάρια και μένει να δούμε την απάντηση του παίκτη που πρέπει να αξιολογήσει αν σε βάθος χρόνου θα μπορέσει να βρει τα χρήματα αυτά. Μην ξεχνάμε ότι ο Καλάθης έχει ήδη κλείσει τα 31 του χρόνια και έχει τη δυνατότητα να βάλει στον κουμπαρά του αν αποδεχτεί το νέο συμβόλαιο 5,5 εκατ. δολλάρια μέχρι και τα 34 χρόνια του.

Είναι αλήθεια εύκολο να κοστολογήσουμε την αξία ενός παίκτη; Καθόλου εύκολο θα λέγαμε γιατί έχεις να βάλεις στην εξίσωση πολλούς παράγοντες όπως η ηλικία, η θέση, το διαβατήριο, οι νόμοι της αγοράς, η ανάγκη για παίκτες στη θέση του και πολλά πολλά άλλα. Φυσικά πρέπει κάποιος να συνυπολογίσει και αυτά που προσφέρει εντός και εκτός γηπέδου ένας παίκτης και να μπορέσει να πει αν αναλογούν στον μισθό του.

Εμείς δεν θα μπούμε στη διαδικασία να κοστολογήσουμε τον Καλάθη και τον κάθε Καλάθη. Σαφώς και μπορούμε να έχουμε μια γενικότερη άποψη και αν με βάση το συνολικό μπάτζετ της ομάδας μπορεί ένας παίκτης σαν τον Καλάθη να παίρνει το 1/4 των χρημάτων περιορίζοντας τις περαιτέρω ποιοτικές επιλογές του ρόστερ. Αν αυτός ο παίκτης για παράδειγμα ήταν ο Λάρκιν ή ο Διαμαντίδης ή ο Σάρας φυσικά δεν θα υπήρχε καν αυτό το ερώτημα.

Ένα άλλο δεδομένο που πρέπει να βάλουμε στο τραπέζι είναι πως ο Παναθηναϊκός προστατεύει και βοηθάει το μεγαλύτερο περιουσιακό του στοιχείο; Με το να τον αναγορεύει απλά ηγέτη λόγω και μόνο του συμβολαίου που έχει; Ή μήπως λέγοντας ότι χτίζουμε γύρω από τον Καλάθη τον Παναθηναϊκό; Πώς κάποιος αναγορεύεται ηγέτης απλά και μόνο επειδή είναι ο πιο ακριβοπληρωμένος παίκτης μιας ομάδας; Είναι ο Καλάθης ο παίκτης που πρέπει να λογίζεται ηγέτης του Παναθηναϊκού; Έχει την νοοτροπία να δείχνει την ηγετική του φύση και εντός και εκτός του παρκέ;

Και μια και μιλάμε για νοοτροπία να θυμίσουμε σε όλους ότι ο Καλάθης δεν είναι ελληνοθρεμένος αλλά έχει γεννηθεί μεγαλώσει και γαλουχηθεί στην Αμερική με ότι αυτό συνεπάγεται στην συμπεριφορά του εντός και εκτός παρκέ. Και εδώ αναρρωτιόμαστε αξίζει να πληρώνουμε ένα παίκτη με 2,3 εκατ. τον χρόνο απλά και μόνο επειδή έχει ένα Ελληνικό διαβατήριο; Η ερώτηση που πρέπει να κάνουμε στον εαυτό μας είναι το αν θα δίναμε αυτά τα χρήματα σε έναν Καλάθη χωρίς Ελληνικό διαβατήριο. Είμαστε σίγουροι ότι οι απάντηση των περισσοτέρων θα ήταν αρνητική.

Και για να κάνουμε μια επιστροφή στο θέμα της αρχηγίας, δεν έχουν περάσει παρά λίγα χρόνια που λόγω νυχτοπερπατημάτων κατά τη διάρκεια του Gomelsky Cup καθαιρέθηκε η αρχηγία από τον Καλάθη και δόθηκε στον Ίαν Βουγιούκα. Την επόμενη χρονιά όμως ο Καλάθης έγινε ξανά αρχηγός. Αλήθεια πόσο σοβαρά είναι αυτά τα πράγματα και τι δείχνουν ακόμα και στους ξένους παίκτες που έρχονται στην ομάδα; Θα γινόταν ποτέ αυτό με τον Διαμαντίδη, τον Αλβέρτη; Μα φυσικά και όχι για αυτό ποτέ ο Καλάθης δεν μπορεί να γίνει Διαμαντίδης και κακώς τον παρομοίασαν για τέτοιο όταν επέστρεψε στην ομάδα το 2015. Δεν χρειάζεται να αγγίζουμε τα όρια της υπερβολής για κάποιον παίκτη απλά και μόνο για τα μάτια του κόσμου προσθέτοντάς του έξτρα βάρος στην πλάτη που δεν μπορεί να σηκώσει. Αρκετά βαριά δεν είναι μια φανέλα που κουβαλάει το βάρος 6 Ευρωπαικών τίτλων;

Και να πάμε και στο αγωνιστικό. Αξίζουν αλήθεια ο διψήφιος αριθμός ασίστ και τα πολλά double-double ένα τέτοιο συμβόλαιο; Αυτά τα προσωπικά νούμερα του Καλάθη που και ο ίδιος φαίνεται να κυνηγάει με μανία βοηθούν πραγματικά την ομάδα και αντικατοπτρίζουν το συμβόλαιό του; Ο Δημήτρης Διαμαντίδης με μικρότερο συμβόλαιο από αυτό του Καλάθη έδειξε ποτέ να νοιάζεται πόσες ασίστ θα δώσει ή πόσα double-double θα κάνει; Μα φυσικά και όχι. Άλλωστε μην ξεχνάμε ότι και ο τρόπος που μια ασίστ υπολογίζεται έχει αλλάξει τα τελευταία χρόνια.

Άρα αυτό που θέλουμε να πούμε ότι δεν είναι κριτήριο τα προσωπικά νούμερα του Καλάθη για το συμβόλαιό του αλλά το πόσο παρεμβατικός είναι μέσα στο παιχνίδι για τον Παναθηναϊκό και το αν είναι εκεί στα ματς που καίνε και που ο Παναθηναϊκός περιμένει φυσιολογικά από τον κάθε ηγέτη του να τον οδηγήσει. Οι ηγέτες φαίνονται στα δύσκολα βράδια και εκεί που κρίνονται τα φάιναλ φορ και οι τίτλοι. Επιπλέον πόσο βελτιωμένος παρουσιάζεται ο Νικ μετά από πέντε χρόνια και πόσο βελτιωμένος παρουσιάζεται ο Παναθηναϊκός με τον Νικ όχι σε προσωπικά νούμερα αλλά σε αποτελέσματα και ουσία. Στο τέλος της ημέρας άλλωστε αυτό που μετράει είναι το αποτέλεσμα.

Εν κατακλείδει, ο Καλάθης είναι ένας πολύ καλός και ποιοτικός παίκτης που πρέπει να παραμείνει στον Παναθηναϊκό. Αυτό που δεν είναι, δεν ήταν και δεν θα γίνει ποτέ ο Νικ είναι ηγέτης. Ποτέ του δεν τον είχε αυτό τον ρόλο και αυτό δεν είναι απαραίτητα κακό. Δεν είναι όλοι οι άνθρωποι στη ζωή γεννημένοι για ηγέτες. Κάποιοι είναι και για δεύτερους ρόλους και μπορεί να τα καταφέρνουν περίφημα. Άλλωστε και ο Νικ τα καλά του τα παιχνίδια τα έκανε πίσω και δίπλα στον Διαμαντίδη και με ειδικούς ρόλους από τον Ομπράντοβιτς.

Το τι συμβόλαιο θα του δώσει η διοίκηση είναι δικό της θέμα καθώς εμείς δεν είμαστε ούτε λογιστές ούτε της εφορίας. Εμάς μας απασχολεί το σύνολο του ρόστερ και κατά πόσο είναι αυτό ανταγωνιστικό. Αν η διοίκηση εκτιμάει λοιπόν τον Νικ στα 2,3 θα πρέπει να προνοήσει και να συμβάλλει οικονομικά στην περαιτέρω ποιοτική ενίσχυση του ρόστερ. Το ένας Καλάθης φέρνει την άνοιξη δυστυχώς διαπιστώσαμε πλέον ότι δεν μπορεί να συμβεί. Αυτή την πενταετία μόνο δίπλα στον Τζέιμς ο Καλάθης ήταν 100% αποδοτικός και η περιφέρεια του Παναθηναϊκού λειτούργησε πιο αποδοτικά. Τι μας λέει αυτό; Ότι ο Καλάθης θέλει παίκτη τουλάχιστον ισάξιο δίπλα του και όχι να ψάχνουμε για μπακ απ που θα παίζει 10 λεπτά.

Ο Παναθηναϊκός ανεξάρτητα από τον κορωνοϊό χρειαζόταν ριζική ανοικοδόμηση και τώρα είναι η ευκαιρία να επιστρέψει η μπασκετική λογική στο χτίσιμο της ομάδας. Ο Καλάθης χρειάζεται στην νέα εποχή της ομάδας αλλά με έναν τελείως διαφορετικό ρόλο και φιλοσοφία γύρω από την επιδραστικότητά του στην ομάδα.

Υ.Γ Ο Παναθηναϊκός έχει αρχηγό για αρκετά χρόνια και αυτός λέγεται Ιωάννης Παπαπέτρου. Έχει το κατάλληλο πακέτο για το παρκέ και για τα αποδυτήρια.

Υ.Γ.1 Ακούμε τα περι μείωσης του μπάτζετ και εν μέρει τα κατανοούμε για την επόμενη σεζόν εφόσον δεν κοπούν εισιτήρια. Αλλά μην ξεχνάμε και την ελάφρυνση της φορολογίας των συμβολαίων που έτσι κι αλλιώς πέφτει στο 22% από 45% που ήταν αλλά και της σκέψης να εκμηδενιστεί εντελώς για την επόμενη σεζόν. Με απλά αριθμητικά αν δεχτούμε ότι φέτος το μπάτζετ ήταν 13 εκ μικτά το όφελος από την μείωση της φορολογίας κατά 23% αγγίζει τα 3 εκ.

Υ.Γ.2 Στο συνολικό μπάτζετ υπολογίζεται και του προπονητή οπότε εξοικονόμηση χρημάτων και μάλιστα αρκετή θα υπάρξει αν τελικώς επιλεγεί ο Βόβορας και όχι κάποιο δυνατό χαρτί. Ο Πιτίνο αμοιβόταν με 1 εκ ετησίως για να μην ξεχνιόμαστε.

Υ.Γ.3 Το λίγο μικρότερο μπάτζετ δεν σημαίνει και χειρότερη ομάδα αν τα λεφτά δοθούν σωστά και βάσει μόνο της αγωνιστικής ικανότητας και προσφοράς του κάθε παίκτη.

Υ.Γ.4 Με μεγάλη ανυπομονησία περιμένουμε τις φετινές επιλογές παικτών μέσα από το δίκτιο σκάουτινγκ που δημιουργήθηκε. Ο Παναθηναϊκός μέχρι τώρα δυστυχώς δεν ήξερε να διαλέγει παίκτες με σωστά αγωνιστικά και πνευματικά κριτήρια. Η κάθε καλοκαίρι επιλογή ενός συγκεκριμένου γραφείου μάνατζερ έφερε τα αποτελέσματα που όλοι βλέπαμε.

Υ.Γ.5 Μεγάλη προσοχή σε όλους από αύριο που θα κόψουμε τη σχέση μας με το 13033 γιατί δεν θέλει και πολύ να έχουμε πισογυρίσματα. Ο ιός είναι εκεί έξω και πρέπει να είμαστε πολύ πολύ προσκετικοί.

Υ.Γ.6 Ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος έχει απόλυτο δίκαιο στο θέμα των συμβολαίων των παικτών για φέτος και η νοοτροπία των περισσοτέρων που απλά θέλουν τα λεφτά τους χωρίς να τα δούλεψαν δείχνει ότι δεν πρέπει να φοράνε αυτή τη φανέλα.

Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως κάποιο σχόλιο σας θίγει, παρακαλούμε επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί άμεσα.
Mat's picture

Mat

Διαφημιστείτε εδω