Μετά και τη διυπουργική της περασμένης Τετάρτης στο Μαξίμου για το νέο γήπεδο του Τριφυλλιού, εκείνο που προέκυψε είναι η εντολή του Αλέξη Τσίπρα να έχουν μπει... μπουλντόζες σε έναν χρόνο στο Γουδή, ώστε να γίνει πράξη το όνειρο των φίλων του Παναθηναϊκού. Παράλληλα στόχος της Κυβέρνησης, όπως είχε αποκαλύψει το SDNA, είναι να έρθει τον Σεπτέμβριο στη Βουλή ο νόμος για το Ρυθμιστικό της Αθήνας κι έτσι τον Μάιο του 2018 να ξεκινήσουν τα έργα.

Με ποιον όμως τρόπο θα θωρακιστεί νομικά όλο αυτό το έργο, ώστε να καταστεί αδιάβλητο κι απρόσβλητο από πιθανές προσφυγές και «μπλόκα»;

Σύμφωνα με το "Goal", θα φτιαχτεί ένας νέος νόμος, αναπροσαρμοσμένος πάνω στον ήδη υπάρχοντα νόμο του ΡΣΑ (Ρυθμιστικό Σχέδιο Αθήνας), το οποίο και δίνει τις κατευθυντήριες γραμμές χωροταξίας εντός της Αθήνας κι ορίζει σε στρατηγικό επίπεδο όλους τους κανόνες για το τι και πού επιτρέπεται να χτιστεί.

Πάνω σε αυτό το κομμάτι θα γίνουν από το ΥΠΕΚΑ και το υπουργείο Υποδομών όλες οι νομοθετικές ρυθμίσεις, με συνολική αλλαγή του Ρυθμιστικού Νόμου και προσαρμογή του, πάνω στις πέντε μεγάλες παρεμβάσεις που προετοιμάζονται εντός του ιστού της πρωτεύουσας με το σχέδιο “Νέα Αθήνα”.

Ετσι, από τη στιγμή που θα αλλάξει ο νόμος του Ρυθμιστικού, με νέο (φτιαγμένο από την αρχή) νόμο ουσιαστικά θα μπουν τα θεμέλια και οι βάσεις για να “πατήσουν” και οι υπόλοιπες νομοθετικές πρωτοβουλίες.

Συγκεκριμένα πρόκειται για τα Προεδρικά Διατάγματα και τις ΣΜΠΕ (Στρατηγικών Μελετών Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων) που θα χρειαστούν ξεχωριστά για καθεμία από τις κατά τόπους περιοχές των μεγάλων παρεμβάσεων, καθώς άλλο Π.Δ. κι άλλη ΣΜΠΕ θα πρέπει να προετοιμαστεί για το Μητροπολιτικό Πάρκο στο Γουδή, το νέο γήπεδο του Παναθηναϊκού και τον Υμηττό και άλλα για την περιοχή της Λ. Αλεξάνδρας και τον Λυκαβηττό.

Παρ' όλα αυτά έχοντας αλλάξει από την αρχή και κυρώσει στη Βουλή τον νόμο του Ρυθμιστικού, η Κυβέρνηση ουσιαστικά στηρίζει κατ'' αυτόν τον τρόπο και τη νομική θωράκιση των Π.Δ. και των ΣΜΠΕ, που ούτως ή άλλως για να πάρουν το πράσινο φως θα περάσουν πρώτα από αυστηρή νομική προέγκριση. Ως εκ τούτου ελαχιστοποιούνται οι όποιοι κίνδυνοι από προσφυγές, αφού θα βασίζονται πάνω σε ένα πολύ ισχυρό νέο νόμο, που θα είναι πολύ δύσκολο να "καταπέσει" στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

Επιπλέον αξίζει να σημειωθεί -και είναι ενδεικτικό των προθέσεων της Κυβέρνησης- ότι στην προετοιμασία του νομοθετικού πλαισίου της "Νέας Αθήνας" θα συμμετάσχει εκτός από την "αφρόκρεμα" των νομικών του κράτους και μία δυνατή ομάδα συνταγματολόγων αλλά και παλιών μελών του ΣτΕ, ώστε να είναι όλα άρτια προετοιμασμένα ως τις αρχές Σεπτεμβρίου.

Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως κάποιο σχόλιο σας θίγει, παρακαλούμε επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί άμεσα.
Mat's picture

Mat

Διαφημιστείτε εδω