Για όλους και για όλα μίλησε ο Νίκος Νταμπίζας το μεσημέρι της Πέμπτης στο Κορωπί, υπογραμμίζοντας μεταξύ άλλων ότι είναι σε καθημερινή επαφή με τον Αλαφούζο που έχει προβληματιστεί από την εικόνα της ομάδας στα πρώτα ματς του πρωταθλήματος, αλλά ταυτόχρονα τόνισε ότι δεν πρέπει να υπάρχει πανικός και να αποπροσανατολιστεί το πρότζεκτ. 

Πρώτα παρουσιάστηκαν τα νέα μεταγραφικά αποκτήματα της ομάδας, ενώ απουσίαζαν ο Δημήτρης Κολοβός που έχει υποχρεώσεις με την Εθνική Ελλάδας, αλλά και ο Κριστιάν Κονάν που έχει δοθεί δανεικός στον Λεβαδειακό. 

Πρώτος από την πλευρά των μεταγραφικών αποκτημάτων μίλησε ο Ζοάο Νούνες. Ο Πορτογάλος αμυντικός επεσήμανε τα εξής: «Καλησπέρα σε όλους. ευχαριστώ για την υποδοχή είναι ένα μεγάλο βήμα για την καριέρα μου το να αγωνιστώ σε μία τόσο μεγάλη ομάδα, ο στόχος είναι να δώσω τον καλύτερό μου εαυτό για την ομάδα». 

Στη συνέχεια πήρε το λόγο ο Γκάιας Ζαχίντ τονίζοντας: «Είμαι χαρούμενος που βρίσκομαι εδώ, σε ένα μεγάλο κλαμπ. Είμαι με δανεισμό, αλλά θα προσπαθήσω να πετύχουμε καλά πράγματα στο πρωτάθλημα. Είναι απόλαυση να παίζω για τον Παναθηναϊκό με αυτόν τον προπονητή και να είμαι στα αποδυτήρια με τόσο καλούς χαρακτήρες».

Ο Γιόαν Μολό δήλωσε με τη σειρά του: «Θέλω να ευχαριστήσω όσους έκαναν πραγματικότητα τη μεταγραφή. Απολαμβάνω την πρόκληση και έχω εμπιστοσύνη ότι θα ανταποκριθώ στις απαιτήσεις. Είμαι 30 ετών και έχω πολλά να αποδείξω. Ξέρω ότι έχουμε υψηλούς στόχους και θα τα δώσω όλα».
Ακολούθησε ο Ούφε Μπεκ που δήλωσε: «Είμαι χαρούμενος που βρίσκομαι σε έναν τόσο μεγάλο Σύλλογο. Θα αντιμετωπίσω αυτή τη μεγάλη πρόκληση. Έχω έρθει στο καλύτερο σημείο μαζί με τα άλλα παιδιά για να βοηθήσουμε τον Σύλλογο να επανέλθει στο μέγεθος του. Δεν αρχίσαμε όπως θα θέλαμε, αλλά έχουμε χρόνο για να διορθώσουμε την κατάσταση. Ήρθα πιο αργά σε σχέση με τα άλλα παιδιά, θα τρέξω για να προλάβω, είχα έναν μικροτραυματισμό αλλά θα τον ξεπεράσω και θα είμαι διαθέσιμος να βοηθήσω». 

Ο Χουάν Χοσέ Περέα επεσήμανε: «Ευχαριστώ τον Θεό που μου έδωσε τη δυνατότητα να βρίσκομαι εδώ. Ευχαριστώ όλους στην ομάδα και τον κόσμο. Ήρθα να εξελιχθώ μέσω της ομάδας και εκφράζω τη χαρά μου που είμαι εδώ».
Τελευταίος πήρε το λόγο ο Μπαρτ Σένκεφελντ. «Νιώθω μεγάλη χαρά που βρίσκομαι εδώ. Ο Παναθηναϊκός είναι ένας μεγάλος σύλλογος. Θα έρθουν καλά πράγματα και θα τα βάλουμε όλα σε μία σειρά με τη σκληρή δουλειά. Προσπαθώ για να είμαι έτοιμος το συντομότερο δυνατόν για να βοηθήσω την ομάδα».  

Σε ερώτημα για το μίνι σίριαλ της μεταγραφής του, απάντησε: «Ένιωσα εξαιρετικά με την προσέγγιση της ομάδα. Είδα πόσο σπουδαίος σύλλογος είναι, είναι ιστορική ομάδα και είπα ότι αυτό πρέπει να γίνει, ότι πρέπει να το κάνω και έτσι ήρθα στον Παναθηναϊκό». 

Ο Γιόαν Μολό ρωτήθηκε για το τι πιστεύει ότι δεν πήγε καλά στα πρώτα παιχνίδια και υπογράμμισε: «Είμαι εδώ επειδή έχω εμπειρία και θέλω να τη μεταφέρω στους νεότερους. Στο ποδόσφαιρο τα πράγματα άλλοτε δουλεύουν και άλλοτε όχι. Οι αντίπαλοι ίσως το ήθελαν λλιγο παραπάνω. Οι λεπτομέρειες κάνουν τη διαφορά. 

Τώρα πρέπει να αρχίσουμε βλέποντας τα πράγματα με πείσμα, όρεξη και πιο πολύ δουλειά. Είμαστε ενωμένοι, μία οικογένεια, έτσι θα συνεχίσουμε. Παίζουμε σε μία ομάδα που έχει βαριά φανέλα και ιστορία και δεν έχουν όλοι τη δική μας τύχη να βρίσκονται εδώ». 

Στον Ζοάο Νούνες έγινε ερώτηση για το ντεμπούτο του στο ματς με τον ΟΦΗ και απάντησε λέγοντας ότι «Δεν θα ήθελα να μιλήσω για τον εαυτό μου. Η ομάδα συνολικά δεν ήταν καλή στο συγκεκριμένο ματς, αλλά δουλεύουμε σκληρά για να βελτιωθούμε. Κανένας μας δεν είναι χαρούμενος. Αλλά, συμβαίνουν αυτά στη ζωή και το ποδόσφαιρο. Πρέπει να το διαχειριστούμε και να δώσουμε απαντήσεις. Αυτές θα έρθουν με δουλειά, όρεξη και θέληση. Έχουμε δυνατότητα, θα βελτιωθούμε και θα δώσουμε απαντήσεις».
Οσον αφορά το αν αισθάνεται ικανός να αγωνιστεί ως αμυντικός μέσος, με δεδομένη την απουσία του Κουρμπέλη, τόνισε: «Δεν ξέρουμε ποια θα είναι η απόφαση του προπονητή. Όμως το πιο σημαντικό είναι να είμαστε όλοι πανέτοιμοι. Εγώ δηλώνω έτοιμος για ό,τι μου ζητήσει ο προπονητής, σε όποια θέση με βάλει. Εξαρτάται από εκείνον».
Ο Περέα ρωτήθηκε για την ελπιδοφόρα παρθενική του εμφάνιση και τόνισε. «Δεν θέλω να μιλήσω για τον εαυτό μου. Αντιπροσωπεύουμε την ομάδα και χάσαμε όλοι μαζί. Το κίνητρο μου είναι να βοηθήσω την ομάδα. Όλοι μαζί θα βελτιωθούμε και θα κάνουμε ότι μπορούμε για να διορθώσουμε την κατάσταση».
Στη συνέχεια πήρε το λόγο ο τεχνικός διευθυντής του Παναθηναϊκού Νίκος Νταμπίζας και τοποθετήθηκε συνολικά πριν αποχωρήσουν οι παίκτες.
«Είναι καλό να μιλήσουμε για τα παιδιά, ώστε να εξηγήσουμε γιατί τους επιλέξαμε. Δεν είναι το καλύτερο δυνατό ξεκίνημα για την ομάδα και δεν είναι εύκολο για αυτούς σε ένα νέο περιβάλλον, να συναντάς αυτό το ξεκίνημα.
Θέλω να γνωρίζετε ότι ο καθένας βρίσκεται μαζί μας για διαφορετικούς λόγους και κυρίως για τον τρόπο που θέλουμε να παίξουμε. 

Δεν κοιτάμε μόνο τα χαρακτηριστικά, αλλά και την προσωπικότητα και τον χαρακτήρα, ώστε να έχουμε ένα συνδυαστικό αποτέλεσμα και να ελαχιστοποιήσουμε την πιθανότητα αποτυχίας, που υπάρχει στο ποδόσφαιρο.
Είμαστε ικανοποιημένοι γιατί τους εντάξαμε στο δυναμικό μας και είναι συμμέτοχοι σε ένα πρότζεκτ που δεν κρίνονται σε δύο-τρία παιχνίδια. Έχουμε κάνει διετή και τριετή συμβόλαια, με εξαίρεση τον Ζαχίντ. Υπάρχει μία επένδυση και θεωρούμε ότι θα υπάρξει μία ανταποδοτική συνεργασία». 

Οταν οι ποδοσφαιριστές αποχώρησαν, ο Νίκος Νταμπίζας, τοποθετήθηκε εφ’ όλης της ύλης. 

«Κάνουμε την ίδια διαδικασία κάθε φορά, για να γνωρίσει ο κόσμος τους παίκτες. Να πουν την άποψη τους και εμείς να σας εξηγήσουμε γιατί τους φέραμε. Δεν θα μακρηγορήσω, θα δεχτώ ερωτήσεις και θα δώσω απαντήσεις. Κλείνοντας την προηγούμενη σεζόν, είχαμε βάλει κάποιους στόχους στο αγωνιστικό και τις ανάγκες μας. Με βάση αυτά τα χαρακτηριστικά κινηθήκαμε για τις θέσεις που θεωρούσαμε ότι έπρεπε, Είναι μία τελείως διαφορετική χρονιά από την περσινή. Φέτος λειτουργήσαμε με πλήρη ελευθερία, δίχως περιορισμούς και αυτό είναι σημαντικό για να έχουμε αποτελέσματα. Υπάρχουν διαδικασίες σε σχέση με τα αποτελέσματα, αλλά ας μείνουμε στο κομμάτι των μεταγραφών».

-Για τα τριετή συμβόλαια: «Η ιστορία έρχεται να διδάξει. Υπάρχει αυτό που λέτε, αλλά πρέπει να δούμε το υπόβαθρο για τα οικονομικά δεδομένα. Εμείς θέλουμε να διδαχτούμε από τα λάθη του παρελθόντος. Έχουμε κρατήσει τον προϋπολογισμό μας. 

Δεν παρεκκλίνουμε από το πλάνο. Αυτά τα παιδιά έχουν την προοπτική ηλικιακά, εντός των οικονομικών μας. Να σας φέρω σε αντιπαράθεση, τουλάχιστον για τη δική μου παρουσία, δεν θα πω για τους προκατόχους μου. Αυτά τα παιδιά πληρούν προϋποθέσεις αγωνιστικού και οικονομικού περιεχομένου. 

Η προηγούμενη θητεία μου μπορεί να δώσει απαντήσεις, ποιες μεταγραφές κρίθηκαν επιτυχημένες οικονομικά και αθλητικά. Εμείς είμαστε εδώ για να κάνουμε κινήσεις όπου το αγωνιστικό όφελος θα είναι μεγαλύτερο από το οικονομικό. Οι νεαροί παίκτες που έχουν τη δίψα και τη διάθεση να φτάσουν ψηλά και έχουμε παίκτες με εμπειρία, όπως ο Μακέντα, που μικροί πήγαν ψηλά, έφαγαν τα μούτρα τους και προσπαθούν να ανέβουν ξανά. 

Δεν λέω ότι έχουν όλοι την προϊστορία του Μακέντα, αλλά θα δείτε ότι σε μικρή ηλικία είχαν εξαιρετικές προϋποθέσεις και δεν τη δικαιολόγησα. Θέλαμε παίκτες με ποδοσφαιρική δίψα. Κλείνοντας θέλω να ξέρετε ότι στο ποδόσφαιρο, υπάρχουν αποτυχίες, αλλά έχει σημασία πως προσπαθείς να τους περιορίσεις. Υπήρχαν άρθρα ότι φυλακίστηκε ο Παναθηναϊκός με ένα τριετές στον Μακέντα. Εμείς βρίσκουμε τις ευκαιρίες».

-Για το πλάνο ελληνοποίησης κι αν έχει εγκαταλειφθεί: «Η ομάδα έχει ένα ρόστερ 30 παικτών, οι 10 είναι ξένοι και όλοι οι άλλοι είναι Έλληνες. Οι 12 από του 20 είναι από την ακαδημία. Αν βρείτε ρόστερ άλλης ομάδας με το βεληνεκές του Παναθηναϊκού να το κάνει αυτό, ελάτε να το συζητήσουμε. Ο λόγος που τα παιδιά που πέρυσι ήταν βασικοί δεν είναι και φέτος, σημαίνει ότι πήγε πίσω το πλάνο; Όχι. Ο Μπουζούκης δεν έπαιξε λόγω τραυματισμού. Ο Μαυρομάτης προερχόταν από 3,5 μήνες αποχής και είναι πιο πίσω. Ο Χατζηγιοβάνης για λόγους φόρμας δεν έπαιξε. Το πλάνο δεν αλλάζει, πρέπει να έχει κάποια στοιχεία. Εμείς πέρυσι στηρίξαμε τα παιδιά και δεν είχαμε τη δυνατοτητα να τα βοηθήσουμε. 

Στον δεύτερο γύρο πέρυσι αυτά τα παιδιά δεν πήραν τις ανάσες, γιατί δεν είχαμε τρόπο να τα προφυλάξουμε. Εμείς δεν αλλάξαμε το πλάνο. Με το να έρθει μία μεταγραφή, καμία θέση δεν θεωρείται δεδομένη. Οι ποδοσφαιριστές που έρχονται είναι ηλικιακά σε μία διαδικασία που μπορούν να προσφέρουν και να βάλουν σε συναγωνισμό τους μικρούς. Για κάθε μεταγραφή υπάρχουν ο Αλεξανδρόπουλος, ο Ζαγαρίτης, που είναι στον προθάλαμο της πρώτης ομάδας. Πως προκύπτει ότι έχει γίνει μεταστροφή στο πλάνο. Γιατί σε μία ομάδα όπως ο Παναθηναϊκός, με περισσότερες αγωνιστικές απαιτήσεις, δεν μπορώ να καταλάβω αυτή τη λογική. Δεν θα κάναμε μεταγραφές, για να μέναμε στο περσινό πλάνο; Συμπληρώσαμε τις ανάγκες μας και το πλάνο δεν έχει αλλάξει. Όπως και τα παραδείγματα που ανέφερα. Να μην ξεχάσω τα παιδιά του 2001, που έπαιξαν στα φιλικά».

-Για τη δομή του ρόστερ και τις μεταγραφές

«Ο καθένας έχει την άποψη του για τις μεταγραφές. Με βάση τις περσινές δηλώσεις, κάθε γραμμή θα χρειαζόταν ενίσχυση. Για να μεγαλώσει ο ανταγωνισμός και να υπάρξουν λύσεις. Το ισορροπημένο ρόστερ στη διάρκεια της χρονιάς θα φανεί. Η σεζόν θα δείξει εάν κάναμε σωστά ή όχι. Θα πρέπει να δούμε σε ποια φάση βρισκόμαστε. Βγήκαν συμπεράσματα μετά από δύο παιχνίδια. Εμείς πρέπει να τηρήσουμε το πλάνο μας, τον προϋπολογισμό μας, που είναι σημαντικός παράγοντας και πρέπει να λειτουργήσουμε για αυτό. 

Υπήρχε η προτεραιότητα τον Ιούλιο με έναν παίκτη, βάλαμε ένα χρονοδιάγραμμα και πιστεύαμε ότι αργότερα στο παζάρι, οι συνθήκες θα διαφοροποιηθούν. Πετύχαμε με καθυστέρηση ενός παίκτη μία καλύτερη συμφωνία και ρισκάραμε να χάσουμε τον παίκτη. Πρέπει να κινηθούμε στους άξονες που σας είπα, το οικονομικό, το ανταγωνιστικό και το αξιακό. Η ομάδα είχε ξεκάθαρη εικόνα στα φιλικά και ξεκάθαρη στο πρωτάθλημα. Στη διάρκεια θα κριθεί ο σχεδιασμός. Για παράδειγμα, με τον αμυντικό χαφ. 

Αυτό σχετίζεται και με τις εσωτερικές καλύψεις. Εμείς βάλαμε προτεραιότητες, συζητήσαμε μεταξύ μας και θέλαμε μία εναλλακτική λύση για την περίπτωση που θα προκύψει ανάγκη. Το είπατε και εσείς: να βάλουμε προτεραιότητα για μία εναλλακτική λύση. Βγαίνει μία αίσθηση ότι όλα έχουν γίνει καθυστερημένα. Αξιολογούμε το οικονομικό και το μεταγραφικό και θα κινηθούμε ανάλογα».

-Εάν επηρεάζουν οι εξελίξεις με τους κομμένους το μπάτζετ:

«Ο προϋπολογισμός ο φετινός πρέπει να τηρηθεί. Αυτή τη στιγμή που μιλάμε, το βάρος εκτός σχεδιασμού το έχει αναλάβει ο μεγαλομέτοχος. Αν προκύψει κάποια επικερδής συμφωνία, θα προέκυπτε αύξηση. Τώρα, δεν υπάρχει κάποιος περιορισμός. Ο προϋπολογισμός μας φέτος είναι 3,4 εκατομμύρια ευρώ. Οι 400.000 ευρώ προέκυψαν επειδή κάποιοι από το ρόστερ είχαν αυξήσεις στις απολαβές τους. 

Είμαστε ανοικτοί να δούμε λύσεις. Αξιολογούμε τους παίκτες που έχουμε και αν κρίνουμε ότι μία περίπτωση θα μας κάνει αγωνιστικά. Γιατί ένας παίκτης που θα έρθει πρέπει να ταιριάζει και στο οικονομικό και να αποδεχτεί ότι θα είναι εναλλακτική. Εμείς γεμίσαμε εξτρέμ, οπως λέτε γιατί εκεί κρίναμε ότι χρειαζόμαστε ποιότητα. Είναι τρία συμβόλαια της τάξεως των 700.000 ευρώ καθαρά».

-Για το αν θα αποκτηθεί επιθετικός με δεδομένο ότι υπάρχουν πέντε παίκτες σε αυτή τη θέση:

«Ο Καμπετσής δεν λογίζεται ως καθαρός φορ. Παίζει και εκεί, αλλά δεν είναι κλασικός φορ. Ο Περέα είναι ένα παιδί που αποτελεί επένδυση. Η άποψη μου είναι ότι έχει προοπτική. Υπάρχει και ο Βέργος. Αριθμητικά είμαστε καλυμμένοι. Αλλά εάν βρούμε έναν παίκτη με κάτι διαφορετικό, δεν έχουμε καμία απολύτως αγκύλωση, να βρούμε κάτι εξαιρετικό, να παρεκκλίνουμε. 

Στη συγκεκριμένη διαδικασία, κάνουμε εσωτερικά κάποια πράγματα. Αυτή τη στιγμή αριθμητικά είμαστε καλυμμένοι, αλλά εκεί ίσως να υπάρχει ένα παράθυρο. Επειδή κάνατε μίξη για τα οικονομικά. Αυτά τα παιδιά μπήκαν στην ομάδα, έκαναν συμμετοχής και η παρουσία μας δείχνει εάν η επιλογή μας είναι πετυχημένη. Οι αποφάσεις μας θα κριθούν στη διάρκεια του χρόνου».

-Για τις ανανεώσεις συμβολαίων και το θέμα Χατζηγιοβάνη:

«Εμείς θέλαμε να επιβραβεύσουμε τα παιδιά που πήγαν καλά. Επειδή κουβαλάμε συμβόλαια από προηγούμενο πρότζεκτ, που ήταν δυσανάλογα μεγάλα. Ανανεώσαμε τους Μπουζούκη, Θεοχάρη, Εμμανουηλίδη. Ο μόνος που δεν ανανέωσε είναι ο Χατζηγιοβάνης. Επειδή γράφονται πράγματα, έχουν γραφτεί για μένα ότι έχω δώσει συμβόλαια 300.000 ευρώ. Δεν γνωρίζεται κάποια πράγματα, γιατί κρατάμε στεγανά. 

Φέτος, δεν υπάρχει στο ρόστερ παίκτης που να υπέγραψε και να έχει συμβόλαιο πάνω από 200.000 ευρώ. Αν στο μέλλον βρείτε κάτι άλλο, να με εκθέσετε. Η διαδικασία των συζητήσεων, η ενημέρωση που έχετε, εμείς επιλέγουμε να μην τη δημοσιοποιήσουμε, τα παιδιά θα ήταν απροστάτευτα. Σε μία κουβέντα, το νόμισμα έχει δύο όψεις. Εμείς δεν δημοσιοποιούμε τα στοιχεια μας, γιατί προστατεύουμε τα παιδιά. Τα παιδιά ίσως σκέφτονται λάθος. Διαβάζουν ότι ένας παίκτης παίρνει 300.000 ευρώ και σκέφτονται ότι σε μένα δίνει τόσα. Επίσης, δεν υπάρχει παίκτης που έχει ρήτρα εξαγοράς στο συμβόλαιο του. 

Η κατηγορία Μπουζούκης, Χατζηγιοβάνης, Μαυρομάτης, για μας είναι ενιαία. Ο Χατζηγιοβάνης μπορεί να πιστεύει ότι είναι ανώτερος του Μπουζούκη ή και το αντίστροφο. Αλλά για μας δεν ισχύει αυτό. Εμείς πιστεύουμε ότι ανήκει σε αυτή την κατηγορία. Αν ο παίκτης δεν συμφωνεί, είναι επιλογή του και είναι σεβαστή. Έχει γίνει σήριαλ για τον Μπουζούκη. Ο Σύλλογος ήταν απροστάτευτος εντός εισαγωγικών. Δεν βγάλαμε προς τα έξω γιατί δεν έγινε η συμφωνία, Πραγματικά, πιστεύετε ότι το πρόβλημα είναι 20.000 ευρώ σε έναν προϋπολογισμό 3,5 εκατομμυρίων ; Κάποιες καταστάσεις που γράφτηκαν είναι ακραίες. Τις έχουμε βιώσει και δεν μπήκαμε στη διαδικασία να απαντήσουμε. Τα παιδιά που ήθελαν να ανανεώσουν, χειρίστηκαν λάθος κάποια πράγματα και τους το είπα. Αλλά ανανέωσαν. Με τον Τάσο είμαστε στη διαδικασία. Πιστεύω ότι έχει καταλάβει ποιο είναι το καλύτερο για το μέλλον του. Αν επιλέξει να φύγει είναι σεβαστό. Αν ένα παιδί πιστεύει ότι αξίζει κάτι άλλο, η διαδικασία είναι εκεί για να το δείξει. Η μεταγραφή έρχεται για να διεκδικήσει τη θέση, δεν είναι μεταγραφή των 3-4 εκατομμυρίων ευρώ. Θεωρώ ότι ακόμα υπάρχει χώρος. 

Ο Τάσος έχει συμβόλαιο για άλλους 11 μήνες για να αλλάξει γνώμη. Η μπάλα είναι στα πόδια του Τάσου, έχω μιλήσει μαζί του και μπορεί να το επιβεβαιώσει και ο ίδιος. Κάποια στιγμή μιλώντας με τον Γιάννη, του είχαμε πει ότι αν δημοσιοποιούσαμε πράγματα, δεν θα μπορούσες να κινηθείς εύκολα στο δρόμο. Γιατί υπάρχει και η απέναντι πλευρά. Εμείς προστατεύουμε τον Σύλλογο και τα παιδιά. 

Στο φιλολογικό υπήρχε ενδιαφέρον για τον Τάσο, αλλά εγώ υπολογίζω ως πρόταση ότι έρχεται στο εταιρικό μειλ μου. Στο μιλητό, υπήρξαν πολλές προτάσεις. Κάποια πράγματα επικοινωνούνται με συγκεκριμένο τρόπο. Κάποια παιδιά του 2001 ανανέωσαν, κάποια άλλα όχι. Θεωρώ ότι τα παιδιά είναι μπερδεμένα. Θέλουν να μείνουν, αλλά πολλοί εξωτερικοί παράγοντες τους επηρεάζουν. Με δύο χέρια έπρεπε να υπογράψουν. Στον Παναθηναϊκό παλαιότερων εποχών θα ήταν αλλιώς. Επειδή μιλάτε για ακαμψία στις κόκκινες γραμμές μου, ότι δεν έχω ευελιξία. Έχω μιλήσει με όλες τις οικογένειες, τους γονείς των παιδιών και στα παιδιά, πως είναι η διαδικασία. Δεν μπορεί να είναι κριτήριο ένα πολύ μικρό οικονομικό δεδομένο για αυτή τη φάση της καριέρας του. Εμείς τους αντιμετωπίζουμε όλους στην ίδια κατηγορία, το μεγαλύτερο ταλέντο με έναν από παίκτη. Αυτή είναι η λογική μου για αυτές τις ηλικίες. Όταν η Ρεάλ ανανέωσε το συμβόλαιο του Ράμος. Ο Ράμος είχε παράλογες απαιτήσεις και επειδή η Ρεάλ είχε ανάγκη να τον κρατήσει, του έδωσε υπερβολικό συμβόλαιο και άνοιξε ο ασκός του Αιόλου. Τα 30-40 σε έναν παίκτη, θα δημιουργήσουν προηγούμενο. Ο Σύλλογος πρέπει να έχει σταθερές. Έκτοτε μετά τον Ράμος, η Ρεάλ σε κάθε ανανέωση, έβρισκε μπροστά του το ποσό που έδωσε στον Σέρχιο Ράμος. Μην βλέπετε αποσπασματικά μία συμφωνία. Το σίριαλ του Μπουζούκη, του Χατζηγιοβάνη, με 30-40 χιλιάρικα θα το είχα λήξει. Αλλά, δεν είναι ο σωστός τρόπος. Αυτό θα ωφελήσει και τα παιδιά στη διάρκεια της καριέρας τους. Δεν τους αδικούμε οικονομικά.

Για Κουρμπέλη, Ινσούα, Γιόχανσον, Δώνη, Διούδη, εμείς θέλαμε πρώτα να ισορροπήσουμε όσους είχαν χαμηλές απολαβές. Θα τους αξιολογήσουμε ξανά στη διάρκεια της σεζόν και θα μιλήσουμε όταν θα είμαστε βέβαιοι για αυτά που θέλουμε. Κάνουμε μία προκαταρκτική κουβέντα, αλλά τώρα δεν είναι στις προτεραιότητες μας. Θα κάνουμε αξιολόγηση στο επόμενο τετράμηνο και θα δούμε».

-Για το εάν υπάρχει πίεση για πωλήσεις όπως στο πρόσφατο παρελθόν από τον μεγαλομέτοχο:

«Να ξεκαθαρίσω κάτι για την πολιτική μας. Εγώ δεν μπορώ να πάρω απόφαση οικονομικού περιεχομένου. Εγώ μπορώ να εισηγηθώ. Αν μία πρόταση είναι στο ανώτατο επίπεδο που μπορούμε να πάρουμε, θα την κάνουμε δεκτή. Αν υπάρχει δυσπραγία θα τη δεχτούμε. Αλλά δεν έχω δεχτεί πίεση για να πουλήσω. Δεν υπάρχει άμεση πίεση για να ξεπουλήσουμε παίκτη. Να γίνει μία πώληση με ανταποδοτικό όφελος, είναι κάτι άλλο. Ότι έχουμε συζητήσει, έχουν βγει προς τα έξω και είναι γνωστές οι θέσεις μας».

Για το αν θα στηρίξει τον Δώνη αν στραβώσουν τα αποτελέσματα με Άρη, Ολυμπιακό:

«Αυτές οι αποφάσεις πρέπει να παίρνονται με διάρκεια. Κριτήριο είναι η διάρκεια. Πρέπει να αντιληφθούμε τις αιτίες και αν είναι μεγάλο το πρόβλημα. Μετά την προετοιμασία υπήρχε ευφορία. Εμείς πρέπει να διαχειριστούμε κάθε κατάσταση. 

Τρέχουμε ένα πρότζεκτ σε συνεννόηση με τον μεγαλομέτοχο και τον προπονητή και θα τα διαχειριστούμε όλα. Μάντης κακών δεν θα γίνω, αλλά δεν θα πανικοβληθούμε. Θα αναλύσουμε την κατάσταση και θα επαναφέρουμε την ομάδα εκεί που έδειξε. 

Δεν υπήρξε πρόβλημα από το θέμα με τη Χάντερσφιλντ, έγινε εσωτερικά ό,τι έπρεπε. Δεν λειτούργησε ανασταλτικά στην ομάδα. Όταν υπάρχουν προβληματικές καταστάσεις και άσχημα αποτελέσματα, προσπαθείς να βρεις την αιτία. 

Πριν δύο εβδομάδες ο Νταμπίζας και ο Δώνης λειτουργούσαν αρμονικά και μετά από δύο εβδομάδες τα σπάσαμε; Πως γίνεται αυτό. Αρχίσαμε από πέρυσι μία διαδικασία με τον προπονητή, έχουμε και τις διαφορετικές απόψεις αλλά ως εκεί. Ο Δώνης αποτελεί εισήγηση μου γιατί έχει τα κατάλληλα χαρακτηριστικά. Άλλαξαν μετά από δύο αγώνες; Εγώ δεν έχω χάσει την εμπιστοσύνη μου. Δεν μπορώ να βρω πως στοιχειοθετείται αυτό; Καλά τα παραμύθια, αλλά πρέπει να έχουν δράκο».

Για το αν ο Ανίτα και ο Κατελάρης αναιρούν τη λογική του μεταγραφικού σχεδιασμό

«Ο Ανίτα δεν είναι ο παίκτης με τη δυναμική παρουσία για να δώσει αυτό που λέτε ανασταλτικά. Ήταν μία λύση που εγκαταλείφθηκε σχετικά νωρίς. Όπως και ο Κατελάρης. Ηταν με συγκεκριμένο ορίζοντα, πριν έρθουν όσοι ήρθαν τώρα. Δεν καταλαβαίνω πως ο Κατελάρης και ο Ανίτα αναιρούν τις μεταγραφές που κάναμε. 

Στα αμυντικά χαφ έχουμε τον Κουρμπέλη και τον Δώνη με αμυντικά χαρακτηριστικά που έχουμε. Ο Αλεξανδρόπουλος μας έδωσε βάσιμη εικόνα ότι θα μπει και αυτός στον ορίζοντα μας. Αυτή τη στιγμή μιλάμε για παίκτες που ήρθαν για το τι θέλαμε. Εμείς διακρίναμε ότι θέλουμε δημιουργικούς παίκτες για να πάρουμε μεσοεπιθετικούς παίκτες. 

Έχουμε τις εσωτερικές επιλογές, έχουμε τον Κουρμπέλη, τον Δώνη και τον Νούνες. Θεωρούμε ότι θα βγάλουμε τη χρονιά, έχουμε πολλά οχτάρια και θα κριθούμε για αυτό.

Στα φιλικά δείξαμε ότι ήμασταν σοφτ; Με τον Άγιαξ, τη Φέγενορντ, τη Γαλατά, τη Μπεσίκτας, ήμασταν σοφτ; Εσείς θεωρείτε ότι είναι σοφτ η ομάδα; Εγώ δεν το θεωρώ. Σίγουρα το μαρκάρισμα και η επιθετικότητα είναι κομμάτια του παιχνιδιού. Έχουμε παίκτες. Στα τελευταία παιχνίδια ήμασταν κατώτεροι του αναμενόμενου. Έχουμε τον Δώνη, τον Κουρμπέλη, έπαιξε ο Νούνες στα φιλικά ως αμυντικός μέσος. Αν και εφόσον προκύψει μία καλή ευκαιρία, θα είμαστε ευέλικτοι». 

-Για τους κομμένους και τις περαιτέρω προσθήκες:
«Αν κρίνουμε ότι οι επιλογές που θα βρούμε, θα μας δώσουν κάτι πληρέστερο, θα το εξετάσουμε και θα αποφασίσουμε. Για τους κομμένους, τα παιδιά έχουν ενημερωθεί από τον Μάιο. Ενημερώθηκαν με συγκεκριμένο τρόπο για τη διαδικασία. Εμείς θα τιμήσουμε τα συμβόλαια τους, τους είπαμε ότι δεν θα είναι μέρος της ομάδας και έχουν την επιλογή να μείνουν μαζί μας, χωρίς να προπονούνται ξημερώματα ή να ασκήσουμε πιέσεις για να φύγουν νύχτα από τη χώρα.
Αυτό ίσως να ματώσει στο οικονομικό σκέλος, αλλά είναι η επιλογή του Συλλόγου. Θέλουμε σεβασμό ο ένας απέναντι στον άλλο.Όπως έχει τρέξει η διαδικασία, κάνουμε αυτά που πρέπει. Επειδή είναι και αυτό μέρος του παιχνιδιού. τους σεβαστήκαμε και θα τους σεβόμαστε. Κάποια πράγματα απέτυχαν και κάποια δεν έχουν πετύχει. Γράφτηκαν αρκετά. Καλό ειναι να υπάρχει μια γνώση και μία ενημέρωση για τη διαδικασία. Αν δώσεις πρόωρα μία αποζημίωση σε έναν θα δώσεις και στους υπόλοιπους. Εμείς πήραμε κάποιες αποφάσεις με βάση τη λογική της αγοράς. Αλλά το να λέμε ότι υπάρχουν διαδικασίες που ο Παναθηναϊκός δεν τηρεί, δεν είναι ηθικό».

Για την εικόνα στα φιλικά σε σχέση με τα επίσημα:

«Εμένα η εικόνα της ομάδας στα φιλικά με ανησύχησε. Ήταν ένας κύριος λόγος που η ομάδα δημιούργησε την αίσθηση ότι πάει... τρένο. Αυτό ήθελε να πει ο προπονητής ότι ήμασταν μπλαζέ. Αυτό δεν θεωρείται εφησυχασμός. Εγώ προσπαθούσα πάντα να το διαχειριστώ. Δεν πρέπει να είναι πειστήριο για τη σεζόν. Ένας λόγος κατ' εμέ είναι ότι δεν προετοιμαστήκαμε όπως μπορούσαμε και χάσαμε την αίσθηση του κινδύνου. Το είχα πει και στον προπονητή, αλλά ήταν καλή εικόνα στα φιλικά, σε σχέση με τον αντίπαλο.
Το γήπεδο θα δώσει απαντήσεις. Αν δούμε το παιχνίδι της Λαμίας, δεν έχουμε μεσοαμυντικά προβλήματα, είχαμε ατομικό λάθος. Με τον ΟΦΗ είχατε θέματα στις επιστροφές, πάλι με δύο γκολ από ατομικά λάθη. Η αμυντική λειτουργία θα τεσταριστεί. Έχουμε δύο παίκτες υψηλής δυναμικής και θα δώσει λύσεις στον ανοιχτό χώρο, ο Σένκεφελντ και ο Μαυρομάτης. Με βάση τον σχεδιασμό μας, θα φανεί εάν έχουμε σωστό ή λάθος». 

-Για τις περιπτώσεις των Μουνιέ και Οικονόμου:

«Πολλές φορές πρέπει να γίνεις κακός. Πέρυσι ο Βαγγέλης είχε ζητήσει να φύγει, επειδή δεν έπαιζε πολύ. Ενδιαφέρθηκε μία ομάδα από το Ισραήλ και ο παίκτης ζήτησε να φύγει. Δεν έκανα δεκτή την πρόταση, γιατί αν τραυματιζόταν ο Μαυρομάτης, δεν θα είχε αριστερό στόπερ. Πράγματι ο Μαυρομάτης τραυματίστηκε. Μετά θα έπρεπε εγώ να βάλω σορτσάκι για να παίξω και δεν ήμουν αριστερό στόπερ. 

Ο Βαγγέλης είχε πρόταση από το Ισραήλ αλλά θα έπρεπε να κάνει και δοκιμή. Ο εκπρόσωπος του ξέχασε να σας το πει. Στην προσφορά της Τουρκίας, ο ατζέντης του δεν την είχε φέρει αυτός, αλλά άλλος ατζέντης. Πως μιλάει για αυτό; Ο Άλτμαν έφυγε με μηδέν αποζημίωση. Αυτό γιατί δεν θεωρείται καλή κίνηση; Αλλά θεωρείται φόρτωμα του συμβολαίου κάτι άλλο;Ο Άντονι είναι άριστος επαγγελματίας και περνάει μία άσχημη χρονική στιγμή. Όταν πέρυσι τον Μάιο είχα πει ότι οι παίκτες θα προπονούνται ξεχωριστά, είχα πει ότι θα τους σεβαστούμε. Ο Άντονι είχε κάνει μία ανάρτηση ότι "τον σεβασμό τον αγοράζεις».

Αναγκάζομαι να το πω, γιατί μίλησε ο εκπρόσωπος του. Ο Άντονι πέρυσι είχε το χαμηλότερο ποσοστό από πλευράς διαθεσιμότητας στις προπονήσεις και στα παιχνίδια. Με τη Λαμία πέρυσι ο Μουνιέ τραυματίστηκε, ζήτησε από μένα να επισκεφτεί έναν γιατρό ομοιοπαθητικής στη Γαλλία, γύρισε, αποθεραπεύτηκε και είχε έντονη επιθυμία να παίξει. Πίεσε τον εαυτό πολύ, στην προσπάθεια αυτή ξανατραυματίστηκε και έκανε μαγνητική που έδειξε πρόβλημα σε άλλο σημείο. 

Δεν έχει βάση ότι έγινε λάθος διάγνωση. Πήγε και στον γιατρό του. Τραυματίστηκε σε άλλο σημείο. Εγώ μπορώ να λέω ότι έχουμε λογικές απαιτήσεις και η άλλα πλευρά παράλογες. Αν ένας παίκτης απαιτεί όλο το συμβόλαιο είναι θεμιτό. Εμείς πρέπει να κρίνουμε αν είναι σωστό. Εμείς κάναμε μία καλή προσφορά στον Μουνιέ και τους δώσαμε τη δυνατότητα να λυθεί το συμβόλαιο, να μην βγει προς τα έξω και να συνεχίσουν τις προπονήσεις μαζί μας και κατά καιρούς και στις προπονήσεις της ομάδας. Το απέρριψαν, δικαίωμα τους, αλλά εμείς σεβαστήκαμε τη διαδικασία. Το κοντά ή μακριά είναι σχετικό για τον καθένα».

-Για το τι θα συμβεί εάν ο Χατζηγιοβάνης δεν ανανεώσει:  

«Με τον ΟΦΗ ξεκίνησε στο ματς. Τιμωρητική διάθεση δεν υπάρχει. Εμείς δεν θα τον βγάλουμε εκτός ομάδας για να τον πιέσουμε. Εμείς έχουμε ένα πρότζεκτ με υπεραξία παικτών, αν ένας παίκτης που έχει συμβόλαιο και παίζει στην ίδια θέση με τον Τάσο, θα έχει προτεραιότητα. Αν ο Τάσος σκοράρει κατά ριπάς και μας πάει από νίκη σε νίκη, θα πάρω εγώ το κόστος και θα φανώ ο μ... της υπόθεσης».

-Για τη διαχείριση μετά τον ΟΦΗ και την Ακαδημία:

«Δεν έχει γίνει ομαδική προσέγγιση, γιατί λείπουν παιδιά. Κάναμε μία κουβέντα στα αποδυτήρια μετά το ματς, κάναμε και μία τη Δευτέρα. Προσπαθούμε να καταλάβουν τα παιδιά τι έχει συμβεί. Σας είπα την άποψη μου. Χάσαμε το αισθητήριο του κινδύνου. 

Θεωρώ ότι πρέπει να είσαι αναίσθητος για να μην αντιληφθείς την κατάσταση. Θεωρώ ότι το έχουν καταλάβει, μπαίνουμε κάθε μέρα στη διαδικασία της αξιολόγησης και έχουμε τα παιδιά που το κατανόησαν. Να μην ψάξουμε τις αιτίες σε λάθος τοπία, αυτό είναι το σημαντικό. 

Για την ακαδημία είναι μία δύσκολη περίοδος. Δεν έχουμε κατορθώσει να βρούμε τον άνθρωπο που θα υλοποιήσει το όραμα μας. Ο Τάκης Φύσσας αποχώρησε και ψάχνουμε. Έχουμε κάνει προσλήψεις με περιεχόμενο και ουσιαστική βοήθεια. Στο σκάουτινγκ έχουμε κάνει πράγματα, αλλά δεν θα τα δημοσιοποιήσω. Θέλουμε να γίνουμε καλύτεροι».

-Για το εάν έχει επανενεργοποιηθεί ο Αλαφούζος σύμφωνα με δημοσιεύματα και εάν ισχύει ότι είναι προβληματισμένος με την κατάσταση της ομάδας:

«Προσωπικά μιλάω σχεδόν κάθε μέρα με τον Αλαφούζο. Στα δύο τελευταία παιχνίδια η εικόνα της ομάδας τον προβλημάτισε… 

Εγώ μπορώ να πω ότι ο μεγαλομέτοχος τηρεί τα βασικά σημεία της συμφωνίας μας. Βγαίνει ότι εγώ τον καλύπτω. Είναι ο άνθρωπος που με έφερε, πληρώνει το πρότζεκτ που τρέχω και αν αυτό φαίνεται ως κάλυψη, τότε σεβαστό. 

Αυτά που μας έχει πει τα τηρεί. Το καλοκαίρι έχει δοθεί μία προτεραιότητα από τη διοίκηση στα οφειλόμενα του προσωπικού. Πέρυσι γραφόταν συχνά ότι το προσωπικό είναι απλήρωτο. Τώρα αυτό βελτιώνεται. Όταν μπήκα στον Παναθηναϊκό ,ότι ζητήσαμε με τον κύριο Δώνη τα έχουμε. Εγώ δεν μπορώ να κάνω κάτι αν δεν είναι αποδεκτός στον κόσμο. Έχουμε επικοινωνία με τον μεγαλομέτοχο, συζητάμε και λόγω των δύο αρνητικών αποτελεσμάτων, είναι πιο κοντά μας και έχει μεγαλύτερη ανησυχία. 

Ο Παναθηναϊκός πρέπει να επανέλθει στην κανονικότητα και σε αυτό το επίπεδο. Αν όλα τα κομμάτια του παζλ δεν είναι ενωμένα, εμείς θα πάμε ως ένα σημείο. Αν ο κόσμος δεν είναι μαζί μας, δεν θα το κάνουμε μόνοι μας».

-Για το τι θα είναι επιτυχία και τι αποτυχία στο τέλος της σεζόν:

«Είναι μονόδρομος ότι θα είμαστε σε υψηλότερο μονοπάτια. Εμείς θέλουμε να σταθεροποιήσουμε και να δημιουργήσουμε ένα μοντέλο παιχνιδιού και να το εξελίξουμε. Σίγουρα στα ματς υψηλού κινδύνου να είμαστε ανταγωνιστικοί. 

Δεν συζητιέται καν να μην μπούμε στην πεντάδα και θέλουμε να δημιουργήσουμε υπεραξίες στους ποδοσφαιριστές μας. Να εξελίξουμε τη διαδικασία της ακαδημίας. Κάθε περσινό μάθημα πρέπει να μας δείξει πως να διαχειριστούμε την επιτυχία και την αποτυχία. 

Αν δεν είμαστε ικανοί ως οργανισμός και μας βάζω όλους μέσα, να διαχειριστούμε τις δύσκολες καταστάσεις, δεν θα έχουμε συνέχεια».

Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως κάποιο σχόλιο σας θίγει, παρακαλούμε επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί άμεσα.
Mat's picture

Mat

Διαφημιστείτε εδω