Εποχή Πεδουλάκη και επίσημα λοιπόν στον Παναθηναϊκό.

Γι αυτό έμεινε ο Πεδουλάκης
Η αλήθεια είναι ότι φαινόταν αυτό από μακρυά... Όπως θυμάστε όταν ανακοινώθηκε ο Έλληνας προπονητής στην θέση του Τζόρτζεβιτς μέχρι το τέλος της σεζόν, είχα επισημάνει ότι βλέπω και συνέχεια, εκτός αν αποτύχει παταγωδώς και ότι βλέπω να μένει και χωρίς τίτλο.

Και αυτό το είχα στηρίξει στο γεγονός ότι δεν έβλεπα να δεχθεί να αναλάβει για 3 ματς στην ουσία με την πλάτη στον τοίχο κι έχοντας φύγει όπως έφυγε όπως και από την άλλη, ήταν περίεργο να τον έπαιρνε μόνο για λίγο ο Γιαννακόπουλος που τον είχε διώξει και αναγκάστηκε ουσιαστικά να ρίξει αυτός τις γέφυρες.

ΠΗΡΕ ΚΑΛΟ ΒΑΘΜΟ
Η εκτίμησή μου ήταν ότι ο "Άρτζι" θα ήταν πρώτη επιλογή εκτός αν βρεθεί κάτι σούπερ. Και γι αυτό θεωρώ καλή την επιλογή του. Τα είπαμε, το πως και γιατί, και έτσι δεν χρειάζεται να πούμε πολλά ακόμα. Ο βαθμός του Πεδουλάκη στους τελικούς είναι πολύ καλός. Πάλεψε με μια ομάδα που δεν είναι της φιλοσοφίας του, χωρίς αλλαγές κι έδειξε ότι δεν φοβάται. Πέταξε έξω όλες τις αλλαγές στο μέσο της σεζόν κι ένα βαρύ όνομα (Ραντούλιτσα) και ρίσκαρε. Και πάλεψε με τον Ολυμπιακό στα ίσα, καθώς θα μπορούσε να έχει πάρει και με 3-0 ακόμα τον τίτλο! Από την άλλη έκανε και λάθη στο τέλος αλλά στο ζύγι είναι σαφώς κερδισμένος.

Ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος θα ήθελε για παράδειγμα τον Μπλατ. Αλλά δεν είναι εποχές για 20εκ. μπάτζετ μίνιμουμ. Και από τους άλλους κόουτς της αγοράς προτιμήθηκε ο Αργύρης για συγκεκριμένους λόγους. Βασικά τα βρήκε με την διοίκηση και το κάλεσμα έδειξε και ότι ο μεγαλομέτοχος αναγνωρίζει τα λάθη του και δεν το παίζει ξερόλας, επειδή βάζει το χρήμα και αυτό εκτίμησε πιστεύω και ο Πεδουλάκης που επέστρεψε αν και είχε απολυθεί.

Από εκεί και πέρα ο Πεδουλάκης είναι Έλληνας και από τους Έλληνες είναι στην πρώτη γραμμή, έχει εμπειρία κι έχει μπολιαστεί. Κι έχει πάρει τον αέρα του Ολυμπιακού παρότι έχασε τον τίτλο. Το σημαντικότερο είναι όμως ότι γουστάρει τους Έλληνες και ότι δεν έχει ξεροκεφαλιά. Γύρισε κι έβαλε τον Παππά που είναι στοίχημα της ομάδας και δεν θα έπαιζε ξανά με τον Τζόρτζεβιτς και τον γύρισε παρόλο που δεν είχαν καλές σχέσει και ο παίκτης το είχε δείξει με δηλώσεις του ξεκάθαρα.

Και έβαλε στα βαθιά με επιτυχία δύο μεγάλα πρότζεκτ του συλλόγου τους Χαραλαμπόπουλο και Παπαγιάννη που θεωρούνται δικά του παιδιά. Ακόμα έχει δείξει ότι ξέρει να φτιάχνει ανταγωνιστικές ομάδες που θα παλεύουν τουλάχιστον μέχρι τέλους στο παρκέ και δεν χρειάζεται και τεράστια μπάτζετ και ξέρει τα κατατόπια -σημαντικό-και είναι συμπαθής στον κόσμο γενικά και μαχητής και με αρχές.

Με όλα αυτά στο σκεπτικό του ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος εκτίμησε ότι είναι πολλά τα υπέρ και βασικά ότι ο Πεδουλάκης ταυτίζεται με το πλάνο Ελληνοποίησης, αλλά και ότι θέλει να αναδείξει παίκτες που ξέρει καλά και ο ίδιος και δεν θα έχει πρόβλημα να ρισκάρει για να τους αναδείξει. Ένα ερωτηματικό είναι ο λόγος που έφυγε. Το ότι δεν τα πήγαινε καλά με τις βεντέτες και ότι δεν έπαιζε ελκυστικό μπάσκετ. Αλλά στους τελικούς ο ΠΑΟ έπαιξε και καλό μπάσκετ, ενώ ο "Άρτζι" δεν δείχνει δογματικός στο μπάσκετ των 60π. κάθε άλλο. Άλλωστε και αυτός έμαθε από λάθη του όπως μαθαίνουν όλοι οι κόουτς. Νομίζω ότι αφού δεν έρχεται ο Μπλατ, πέραν του Ζοτς δεν υπάρχει άλλος μεγάλος προπονητής στην αγορά που να κάνει την διαφορά και έτσι λογικά πήγε και σωστά σε μια γνώριμη λύση που κολλάει στο πρότζεκτ.

Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΗΜΕΡΑ
Πάμε στην επόμενη μέρα. Ο Παναθηναϊκός προχωρά το πλάνο Ελληνοποίησης. Θα αυξήσει 2-3 εκ. το μπάτζετ για την πολύ δύσκολη Ευρωλίγκα με το νέο σύστημα από του χρόνου, δεν θα ρίξει το πήχη αλλά το πλάνο είναι να φτιάξει ομάδα για μετά από 2-3 χρόνια με υγιή και Ελληνική βάση. Και να ακολουθήσει το πρότζεκτ πχ του Ολυμπιακού που πήρε δύο Ευρωλίγκες με 10 εκ. μπάτζετ, της Λαμποράλ που πήγε Φ4 με 5-6εκ κτλ. Και να αναδείξει τους νεαρούς του. Στη μετά Διαμαντίδη εποχή, που όμως είναι υπερβολή αυτά που διαβάζουμε.

Η επιρροή του Διαμαντίδη στο παιχνίδι του ΠΑΟ είχε φθίνουσα πορεία και νομίζω δεν τίθεται θέμα. Δεν αποχώρησε ο παίκτης βαρόμετρο σήμερα αλλά ο παίκτης σημαία. Ο ΠΑΟ έχει βάσεις και με τον Πεδουλάκη τις έχει καθώς με άλλο κόουτς μπορεί να είχε τις μισές αφού μάλλον δεν θα εμπιστευόταν τους Έλληνες ή θα έλεγε ναι όπως ο Σέρβος πέρσι και μετά θα έφερνε τους δικούς του. Ο ΠΑΟ θα παίξει μπάσκετ ανάλογο με αυτό που είδαμε στους τελικούς. Αυτό θα είναι ο οδηγός για την νέα σεζόν. Η νέα βάση του ΠΑΟ είναι οι Καλάθης, Παππάς που είναι "ΟΚ" με τον "Άρτζι" και πάει για ηγέτης, ο Γκιστ που ο Πεδουλάκης του έφτιαξε την καριέρα που είχε πάρει την κατιούσα και τον ανέδειξε σε κορυφαίο αμυντικό και κοντά τους Έλληνες Χαραλαμπόπουλο-Παπαγιάννη.

ΓΛΙΤΩΝΕΙ ΑΠΟ ΜΠΑΤΖΕΤ
Από πλευράς μπάτζετ ο ΠΑΟ θα γλιτώσει από Ραντούλιτσα-Διαμαντίδη και των Πάβλοβιτς-Κούζμιτς (και των αντικαταστατών τους) περίπου 2,5-3εκ. Και κάτι ψιλά από την μείωση στον Φώτση. Αλλά και από την διαφορά στον πάγκο. Αρα πάμε σε κέρδος 3,5-4εκ που σημαίνει ότι με μια αύξηση 2εκ πάμε σε ένα πακέτο 6εκ περίπου στην διάθεση του Πεδουλάκη. Με την πεντάδα που είπαμε σαν βάση ο Έλληνας προπονητής αναμένεται να κρατήσει τον Φελντέιν, τον Φώτση για τα αποδυτήρια βασικά, τον Μποχωρίδη που θα επιχειρήσει να φτιάξει σε ένα παίκτη τύπου Μάντζαρη και μάλλον και τον Γιάνκοβιτς(με μείωση αλλά υπάρχει ερωτηματικό εδώ). Υπάρχουν και οι πιο μικροί με τον Κόνιαρη πιο έτοιμο. Συνεπώς ο ΠΑΟ θα πάει για 5 παίκτες πρώτης γραμμής πάνω κάτω. Θα χτυπήσει λογικά τους δύο Έλληνες έτοιμους Μπράμος και μάλλον Θανάση Αντετοκούμπο που ο πρώτος ήταν επιλογή του και ο δεύτερος είναι "σκύλος" λένε στην άμυνα. Αν γίνει αυτό μπορεί να πάρει 3 ξένους πρώτης γραμμής καθώς δεν κοστίζουν πάνω από 500-600χιλ. Συνεπώς μένουν περίπου 5,5εκ για τρεις παίκτες!

Το πλάνο
Πάμε να δούμε ένα πλάνο. Καλάθης στο πόιντ, Παππάς για διείσδυση και για ηγέτης στην επίθεση, Φελντέιν σουτέρ που αρέσει το στιλ αυτό στον προπονητή του, Μποχωρίδης για άμυνα σαν 5ος. Μπράμος αν έρθει που πάει και στο "2" στην άμυνα και ψάχνει ένα ακριβό παίκτη στο 1-2 μαζί με Παππά-Καλάθη να είναι η βάση και από πίσω οι ρολίστες.

Στο "3" θα πάει με Χαραλαμπό και αν πάρει Μπράμο-Αντετοκούμπο και μείνει και ο Γιάνκοβιτς μπορεί να μην κάνει καν κίνηση. Ή μπορεί να φέρει τον Μασιούλις πχ πίσω που τον ανέδειξε ο ίδιος. Πάμε στην φροντ λάιν. Γκιστ βασικός στο "4" και ανεβαίνει και στο "5" σε ρόλο ανάγκης όμως γιατί τον θέλει στην άμυνα βασικά. Φώτσης για 10' για την εμπειρία. Παπαγιάννης με ένα 10λεπτο να ανεβαίνει σαν βαρύ σέντερ.

ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΧΤΥΠΗΣΕΙ ΝΤΙΛΕΪΝΙ
Και ψάχνει αθλητικό σέντερ και ένα 4αρι ακόμα ή 4-3αρο με πλάγιο σουτ. Συνεπώς ψάχνει εφόσον ανέβει 2εκ. το μπάτζετ ,τρεις ξένους έχοντας σχεδόν 5εκ να δώσει ή 3 χωρίς την αύξηση. Πολλά λεφτά που χτυπάς μεγάλα ονόματα να κάνουν την διαφορά έχοντας ήδη ισχυρότατη Ελληνική βάση και ρόστερ με πολλούς αμυντικογενείς παίκτες και βάθος. Με τα λεφτά αυτά ο ΠΑΟ μπορεί να χτυπήσει ακόμα και Ντιλέινι και Ραντολφ και Σίνγλετον κτλ.

ΠΡΟΤΙΜΑ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ Ο ΜΠΟΥΡΟΥΣΗΣ
Μπουρούση δεν βλέπω γιατί προτιμά εξωτερικό. Μπορεί να γίνει και κίνηση σε παίκτη ταλέντο όπως ο Ντόρσεϊ από τις μικρές Εθνικές, ο Ογκούστ κτλ. Στα βασικά όμως θα ψάξει δυνατό 1-2 και 5αρι και ένα 4-5αρι ή 4-3αρο. Με τα 5εκ και το brand που έχει ο ΠΑΟ μπορεί να βρει καλά ονόματα .Αν τα βρει ο Παναθηναϊκός ξαφνικά μεταμορφώνεται σε μια ισχυρή ομάδα σε ρόστερ και θα πρέπει να βρει την χημεία του.

Άλλωστε με 7-8 παίκτες πάλεψε στα ίσα μέχρι τέλους όλα ματς με τον Ολυμπιακό μέσα έξω και κάλλιστα θα μπορούσε να έχει πάρει και τα 4! Η επιλογή Γιαννακόπουλου και το πλάνο του ίδιου και του προπονητή του είναι σωστά και ο Παναθηναϊκός χωρίς τυμπανοκρουσίες και μπλα μπλα δείχνει να βαδίζει απόλυτα σωστά στην μετά Διαμαντίδη εποχή και σε μια νέα κατάσταση για το ελληνικό μπάσκετ που δεν ξεκινά στην Ευρώπη με την στάμπα του φαβορί αλλά του δυνατού έμπειρου αουτσάιντερ.

Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως κάποιο σχόλιο σας θίγει, παρακαλούμε επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί άμεσα.
Mat's picture

Mat

Διαφημιστείτε εδω