Από την συνέντευξη τύπου που παραχώρησε ο Τζόρντι Μπερτομέου το πρωί της Μεγάλης Πέμπτης, η αλήθεια είναι πως περιμέναμε να υπάρξει κάποια ουσιαστική εξέλιξη. Είτε να ανακοινωθεί οριστική διακοπή της διοργάνωσης δηλαδή, κάτι που μοιάζει και το πιο ορθό, είτε να παρουσιάσει ένα βιώσιμο πλάνο για πιθανή επανέναρξη της διοργάνωσης. Αντί αυτού, είδαμε ένα σωρό γενικολογίες, αόριστες κουβέντες, με τον Ισπανό ισχυρό άνδρα της Euroleague να επιβεβαιώνει την ανεπάρκεια και την...επικινδυνότητα του, όντας αρμόδιος να διαχειριστεί τη βιωσιμότητα της διοργάνωσης εν μέσω μιας πανδημίας. Για ακόμα μια φορά απέδειξε πως αγνοεί τη σοβαρότητα της κατάστασης και αντιμετωπίζει το μέλλον της διοργάνωσης με γνώμονα το χρήμα και το προσωπικό συμφέρον και όχι την υγεία και την ασφάλεια...Χαρακτηριστικά, σε ερώτηση που δέχτηκε για το τι θα γίνει με τους Αμερικάνους σε περίπτωση επανέναρξης της σεζόν και πώς αυτοί θα γυρίσουν στις ομάδες τους, εκείνος στάθηκε απλώς να αναφέρει πως ''η Ευρωλίγκα δεν έδωσε ποτέ άδεια στους παίκτες να εγκαταλείψουν τις χώρες όπου αγωνίζονται και να μεταβούν στις Η.Π.Α''. Με λίγα λόγια, πετάει σε αυτούς το...μπαλάκι ή αν προτιμάτε γράφει στα...παλιά του τα παπούτσια την ανάγκη των αθλητών σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς να βρεθούν στις πατρίδες τους, δίπλα στις οικογένειες τους. Να σας πω την αλήθεια βέβαια, δεν με εξέπληξε καθόλου η συγκεκριμένη τοποθέτηση από τον συγκεκριμένο παράγοντα. Σας θυμίζω πως την ώρα που ολόκληρο το Μιλάνο βρισκόταν σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, ο Μπερτομέου επέμενε να θέλει να στείλει τον Ολυμπιακό να παίξει εκεί, πριν τελικά αναβληθεί ολόκληρη η αγωνιστική, ενώ ο Παναθηναικός θα έπαιζε κανονικά με κόσμο στην Κωνσταντινούπολη απέναντι στη Φενερμπαχτσέ, λες και η Τουρκία ανήκει σε κάποιο παράλληλο και δεν υπήρχε εκεί κίνδυνος. Για να πάμε και λίγο παλαιότερα, την ώρα που ολόκληρη η μπασκετική Ευρώπη εξέφραζε τα συλλυπητήριά της στην οικογένεια της ΚΑΕ Παναθηναικός, ο Μπερτομέου έστελνε εξώδικα στον Δημήτρη Γιαννακόπουλο, για τις τοποθετήσεις εναντίον του, μετά τα...χειρουργεία στη Μαδρίτη. Πώς αυτός ο άνθρωπος διοικεί ακόμα την κορυφαία μπασκετική διασυλλογική διοργάνωση της Ευρώπης (τουλάχιστον σε θέμα επιπέδου και θεάματος) παραμένει απορίας άξιον...

Επιμέλεια: Αντώνης Παναγόπουλος

Το δεύτερο θέμα που θέλω να θίξω είναι η εκνευριστική παραφιλολογία που έχει αναπτυχθεί γύρω από την περιβόητη μείωση του μπάτζετ που θα ακολουθήσει ο Παναθηναικός. Κάποιοι έχουν μεταφράσει αυτά τα σενάρια στο ότι οι ''πράσινοι'' του χρόνου θα παίζουν με ρόστερ επιπέδου Eurocup, με βασικούς τον Μάντζαρη και τον Μποχωρίδη (την ίδια ώρα που ο Ολυμπιακός θα παίζει με δίδυμο στα γκαρντ Σλούκα και Ντιλέινι). Όποιος πιστεύει πως θα συμβεί κάτι τέτοιο πλανά πλανάται οικτρά...Το μπάτζετ θα πέσει λόγω της μείωσης της φορολογίας (με πιο απλά λόγια η διοίκηση π.χ με τα 2,3 εκατομμύρια που δίνει στον Καλάθη, θα πληρώνει λιγότερα στην εφορία), οι ίδιοι οι παίκτες λόγω της ιδιάζουσας κατάστασης θα χαμηλώσουν το κασέ τους και θα ρίξουν τις απαιτήσεις, με λίγα λόγια θεωρείται σχεδόν βέβαιο πως οι μισθοί θα μειωθούν, ενώ θα ενδέχεται να υπάρξει ''ζημιά'' στα οικονομικά από χορηγίες και τηλεοπτικά που δε θα καταβληθούν στο ακέραιο, καθώς και από τα εισιτήρια, εάν επιβεβαιωθεί το σενάριο που θέλει να γίνονται αρκετοί αγώνες κεκλεισμένων του χρόνου. Όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό, αυτός που θα πληγεί από όλη αυτή την ιστορία και θα περιορίσει το μπάτζετ δε θα είναι μόνο ο Παναθηναικός, αλλά κάθε ομάδα της Euroleague, κάθε επιχειρηματίας και κάθε εταιρεία σχεδόν στη Γη. Η Μπαρτσελόνα έχει ήδη ανακοινώσει τεράστιες μειώσεις στις αποδοχές των παικτών της, η Εφές αναμένεται να μειώσει κι αυτή δραματικά το μπάτζετ της, ενώ και η Φενερμπαχτσέ θα ρίξει το μπάτζετ στο μισό. Την ίδια στιγμή δεν είναι καλά καλά εξασφαλισμένη η βιωσιμότητα της ίδιας της Euroleague, καθώς βρίσκονται στον ''αέρα'' οι συμφωνίες με την Turkish Airlines και την IMG. Είναι λοιπόν τουλάχιστον εκνευριστικά και...αστεία όλα αυτά που έχουν ειπωθεί περί της μείωσης του μπάτζετ και η εικόνα του Παναθηναικού της επόμενης σεζόν απέχει πολύ σε σχέση με αυτά που παρουσιάζουν οι γνωστοί...κινδυνολόγοι και καταστροφολόγοι, που κάθε καλοκαίρι βγάζουν το ''τριφύλλι'' τελευταίο στις μεταγραφές, φέρνουν στον ''αιώνιο'' αντίπαλο όλη την...αφρόκρεμα και τελικά στο τέλος κοιτάζουν πως θα τα μπαλώσουν. Σε αυτά που ανέφερα πιο πάνω σχετικά με τις διαφοροποιήσεις στα μπάτζετ, κρατήστε μια υποσημείωση: Η αλλαγή της φορολογίας και η μείωση της είναι ένα προνόμιο που φέτος έχουν μόνο οι ελληνικές ομάδες, αφού στις υπόλοιπες χώρες θα υπάρχει η ισχύουσα φορολογία, αυτή που υπήρχε δηλαδή και το προηγούμενο καλοκαίρι, οπότε ενδέχεται η μείωση που θα γίνει στα μπάτζετ να είναι μικρότερη αναλογικά με τις υπόλοιπες ομάδες.

Υ.γ 1: Το γεγονός ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε καλύτερη μοίρα από τις περισσότερες χώρες της Ευρώπης στο θέμα του κορωνοιού, ίσως αποτελέσει ισχυρό διαπραγματευτικό χαρτί για τον Παναθηναικό, σε παίκτες που θα θελήσει να προσελκύσει, οι οποίοι θα λάβουν ως κριτήριο για το μέλλον τους τον παράγοντα ασφάλεια.

Υ.γ 2: Η συντριπτική πλειοψηφία όσων ακούγονται τέτοια εποχή είναι...φούμαρα. Πάρα πολλές φήμες, οι περισσότερες εκ των οποίων είναι ανυπόστατες, απλώς δίνεται τροφή για συζητήσεις χωρίς κανέναν απολύτως λόγο. Εδώ δεν ξέρουμε καλά καλά τι μας ξημερώνει από οικονομικής άποψης, δεν ξέρουμε αν θα συνεχιστεί η Euroleague, προφανώς και οι ομάδες δε θα κάτσουν να κάνουν...εξ αποστάσεως σχεδιασμό!

Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως κάποιο σχόλιο σας θίγει, παρακαλούμε επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί άμεσα.
TrifillakiaTeam's picture

TrifillakiaTeam

Διαφημιστείτε εδω