Σε μια έντονα φορτισμένη μέρα, με το όνομα του Θανάση Γιαννακόπουλο να ηχείτε σε όλο το ΟΑΚΑ, ο Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ πήρε τη νίκη με 72-70 κόντρα στη Μπασκόνια, αλλά δεν κατάφερε να καλύψει την ήττα που είχε στη χώρα των Βάσκων. Οι "πράσινοι" έφτασαν τη διαφορά ακόμα και στο +23 (56-33) στο 24', αλλά οι φιλοξενούμενοι έτρεξαν ένα σερί 2-26 από τα μισά του τρίτου δεκαλέπτου και έβαλε τους παίκτες του Πιτίνο σε μπελάδες. Όμως οι Τόμας και Κιλπάτρικ "ξεκόλλησαν" το Τριφύλλι και έδωσαν την 5 σερί νίκη στη Euroleague.

Το ματς

 

Με τους Καλάθη, Κιλπάτρικ, Παπαπέτρου, Τόμας και Παπαγιάννη ξεκίνησε ο Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ την αναμέτρηση με τη Μπασκόνια και στα πρώτα λεπτά του αγώνα οι “πράσινοι” μπήκε δυνατά και στο 2’ ήταν μπροστά με 8-0 με δύο τρίποντα (Καλάθη και Κιλπάτρικ), καθώς οι φιλοξενούμενοι ήταν εκτός… ματς.

Έπρεπε να περάσουν 4 λεπτά για να “ανοίξουν” λογαριασμό οι Βάσκοι και έτσι ο Ρικ Πιτίνο έβαλε στο ματς τους Γκιστ και Βουγιούκα, χωρίς να αλλάξει κάτι στη σύνθεση. Το Τριφύλλι άνοιξαν το ρυθμό και ανέβασαν τη διαφορά στους +16 (18-2) και ήταν κάτι παραπάνω από φανερό πως ήθελαν να πάνε σε γρήγορο τέμπο.

Ο Λάνγκφορντ με σουτ από τα 6.75 και ο Βουγιούκας ½ βολές έγραψαν το 22-3, με τους Κυπελλούχους Ελλάδος να δείχνουν πλήρως αφοσιωμένους στο πλάνο τους. Παρά το 7-0 των φιλοξενούμενων, ο Λεκαβίτσιους σταμάτησε το σερί και έτσι το πρώτο δεκάλεπτο έληξε με το σκορ στο 26-10.

Με την έναρξη της 2ης περιόδου ο Παναθηναϊκός έφτασε ξανά στο +19 (29-10), αλλά με δύο τρίποντα από τους Σιλντς και Βόιτμαν, η Μπασκόνια μείωσε σε 31-16, καθώς τα μετόπισθεν των γηπεδούχων είχαν κενά και οι Βάσκοι τα εκμεταλλεύθηκαν.

Όμως ο Τόμας και λέι απ και κάρφωμα απάντησε στο σερί των φιλοξενούμενων, αλλά το πρόβλημα στις βολές ήταν εμφανές (6/11), αλλά είχε υψηλό ποσοστό στα δίποντα (11/13) και σίγουρα αυτό το στοιχείο βοηθούσε αρκετά στο μεγάλο προβάδισμα που είχε (37-20 στο 15’).

Μόνο από την περιφέρεια απειλούσαν οι παίκτες του Περάσοβιτς, καθώς έλειπαν αρκετοί παίκτες “ρακέτας” και έτσι οι “πράσινοι” κρατούσαν με σχετική ευκολία τη διψήφια διαφορά που είχαν “χτίσει” από τα πρώτα λεπτά του αγώνα, μιας και ο Βόιτμαν ήταν η μόνη απειλή.

Το τρίποντο του Κιλπάτρικ ανέβασε για πρώτη φορά το σκορ πάνω από τους 20 πόντους και ο Παπαπέτρου με εντυπωσιακό κάρφωμα διαμόρφωσε το 48-25, στα 100’’ για το τέλος του ημιχρόνου, τρέχοντας ένα επιμέρους 11-2 και με το +21 οι δύο ομάδες πήραν την άγουσα για τα αποδυτήρια.

Με τη βασική πεντάδα άρχισε ο Παναθηναϊκός το τρίτο δεκάλεπτο και συνέχισε να έχει το έλεγχο της κατάστασης, καθώς οι σέντερ της Μπασκόνια (Πουαρτιέ και Ντιόπ) είχαν από 4 φάουλ και αυτό ήταν από τα καλά νέα. Με το σκορ στο 52-31 στο 23’ οι “πράσινοι” είχαν τον πρώτο λόγο για τη νίκη.

Έτσι ο Πιτίνο έβαλε τη δεύτερη πεντάδα (Λεκαβίτσιους, Λάνγκφορντ, Αντετοκούνμπο, Γκιστ και Βουγιούκα) και η Μπασκόνια βρήκε σκορ και μείωσε (56-38) στο 27’, καθώς υπήρχε πρόβλημα στην άμυνα. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να επανέλθουν στο παρκέ οι Καλάθης και Παπαγιάννης, αλλά το Τριφύλλι είχε πρόβλημα και στην επίθεση, καθώς το επιμέρους σκορ ήταν 8-17 και η διαφορά μειώθηκε (56-44) και έτσι από το… πουθενά βγήκαν οι γνωστές “παθογένειες”.

Ήταν ενδεικτικό πως για 5 λεπτά οι γηπεδούχοι ήταν άποντοι και μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα το +23 έφτασε στο -8 (56-48), τρέχοντας ένα 0-15 και άρχισαν τα προβλήματα, καθώς εκτός από τη νίκη, θέλει και τη διαφορά πάνω από 10 πόντους.

Ο Παναθηναϊκός έπρεπε, στα τελευταία 10 λεπτά του αγώνα, όπως στο πρώτο δεκάλεπτο. Ο Παπαγιάννης “έσπασε” το ρόδι, μετά από αρκετή ώρα, αλλά δεν ήταν αρκετό. Πλέον το ματς έγινε ντέρμπι (58-52), καθώς υποτίμησε τη μισή Μπασκόνια, χάνοντας τη συγκέντρωση του και στις δύο πλευρές του παρκέ.

Οι Βάσκοι διεκδικούσαν το ματς. Οι παίκτες του Πιτίνο έκαναν απελπιστικές προσπάθειες και στο 33΄ το σκορ έφτασε σε απόσταση αναπνοής (58-57), με τα ποσοστά στα σουτ να είναι κάκιστα (46% με 23/50 εντός πεδιάς).

Ήταν χαρακτηριστικό πως το σκορ από τα μισά του 3ου δεκαλέπτου και μετά ήταν 2-24 σερί, καθώς το περιφερειακό σουτ ήταν αυτό που έλειπε για να πάρουν οι Κυπελλούχοι Ελλάδος τη ψυχολογία. Μάλιστα για πρώτη φορά οι παίκτες της Μπασκόνια πήρε κεφάλι στο σκορ (58-59 στο 34’), με το σερί να είναι 2-12.

Το μομέντουμ ήταν για τα καλά υπέρ των φιλοξενουμένων. Ο Παναθηναϊκός είχε χάσει κάθε ίχνος υπομονής και αυτοσυγκέντρωσης στην επίθεση. Ήταν χαρακτηριστικό πως τρεις προσπάθειες για τρίποντο από τον Καλάθη μέσα σε δύο λεπτά δεν ήταν και το πιο ιδανικό.

Παρόλα αυτά το τρίποντο του Τόμας και ο Κιλπάτρικ με λέι απ, έδωσε εκ νέου την πρωτοκαθεδρία στο Τριφύλλι με 63-61 στο 36’ και έπρεπε στα λεπτά που απέμεναν να δώσουν τα πάντα για τη νίκη, αλλά πολύ δύσκολα θα κάλυπταν τη διαφορά του αγώνα του πρώτου γύρου.

Το ματς ήταν στα ίσα (65-65) στο 38’, αλλά το μεγάλο πρόβλημα στην άμυνα υπήρχε. Το τρίποντο του Κιλπάτρικ έδωσε “ανάσα” (70-67), με τον Αμερικανό άσο να βγάζει μεγάλη άμυνα σε πολύ κρίσιμο σημείο και ο Τόμας “κλείδωσε” τη νίκη με 72-67 έχοντας 14.2’’ για το τέλος του αγώνα.

Έτσι ο Παναθηναϊκός, έστω και έτσι, πήρε τη νίκη με 72-70, αλλά ο πρωταρχικός στόχος (δηλαδή την κάλυψη της διαφοράς) δεν επετεύχθη και σίγουρα αυτό θα μετρήσει στη συνέχεια.

Τα δεκάλεπτα: 26-10, 48-27, 56-48, 72-70

 

Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως κάποιο σχόλιο σας θίγει, παρακαλούμε επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί άμεσα.

peko

Διαφημιστείτε εδω