Ο Παναθηναϊκός με την απόκτηση του Σακελλαρίου ολοκλήρωσε το ρόστερ του ενόψει της νέας αγωνιστικής περιόδου. Μία περίοδος που για ακόμα μία φορά θα είναι μεταβατική καθώς έγιναν πολλές αλλαγές. Για του λόγου το αληθές αρκεί κανείς να ρίξει μία ματιά στη περσινή βασική 5άδα της ομάδας. Από αυτούς έμειναν μόνο ο Καλάθης και ο Γκιστ ενώ οι υπόλοιποι αντικαταστήθηκαν με νέους παίκτες. Συνολικά αποκτήθηκαν 6 παίκτες όπου οι 5 εξ αυτών θα έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο στο ροτέισον του Πασκουάλ.

     Αυτό που ξεχωρίζει κανείς με μία πρώτη ματιά είναι ότι ο Παναθηναϊκός για πρώτη φορά μετά το 2012, δημιούργησε επιτέλους έναν Ελληνικό κορμό από παίκτες εξαιρετικής ηλικίας. Παπαπέτρου, Παπαγιάννης και Μήτογλου έχουν μπροστά τους τουλάχιστον μία 10ετία ποιοτικού μπάσκετ. Αν σε αυτούς προσθέσουμε και τους Καλάθη, Παππά που για μία 3ετία ακόμα θα φορούν τα πράσινα καταλαβαίνουμε ότι κάτι καλό χτίζεται στο ΟΑΚΑ. Σε όλους αυτούς δε συμπεριλαμβάνουμε και τους πιτσιρικάδες Καλαιτζάκη, Λούντζη και Χαραλαμπόπουλο που και αυτοί σε 1-2 χρόνια θα λογίζονται ως βασικό γρανάζι της ομάδας.

     Σε καθαρά αγωνιστικό επίπεδο η ομάδα με προσεχτικές κινήσεις έκλεισε όλες τις τρύπες και δημιούργησε ένα ισορροπημένο και συμπαγές ρόστερ. Το σύγχρονο μπάσκετ επιβάλλει την ύπαρξη παικτών που να μπορούν να παίξουν σε παραπάνω από 1 θέση. Στο τριφύλλι αυτό έγινε με μεγάλη επιτυχία. Αν εξαιρέσουμε τον βασικό πλέι μέικερ (Καλάθης) και τα βαριά σέντερ (Παπαγιάννης – Βουγιούκας) όλοι οι υπόλοιποι παίκτες μπορούν να προσφέρουν σε πιο πολλές θέσεις. Αυτό αποτελεί ευλογία για τον εκάστοτε προπονητή και του λύνει τα χέρια για να καταστρώσει τα σχέδιά του σε άμυνα και επίθεση.

     Πάμε τώρα να δούμε τι θα πρέπει να περιμένουμε από τον Παναθηναϊκό της νέας περιόδου και από τους νέους παίκτες. Στον άσσο η μπαγκέτα του μαέστρου θα βρεθεί πάλι στα χέρια του Καλάθη. Ο Λεκαβίτσιους θα πάρει και αυτός 10-15 λεπτά. Στη θέση αυτή μπορεί να αγωνιστεί και ο Λάνγκφορντ. Σίγουρα θα τον δούμε εκεί σε σχήματα μαζί με τον Παππά ή τον Λοτζέσκι στο 2. Ο Παππάς έχει και αυτός τη δυνατότητα να παίξει στον άσσο αλλά φέτος ίσως να μην τον δούμε και πολύ εκεί. Στο 2 Παππάς και Λάνγκφορντ συνθέτουν ένα από τα ποιοτικότερα δίδυμα των τελευταίων ετών. Καλαθομηχανές ολκής με διαφορετικά χαρακτηριστικά, συνεπικουρούμενοι από τον Λοτζέσκι όποτε αυτό χρειαστεί.

     Στο 3 τη παράσταση κλέβει η παρουσία του Ιωάννη Παπαπέτρου. Πάντα μία μετακίνηση από τον αιώνιο αντίπαλο έχει ξεχωριστή σημασία. Ο Ιωάννης που μεγάλωσε με τον πατέρα του αρχηγό του Παναθηναϊκού φόρεσε επιτέλους τα πράσινα. Δε θα μπορούσε να γίνει αλλιώς. Θα έπρεπε και αυτός να ζήσει τη μαγεία του ΟΑΚΑ και η αλήθεια είναι πως και ο ίδιος είχε αυτό το όνειρο. Ένας παίκτης με πολύ ταλέντο και κορμί στα 2,06. Είναι στο χέρι του να δουλέψει τις αδυναμίες του και να αφήσει εποχή. Ο Πασκουάλ τον πιστεύει και τον προορίζει για βασικό. Αυτός ήταν και ένας από τους λόγους της επίτευξης της μεταγραφής. Δίπλα του ένα αμυντικό υπερόπλο όπως ο Θανάσης και ένας σκόρερ όπως ο Λοτζέσκι. Την θέση την παίζει άνετα και ο Τόμας που επίσης έχει ποσοστό στα τρίποντα άνω του 40%. Πλουραλισμός στο μεγαλείο του δηλαδή.

     Στο 4 αποκτήθηκε ο Τόμας με σκοπό να μείνει χώρος και χρόνος για τον Μήτογλου. Ο Τσάβι Πασκουάλ θέλει φέτος να ρίξει στα βαθιά τον μικρό και αναμένεται να πάρει σίγουρα 10-15 λεπτά στην Ευρωλίγκα. Στο Ελληνικό πρωτάθλημα ίσως τον δούμε και πενταδάτο. Από εκεί και πέρα χρόνο στη θέση μπορεί να πάρουν και οι Αντετοκούνμπο, Παπαπέτρου με τον Τόμας στο 3. Ακόμα και συνδυασμοί με διαφορετικό παίκτη σε άμυνα και επίθεση μπορεί να δούμε. Ο Τόμας και ο Παπαπέτρου δίνουν αυτή τη δυνατότητα με τα αγωνιστικά χαρακτηριστικά τους. Σε ειδικές καταστάσεις μπορεί να δούμε και τον Γκιστ ή τον Λάσμε (που έχει βελτιώσει πολύ το σουτ από τα 5μ.) στη θέση του πάουερ  φόργουντ. Το πιο πιθανό σε αυτή τη περίπτωση είναι να παίζουν και οι δύο μαζί συνθέτοντας ξανά το φοβερό δίδυμο που πριν μία 4ετία δημιουργούσε ψυχολογικά προς λιμάνι μεριά!

     Τέλος στη θέση 5 υπάρχει πληρότητα με 4 παίκτες. Δύο αθλητικοί και δύο βαριά κορμιά για επιπλέον επιλογές. Περιμένουμε με αγωνία να δούμε τον Παπαγιάννη μετά από 3 χρόνια και την εξέλιξη που θα έχει. Ο Λάσμε θα έχει την ευκαιρία να αγωνιστεί ξανά στο ΟΑΚΑ και να αποθεωθεί. Μη μας φανεί παράξενο αν σε κάποια ματς δούμε και τον Μήτογλου να δοκιμάζεται ως σέντερ. Με ύψος 2,11 δε θα έχει κανένα πρόβλημα να δοκιμάσει. Γενικά υπάρχει μεγάλη πληρότητα σε αυτή τη κομβική θέση και μετά από χρόνια θα μπορούμε να κοιτάξουμε στα μάτια τους μεγάλους μας αντιπάλους.

     Συνοψίζοντας να πούμε ότι φέτος δημιουργήθηκε ένας ισχυρός κορμός Ελλήνων παικτών. Υπάρχουν πολλοί παίκτες σε μικρή ηλικία που θα αναλάβουν ευθύνες. Υπάρχουν όμως και οι ‘’παιδαγωγοί’’! Λάσμε, Λάνγκφορντ, Βουγιούκας και Γκιστ θα έχουν αυτό τον ρόλο. Η ομάδα δείχνει να είναι πλήρης σε όλες τις θέσεις. Υπάρχουν όμως και τα ερωτηματικά. Το κυριότερο είναι ο Λοτζέσκι και αν θα παραμείνει υγιείς. Είναι πολύ κομβικός παίκτης ο Λότζο γιατί κατεβαίνοντας στο 2 δίνει αυτομάτως την δυνατότητα στον Λάνγκφορντ να παίξει στον άσσο και στο 3 κάποιος άλλος. Κερδίζεις δηλαδή έναν παίκτη στο 1 που φαίνεται να υπάρχει έλλειμμα ποιότητας και ποσότητας πίσω από τον Καλάθη. Φυσικά η χρονιά είναι μεγάλη και μπορεί να γίνουν και διορθωτικές κινήσεις μέσα στη σεζόν. Όμως οι ομάδες χτίζονται το καλοκαίρι. Φέτος ειδικά είναι η χρονιά που η ομάδα είναι αμιγώς του Πασκουάλ και είναι σίγουρο πως και ο ίδιος θα κριθεί πιο αυστηρά. Το κίνητρο για τον προπονητή μας είναι μεγάλο καθώς μη ξεχνάμε πως τελειώνει και το συμβόλαιό του. Όλα τα υπόλοιπα θα τα δούμε στο γήπεδο.

     Υπάρχει μεγάλη προσμονή για τον νέο Παναθηναϊκό. Η παρουσία παικταράδων όπως ο Λάνγκφορντ και ο Λάσμε με τα πράσινα εξιτάρουν τον κόσμο. Το ίδιο και ο Παπαπέτρου με το βαρύ όνομα. Ο φανερός πλέον πόθος όλων είναι το φάιναλ 4. Αν οι σχέσεις με την Ευρωλίγκα έχουν όντως αποκατασταθεί όπως λέγεται ίσως με λίγη τύχη να γίνει το βήμα παραπάνω. Στην Ελλάδα δεν υπάρχει αντίπαλος, παρόλο που υπάρχει μεγάλος σεβασμός στον όνομα Μπλατ. Οι μεταγραφές του αιωνίου είναι από το πανέρι και αυτό ας το δουν όλοι οι επαγγελματίες γκρινιάρηδες που έχουν καλομάθει από τους συνεχόμενους τίτλους. Ο Παναθηναϊκός είναι μοναδική ομάδα που από το 1996 κατακτά τουλάχιστον 1 τίτλο τη χρονιά. Μόνο σεβασμός για αυτή την φανέλα και στήριξη απαιτείται.

Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως κάποιο σχόλιο σας θίγει, παρακαλούμε επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί άμεσα.
Mat's picture

Mat

Διαφημιστείτε εδω