Για ενεργοποίηση του νόμου για τη Διπλή Ανάπλαση Βοτανικού - Λ. Αλεξάνδρας, μέσω του οποίου θα επιχειρηθεί η υλοποίηση παρεμβάσεων ανάπλασης και επενδύσεων αξίας άνω των 200 εκατ. ευρώ, μέσα στον Ιούνιο κάνει λόγο η εφημερίδα «Καθημερινή» σε χθεσινοβραδινό της δημοσίευμα.




Πρόκειται ασφαλώς για επένδυση-μαμούθ, καθώς όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά «επισκιάζει ακόμα και την πρόσφατη ανακοίνωση του Μεγάλου Περιπάτου» ενώ στο ρεπορτάζ γίνεται αναφορά στο πρότζεκτ της ενιαίας συστέγασης όλων των τμημάτων του Παναθηναϊκού στο Βοτανικό με ταυτόχρονη παραχώρηση του γηπέδου της Λεωφόρου. 



Ταυτόχρονα συσχετίζει την αλλαγή ημερομηνίας της συνέντευξης Τύπου του Δημήτρη Γιαννακόπουλου με το ενδεχόμενο να δοθεί περισσότερος χρόνος, ώστε να οριστικοποιηθούν κάποιες λεπτομέρειες για το σχέδιο «PAO Alive».

Αναλυτικά το δημοσίευμα της «Καθημερινής» που υπογράφει ο οικονομικός συντάκτης Νίκος Ρουσάνογλου έχει ως εξής: 


«Μήνας εξελίξεων θεωρείται ο Ιούνιος για τη σημαντικότερη αστική ανάπλαση που προωθεί ο Δήμος Αθηναίων σε συνεργασία με όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές. 



Ο λόγος ασφαλώς για την ενεργοποίηση του νόμου για τη Διπλή Ανάπλαση Βοτανικού - Λ. Αλεξάνδρας, μέσω του οποίου θα επιχειρηθεί η υλοποίηση παρεμβάσεων ανάπλασης και επενδύσεων αξίας άνω των 200 εκατ. ευρώ, επισκιάζοντας έτσι ακόμα και την πρόσφατη ανακοίνωση του Μεγάλου Περιπάτου.



Πριν από λίγες ημέρες, ο δήμαρχος Αθηναίων Κ. Μπακογιάννης δήλωσε ότι «εμείς αυτή τη στιγμή δουλεύουμε σε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για τη Διπλή Ανάπλαση. Είμαστε σε επαφή και συνεργασία με όλα τα εμπλεκόμενα μέρη. Ελπίζουμε σύντομα να παρουσιάσουμε και να δημοσιοποιήσουμε το σχέδιό μας. Θα το είχαμε κάνει νωρίτερα, αλλά είχαμε κάποια ζητήματα, όπως ο κορωνοϊός».



Εν τω μεταξύ, χθες, ήταν προγραμματισμένη συνέντευξη Τύπου του Δημήτρη Γιαννακόπουλου, ο οποίος είναι ο βασικός εταίρος από την οικογένεια του Παναθηναϊκού που προωθεί τη σχετική επένδυση στον Βοτανικό. 

Ωστόσο, η συνέντευξη αναβλήθηκε χωρίς να γνωστοποιηθεί ο λόγος, αν και αρκετοί εκτιμούν ότι αυτό έγινε για να δοθεί περισσότερος χρόνος, ώστε να οριστικοποιηθούν κάποιες λεπτομέρειες για το σχέδιο PAO Alive, που προβλέπει τη στέγαση όλων των τμημάτων του Παναθηναϊκού στην περιοχή του Βοτανικού.



Αυτή είναι και η ειδοποιός διαφορά σε σχέση με το προηγούμενο σχέδιο για τον Βοτανικό. Στόχος όλων των πλευρών είναι να μπορέσει να «χωρέσει» στη διαθέσιμη έκταση και ένα γήπεδο μπάσκετ για τον Παναθηναϊκό, πέραν του γηπέδου ποδοσφαίρου, που θεωρείται δεδομένο. 


Ο νόμος για τη Διπλή Ανάπλαση δίνει συγκεκριμένα περιθώρια δόμησης, τα οποία, εφόσον γίνουν σεβαστά (με τις απαιτούμενες προσθαφαιρέσεις σε άλλα κτίρια), θα επιτρέψουν την έκδοση οικοδομικών αδειών, χωρίς να υπάρχει κίνδυνος προσφυγών για «κορμοράνους» και άλλα συμπαθή εδώδιμα είδη, που ναυάγησαν το σχέδιο πριν από 11 χρόνια. Αλλωστε, οι χρήσεις γης και ο συντελεστής δόμησης έχουν τη σφραγίδα του ΣτΕ μέσω του σχετικού προεδρικού διατάγματος, κάτι που αποκλείει προσφυγές στο μέλλον. Γι’ αυτό και ο ίδιος ο κ. Γιαννακόπουλος έχει χαρακτηρίσει την επιλογή του Βοτανικού «μονόδρομο» για την ανέγερση του νέου γηπέδου του Παναθηναϊκού.

Εφόσον ξεπεραστούν οι σχετικές δυσκολίες, πιθανώς με παραχωρήσεις τόσο από τον Δήμο Αθηναίων για το μέγεθος των κτιρίων που του αναλογούν όσο και σχετικά με τη χωρητικότητα του ποδοσφαιρικού γηπέδου, το οποίο προέβλεπε στο αρχικό του στάδιο 50.000 θέσεις, εκτιμάται ότι θα δημιουργηθεί ο απαιτούμενος χώρος για την ανέγερση και του γηπέδου μπάσκετ.



Το συνολικό ύψος της επένδυσης υπολογίζεται ότι θα ξεπεράσει τα 100 εκατ. ευρώ, ενώ στο ποσό αυτό θα πρέπει να προστεθούν κι επιπλέον κονδύλια για την ανάπλαση και τον εξωραϊσμό της γύρω περιοχής του Βοτανικού. Αντιστοίχως, στη Λ. Αλεξάνδρας, στη θέση του υφιστάμενου γηπέδου προβλέπεται η ανάπτυξη ενός μητροπολιτικού πάρκου που θα δημιουργήσει σύνδεση με τον Λυκαβηττό.



Εφόσον προκριθούν τα εν λόγω σχέδια, στο «κάδρο» θα εισέλθουν και οι Αμερικανοί επενδυτές της Hines, η οποία επιδιώκει επί χρόνια την ολοκλήρωση της επένδυσης για την ανάπτυξη και τη λειτουργία του ημιτελούς εμπορικού κέντρου στον Βοτανικό, έργο που ξεκίνησε η «Μπάμπης Βωβός - Διεθνής Τεχνική», η οποία έχει πλέον καταρρεύσει. 


Το εν λόγω κτίριο απαιτεί πρόσθετη επένδυση της τάξεως των 50-75 εκατ. ευρώ για να ολοκληρωθεί. Η Hines έχει υπογράψει μνημόνιο συναντίληψης με την Alpha Bank και την Τράπεζα Πειραιώς, στις οποίες έχει περιέλθει το εν λόγω ακίνητο.



Σε περίπτωση, λοιπόν, που καταστεί εφικτή η ολοκλήρωση του εμπορικού, το εν λόγω MOU θα ενεργοποιηθεί, εισάγοντας έναν ακόμα σημαντικό επενδυτή στην ανάπλαση της περιοχής. Υπενθυμίζεται ότι, βάσει των όρων της Διπλής Ανάπλασης, για να εκδοθεί άδεια για το εμπορικό κέντρο θα πρέπει πρώτα να έχει εκδοθεί άδεια κατεδάφισης του υφιστάμενου γηπέδου της Λ. Αλεξάνδρας».

Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως κάποιο σχόλιο σας θίγει, παρακαλούμε επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί άμεσα.
TrifillakiaTeam's picture

TrifillakiaTeam

Διαφημιστείτε εδω