Οι εξελίξεις είναι ραγδαίες στο project Βοτανικός. Οι ομάδες εργασίας του Δήμου Αθηναίων και του Παναθηναϊκού συνεδρίασαν διαδοχικά το τελευταίο δεκαήμερο, ξεσκονίζοντας τους νόμους και ουσιαστικά κατέληξαν στον χώρο και στον τρόπο που θα επιχειρήσουν να υλοποιήσουν το σχέδιο που αποτελεί την τελευταία σανίδα σωτηρίας του τριφυλλιού.

Αρχιτέκτονες, πολεοδόμοι, τοπογράφοι μηχανικοί, συγκοινωνιολόγοι, οικονομολόγοι, καθηγητές νομικής και από τις δυο πλευρές κάθισαν στο ίδιο τραπέζι με στόχο να κάνουν πράξη την εκπεφρασμένη επιθυμία του Δημήτρη Γιαννακόπουλου για συστέγαση όλων των τμημάτων του Παναθηναϊκού κάτω από την ίδια στέγη. Ποδόσφαιρο, μπάσκετ, Ερασιτέχνης μαζί. 

Όχι στο όμορο οικόπεδο 

Το άρθρο συνεχίζεται μετά τη διαφήμιση

Το σχέδιο που είχε φανεί να παίρνει προβάδισμα το τελευταίο δίμηνο για κατασκευή γηπέδου μπάσκετ στο όμορο οικόπεδο του Δήμου (και το οποιο δεν ήταν μέρος της Διπλής Ανάπλασης) απορρίφθηκε καθώς προέκυψαν διάφορα νομικά και μη, προβλήματα. 

Υπήρξαν διαβουλεύσεις, προβληματισμοί, διάφορα ερωτήματα που τέθηκαν στο τραπέζι. Το κεντρικό ζήτημα ήταν ένα: Με ποιον τρόπο θα «χωρέσει» γήπεδο μπάσκετ ανάλογο του βεληνεκούς του Παναθηναϊκού χωρίς να διαταραχθεί το «κεκτημένο» του Προεδρικού Διατάγματος; Δηλαδή στα 47.000 τμ που ήδη έχουν εγκριθεί και προβλέπουν ανέγερση ποδοσφαιρικού γηπέδου έως 40.000 θέσεις, εγκαταστάσεις του Ερασιτέχνη, εγκαταστάσεις του Δήμου Αθηναίων να προστεθεί ένα σύγχρονο κλειστό γήπεδο μπάσκετ. 

Κι όμως, η λύση βρέθηκε. Μετά και το τελευταίο μίτινγκ της Παρασκευής (26/07), όλοι οι επιστημονικοί συνεργάτες καταλήγουν σε μια κοινή απόφαση που θα είναι θωρακισμένη νομικά. Ο Δήμος Αθηναίων με εντολή Μπακογιάννη παραχωρεί τις κτιριακές εγκαταστάσεις που του ανήκαν στο συγκεκριμένο project με σκοπό να βρεθεί ο απαιτούμενος χώρος και μαζί με ορισμένες τροποποίησεις, ο Παναθηναϊκός θα κυνηγήσει πλέον με ρεαλιστικές πιθανότητες το όνειρο της συστέγασης όλων των τμημάτων.

Τι περιλαμβάνει το ανανεωμένο σχέδιο των Ομάδων Εργασίας 

Σύμφωνα με τους ειδικούς που αποτέλεσαν την ομάδα εργασίας, το σχέδιο είναι πανίσχυρο νομικά και με ήπιες τροποποιήσεις, δεν κινδυνεύει από προσφυγές «οικολόγων» για νέους κορμοράνους. 

Σχετικό Περιεχόμενο

ΣΧΕΤΙΚΑ

Κόσμος σε Γιαννακόπουλο: «Προχωρα Μητσάρα, είμαστε μαζί σου»

Τι σημαίνει ήπιες τροποποιήσεις;

  • Το γήπεδο ποδοσφαίρου να έχει χωρητικότητα περίπου 32.000 θέσεις.
  • Ο χώρος που προβλεπόταν για τον Δήμο Αθηναίων να παραχωρηθεί στον Παναθηναϊκό για τις ανάγκες του.
  • Να παραμείνει στο επίπεδο που απαιτεί ο υπάρχον νόμος ο συντελεστής ισορροπίας δόμησης-πρασίνου.

Με αυτές τις διαφοροποιήσεις, ο Παναθηναϊκός θα έχει τη δυνατότητα να προχωρήσει στο τελικό του σχέδιο που εκτός του ποδοσφαιρικού γηπέδου που προαναφέρθηκε θα περιλαμβάνει:

  • Γήπεδο μπάσκετ 14.000 θέσεων που θα περιλαμβάνει 4 βοηθητικά γήπεδα. 
  • Μουσείο του συλλόγου
  • Εγκαταστάσεις του Ερασιτέχνη με κλειστό χωρητικότητας έως 1500 θέσεων.
  • Κτιριακές εγκαταστάσεις-γραφεία του συλλόγου. 

Επί της ουσίας, υπήρχε μια σημαντική μετακίνηση: Στη παραπάνω μακέτα που ετοίμασε το SDNA μπορείτε να δείτε την πληροφορία οπτικοποιημένη.

Το άρθρο συνεχίζεται μετά τη διαφήμιση

Στο σχέδιο, τη θέση των δημαρχιακών εγκαταστάσεων που υπήρχαν κάτω δεξιά παίρνουν όλες οι Εγκαταστάσεις του Ερασιτέχνη. Και στη θέση του γηπέδου του Ερασιτέχνη (αριστερά του ποδοσφαιρικού γηπέδου στην εικόνα) θα κατασκευαστεί το κλειστό μπάσκετ, κερδίζοντας χώρους φυσικά από διάφορες πλευρές.

Το κλειδί ώστε να προχωρήσει το σχέδιο που ζήτησε ο πρόεδρος του Ερασιτέχνη Παναθηναϊκού ήταν η παραχώρηση του Δήμου αλλά και η ευελιξία της ομάδας εργασίας που κατάφερε να βρει τον τρόπο ώστε να μπορέσουν να κατασκευαστούν όλα τα γήπεδα μαζί και στο μέγεθος που θα μπορούν να φιλοξενηθούν μεγάλα αθλητικά events. Είναι η πρώτη φορά πάντως, εδώ και τόσα χρόνια που παρατηρείται τέτοιος ζήλος από την δημοτική αρχή προκειμένου το έργο ζωής του Παναθηναϊκού και της Αθήνας να πάρει σάρκα και οστά. Είναι προφανές ότι άπαντες αντιλαμβάνονται πλέον τη σπουδαιότητα της υλοποίησης της Διπλής Ανάπλασης, αναμορφώνονται δυο περιοχές. Πρώτα τον Βοτανικό και μετά την κατασκευή του, στη σημερινή Λεωφόρο που με βάση το σχέδιο θα μετατραπεί σε πάρκο. 

Στον παρόντα χώρο λοιπόν θα επιχειρηθεί να υλοποιηθεί το μεγάλο project. Θα απαιτηθεί μια διαφοροποίηση που οι ομάδες εργασίας εκτιμούν ότι δεν θα αποτελέσει πρόβλημα.

Με βάση το σημερινό Προεδρικό Διάταγμα προβλέπονται τα ακόλουθα: 

Η μέγιστη επιτρεπόμενη δόμηση είναι 47.000 τ.μ., εκ των οποίων τα 34.700 τ.μ. αντιστοιχούν στο γήπεδο ποδοσφαίρου, 7.500 τ.μ. στις αθλητικές εγκαταστάσεις του και 4.800 τ.μ. στις αθλητικές εγκαταστάσεις του δήμου Αθηναίων, ενώ η μέγιστη επιτρεπόμενη κάλυψη θα φθάσει το 30%.

Οι ομάδες εργασίας αφού καταλήξουν οριστικά στο πλάνο και με βάση αυτούς τους αριθμούς θα κινηθούν για τις ήπιες διαφοροποιήσεις που δε θα βάλουν σε κανένα κίνδυνο το υπάρχον εγκεκριμένο Προεδρικό Διάταγμα.

Τα επόμενα βήματα 

Το επόμενο βήμα λοιπόν είναι να ετοιμάσουν μέσα στις επόμενες 60 μέρες μια προμελέτη που θα κατατεθεί για προέγκριση στο ΣτΕ ώστε ουσιαστικά να αποφευχθούν εκ των προτέρων τυχόν προφυγές από «καλοθελητέ». Αυτό θα δώσει την ευκαιρία στις ομάδες εργασίας να κερδίσουν χρόνο συνεχίζοντας στο μεταξύ να εργάζονται πάνω στο πλάνο τους.

Θα ακολουθήσει η τελική μελέτη και οι διαγωνισμοί για το έργο. 

Γιαννακόπουλος-Μπακογιάννης στις Ομάδες Εργασίας: «Ούτε μέρα χαμένη» 

Ακριβώς δύο μήνες από τη μεγάλη αποκάλυψη (28 Μαΐου) της συμφωνίας για τον Βοτανικό, όλα δείχνουν να μπαίνουν στην τελική ευθεία. Ασφαλώς είναι νωρίς για πανηγυρισμούς, ωστόσο η διοίκηση του Ερασιτέχνη σε συνεργασία με τα στελέχη της κυβέρνησης και κυρίως τους επικεφαλής του Δήμου, αρχίζουν να βάζουν το νερό στο αυλάκι. 

Σχετικό Περιεχόμενο

ΣΧΕΤΙΚΑ

Αύριο στις 11:00 η πρώτη συνάντηση των ομάδων εργασίας για τον Βοτανικό

Η ρητή εντολή Γιαννακόπουλου και Μπακογιάννη προς τις ομάδες εργασίας είναι να μην χαθεί ούτε μέρα. Να επισπευθούν οι διαδικασίες, οι προμελέτες, τα σχέδια που χρειάζονται εγκρίσεις, οι διαγωνισμοί, πάντα όμως με νομική θωράκιση. Οι ομάδες εργασίας θα δουλέψουν πυρετωδώς το επόμενο διάστημα, με καταρτισμένους επιστήμονες με σκοπό το όνειρο δεκάδων ετών να γίνει πραγματικότητα. Ίσως και νωρίτερα από όσο περίμεναν όλοι...

Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως κάποιο σχόλιο σας θίγει, παρακαλούμε επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί άμεσα.
Mat's picture

Mat

Διαφημιστείτε εδω