Δύο είναι οι προτάσεις που έχουν προκριθεί από το νομικό επιτελείο του Δημήτρη Γιαννακόπουλου για τη συστέγαση όλων των τμημάτων του Παναθηναϊκού στον Βοτανικό, έχοντας ως βασικό γνώμονα τη μέγιστη δυνατή «θωράκιση» για την υλοποίηση του συνολικού εγχειρήματος.

Το πρώτο πλάνο αποτελεί προϊόν της πρότασης του υποψήφιου Δημάρχου Αθηναίων Κώστα Μπακογιάννη και περιλαμβάνει:

-Κατασκευή γηπέδου ποδοσφαίρου χωρητικότητας 40.000 θέσεων και εγκαταστάσεων του Ερασιτέχνη Παναθηναϊκού, όπως προβλέπονται στη Διπλή Ανάπλαση, ήτοι 3.000 τετραγωνικά μέτρα.

-Κατασκευή κλειστού γηπέδου μπάσκετ 15.000 θέσεων, όπως έχει ζητήσει ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος, στο όμορο οικόπεδο των 120 στρεμμάτων που είναι ιδιοκτησίας του Δήμου Αθηναίων, αλλά δεν προβλέπεται στη Διπλή Ανάπλαση.

ΕΠΙ ΤΗΣ ΟΥΣΙΑΣ το συγκεκριμένο σχέδιο περιλαμβάνει τα εξής: να «τρέξει» ως έχει η «θωρακισμένη» από το Προεδρικό Διάταγμα Διπλή Ανάπλαση για το ποδοσφαιρικό γήπεδο, που μπορεί να υλοποιηθεί «εδώ και τώρα» από τη στιγμή που έχει εγκριθεί από το ΣτΕ και υπάρχει οικοδομική άδεια.

Και ταυτόχρονα να περάσει άμεσα νέος Νόμος για την ανέγερση κλειστού γηπέδου μπάσκετ στα 120 στρέμματα που φέρεται διατεθειμένος να παραχωρήσει στον Παναθηναϊκό ο Δήμος της Αθήνας.

Η συγκεκριμένη περιοχή των 120 στρεμμάτων άλλωστε, είχε αγοραστεί από τον Δήμο Αθηναίων στις αρχές του 2000 από την Εθνική Τράπεζα για τις ανάγκες της Διπλής Ανάπλασης.

Μάλιστα στο αρχικό πλάνο του πρότζεκτ για τον Βοτανικό και μετά από πρόταση του αείμνηστου Θανάση Γιαννακόπουλου, προβλεπόταν να κατασκευαστεί κλειστό γήπεδο μπάσκετ στην ίδια ακριβώς περιοχή που αναφέρεται η πρόταση του Κώστα Μπακογιάννη.

Τι θα σημαίνει όμως πρακτικά η υλοποίηση του συγκεκριμένου σχεδίου;

-Οτι για την ανέγερση ποδοσφαιρικού γηπέδου στον Βοτανικό χρειάζεται αποκλειστικά η εξασφάλιση της χρηματοδότησης για την κατασκευή του, καθώς είναι «θωρακισμένο» από το Προεδρικό Διάταγμα.

-Οτι για το κλειστό γήπεδο του μπάσκετ θα πρέπει να περάσει νέος Νόμος από τη Βουλή (μία εύκολη θεωρητικά διαδικασία από τη στιγμή που υπάρχει συναίνεση της πλειοψηφίας των κομμάτων) για να βγει η οικοδομική άδεια και να «τρέξει» η ανέγερσή του, ει δυνατόν σχεδόν ταυτόχρονα με το ποδοσφαιρικό γήπεδο.

Σημαντική υποσημείωση: ο χρόνος που απαιτείται για να περάσει από τη Βουλή νέος Νόμος δύναται να είναι ελάχιστος (ακόμη κι ένας μήνας).

Οταν περάσει από τη Βουλή, ο Νόμος σου δίνει το δικαίωμα απόκτησης οικοδομικής άδειας και μπορείς να ξεκινήσεις το χτίσιμο.

Ουσιασικά, με το Νόμο μπορείς να χτίσεις και με το Προεδρικό Διάταγμα να θωρακίσεις ότι δεν υπάρχει περίπτωση να σε… σταματήσουν αναπάντεχα ενδεχόμενες προσφυγές.

Το «κλειδί» σε περίπτωση που ξεκινήσει η ανέγερση για το κλειστό του μπάσκετ είναι να υπάρχει η απαιτούμενη νομική θωράκιση έτσι ώστε να μην προβεί σε απόφαση αναστολής των έργων η τριμελής επιτροπή που ορίζει ο πρόεδρος του ΣτΕ, στη συνήθη διαδικασία που προηγείται τυχόν εξέτασης της υπόθεσης από το ΣτΕ στην ολομέλειά του.

Οσον αφορά το Προεδρικό Διάταγμα 161/14-5-2013, με το οποίο ορίζεται η Διπλή Ανάπλαση, αυτό προβλέπει τα εξής:

-Ποδοσφαιρικό γήπεδο χωρητικότητας 40.000 θέσεων, με συνολική δόμηση 47.000 τετραγωνικά μέτρα.

-Εγκαταστάσεις Ερασιτέχνη Παναθηναϊκού, με συνολική δόμηση 7.500 τετραγωνικά μέτρα συν υπόγειο πάρκινγκ 100 θέσεων. Η κάλυψη που είχε αποφασιστεί για τις εγκαταστάσεις αυτές ήταν 3.000 τετραγωνικών μέτρων.

-Αθλητικές Εγκαταστάσεις Δήμου Αθηναίων, με συνολική δόμηση 4.800 μέτρα.

Το δεύτερο πλάνο που βρίσκεται στο τραπέζι για τον Βοτανικό αποτελεί την αρχική πρόταση των συμβούλων του Δημήτρη Γιαννακόπουλου, βάσει της οποίας προχώρησαν οι επαφές με την κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα και φέρεται να υπάρχει «κατ’ αρχήν συμφωνία», περιλαμβάνει:

-Την ένταξη κλειστού γηπέδου μπάσκετ 15.000 θέσεων στον ήδη προβλεπόμενο από τη Διπλή Ανάπλαση χώρο για κλειστό γήπεδο 3.000 θέσεων που προβλέπεται αυτή τη στιγμή για τις ανάγκες των τμημάτων του Ερασιτέχνη.

-Μεταφορά του συντελεστή δόμησης που θεωρητικά δεν θα επηρεάζει τη χωροθέτηση της Διπλής Ανάπλασης και παραχώρηση του Δήμου Αθηναίων των 4.800 τετραγωνικών μέτρων δόμησης που του ανήκουν.

-Χρησιμοποίηση όλης της προβλεπόμενης δόμησης για τις εγκαταστάσεις του Ερασιτέχνη (7.500 τετραγωνικά μέτρα).

-Μείωση χωρητικότητας του ποδοσφαιρικού γηπέδου από 40.000 θέσεις σε 35.000 θέσεις (μείον 5.000 θέσεις), που θεωρητικά «απελευθερώνει» 4.000 τετραγωνικά μέτρα δόμησης.

-Μικρή αύξηση του συντελεστή δόμησης για το κλειστό του μπάσκετ ώστε η παραβίαση του ισοζυγίου πρασίνου να είναι μικρή και να ελαχιστοποιεί τον κίνδυνο προσφυγών στο ΣτΕ.

ΕΠΙ ΤΗΣ ΟΥΣΙΑΣ, στο συγκεκριμένο σχέδιο είναι απαραίτητη προϋπόθεση η μεταφορά του συντελεστή δόμησης, υπό την έννοια ότι δεν επηρεάζει τη χωροθέτηση και το συνολικό σκεπτικό σχεδιασμού του πρότζεκτ.

Ο προβληματισμός έγκειται στο γεγονός ότι το ΣτΕ στην απόφασή του έχει ακριβώς περιγράψει/αποδεχθεί τι προβλέπεται στη Διπλή Ανάπλαση και οποιαδήποτε αλλαγή θα μπορούσε να επιφέρει νέο έλεγχο και άρα κίνδυνο προσφυγών.

Εάν δεν χρειαστεί νέο Προεδρικό Διάταγμα, τα πράγματα γίνονται σαφώς ευκολότερα.

Αλλά, θεωρητικά τουλάχιστον, το πιθανότερο είναι να χρειαστεί νέος Νόμος (νομοθετική ρύθμιση) συνολικά για τη Διπλή Ανάπλαση, μέσω της διαδικασίας που περιγράψαμε παραπάνω στην πρόταση Μπακογιάννη που αφορά αποκλειστικά το κλειστό του μπάσκετ.

Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως κάποιο σχόλιο σας θίγει, παρακαλούμε επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί άμεσα.
Mat's picture

Mat

Διαφημιστείτε εδω