http://www.trifillakia.gr/diafimisteite-sto-trifillakiagr

Πολλές φορές νομίζουμε ότι κάποια πράγματα είναι ανεξήγητα ή ότι μας προκαλούν μεγάλη έκπληξη για το γεγονός ότι συμβαίνουν αλλά στην πραγματικότητα τα πάντα είναι απλά στη ζωή και έχουν την εξήγησή τους.

Επειδή μέσα από αυτή τη στήλη μας αρέσει να περνάμε αλληγορικά τα μηνύματά μας κατά καιρούς παίρνουμε παραδείγματα από παροιμίες ή μύθους. Με αυτό τον τρόπο θέλουμε να εκφράσουμε πιο παραστατικά τις σκέψεις μας. Σήμερα λοιπόν θα ασχοληθούμε με έναν πολύ γνωστό μύθο του Αισώπου που σίγουρα όλοι μας θα τον έχουμε διαβάσει ή ακούσει από την παιδική μας ηλικία. Ο σημερινός μας λοιπόν μύθος είναι ο τζίτζικας και ο μέρμηγκας.

Πριν προχωρήσουμε στο πως αυτός ο μύθος ταιριάζει γάντι με τον μπασκετικό Παναθηναϊκό, θα κάνουμε μια επανάληψη του τι λέει για όσους τον έχουν ξεχάσει ή δεν τον θυμούνται ακριβώς.

Ένα τζιτζίκι κι ένα μυρμήγκι είναι γείτονες. Μένουν στο ίδιο δέντρο. Το τζιτζίκι τα κλαδιά του, μέσα στα φύλλα, και το μυρμήγκι στις ρίζες του. Κάθε πρωί ξυπνούν και λένε καλημέρα. Μετά το μυρμήγκι αρχίζει τη δουλειά. Ψάχνει παντού φαγητό και την βάζει στην αποθήκη του. Το τζιτζίκι γελάει με το μυρμήγκι. «Γιατί δουλεύεις τόσο πολύ; Η ζωή είναι ωραία. Δε βλέπεις εμένα τι ωραία περνάω; Όλη μέρα κάθομαι και τραγουδάω!» το μυρμήγκι συνεχίζει τη δουλειά του. Έρχεται ο χειμώνας, πέφτουν τα φύλλα από τα δέντρα κάνει κρύο και μια μέρα το τζιτζίκι ζητάει βοήθεια από το γείτονα. «Έχεις λίγο φαγητό να μου δώσεις;» «Όλο το καλοκαίρι γελάς μαζί μου επειδή δουλεύω και δεν κάνεις τίποτα. Μόνο τραγουδάς. Τώρα λοιπόν, γελάω εγώ μαζί σου!»

Τι θέλει να μας πει με λίγα λόγια ο συγκεκριμένος μύθος; Να φροντίζεις πάντα για το μέλλον, ειδικά όταν γνωρίζεις από πριν τις ανάγκες που θα προκύψουν. Ή όπως λέει και μια γνωστή παροιμία: «Των φρονίμων τα παιδιά πριν πεινάσουν μαγειρεύουν».

Ο Παναθηναϊκός λοιπόν τα τελευταία χρόνια, γιατί δεν είναι μόνο φετινό φαινόμενο, λειτουργεί και συμπεριφέρεται σαν τζίτζικας τα καλοκαίρια έχοντας μάλιστα την έπαρση ότι όλα τα έχει κάνει καλύτερα από τα υπόλοιπα μυρμήγκια. Δεν είναι τυχαίο, αν δεν κάνω λάθος με τον αριθμό και όποιος γνωρίζει μπορεί να με διορθώσει, ότι από το 2012 μέχρι και σήμερα ο Παναθηναϊκός έχει προσθέσει 18 (!!!) παίκτες μεσούσης της αγωνιστικής περιόδου ενώ πριν το 2012 αυτό συνέβαινε σπάνια έως καθόλου και αυτό μόνο σε περίπτωση κάποιου σοβαρού τραυματισμού που μπορεί να δημιουργούσε γενικότερο πρόβλημα. Το γιατί συμβαίνει αυτό θα πρέπει να το σκεφτούν πολύ σοβαρά οι ιθύνοντες γιατί δεν είναι ότι είναι μια εξαίρεση αλλά ο κανόνας πλέον στον Παναθηναϊκό.

Αδυνατούμε να κατανοήσουμε τον λόγο που ενώ μέχρι το 2012 είχαμε όλο το know how σαν λειτουργία ομάδας το πετάξαμε και ακολουθούμε έναν διαφορετικό δρόμο που έχουμε καταλάβει ότι δεν οδηγεί σε επιτυχίες. Το ποιος ευθύνεται για τους καλοκαιρινούς προγραμματισμούς και τις επιλογές παικτών εμείς δεν το γνωρίζουμε αλλά είναι δεδομένο πως είναι όλα λάθος! Ο Παναθηναϊκός κάθε καλοκαίρι δεν εκμεταλλεύεται όπως θα μπορούσε την αγορά και κοκορεύεται ότι έχει πλήρες ρόστερ έτοιμο για τα πάντα. Πριν φτάσουμε στα Χριστούγεννα λοιπόν διαπιστώνουν άπαντες ότι τελικά αυτό το πλήρες ρόστερ δεν είναι και τόσο πλήρες και μπάζει όπως το σπίτι του τζίτζικα. Ναι τη μία φορά μπορεί να φταίει ο προπονητής, την άλλη η διοίκηση, την άλλη οι μανατζαρέοι αλλά εμάς δεν μας ενδιαφέρει αυτό. Εμείς θέλουμε να βλέπουμε την ομάδα που έχουμε γνωρίσει και όχι έναν θίασο που φέτος έχει την τιμή να θεωρείται ο χειρότερος της εικοσαετίας στα εκτός έδρας παιχνίδια. Αυτό δεν έχει συμβεί έτσι τυχαία και υπάρχουν σοβαρές ευθύνες που πρέπει να απαντηθούν και να μην ξαναγίνουν ΠΟΤΕ!

Και επειδή αυτή η μαρτυρική χρονιά θα τελειώσει και μπροστά μας έχουμε ένα πολύ σημαντικό καλοκαίρι ελέω και Φάιναλ Φορ στην Αθήνα, επιτέλους ο Παναθηναϊκός πρέπει να συμπεριφερθεί σαν μέρμηγκας όπως έκανε τα χρόνια που κυριαρχούσε παντού. Το ότι ο Παναθηναϊκός είναι αυτή τη στιγμή 12ος στην Ευρωλίγκα είναι από μόνο του ντροπή και δεν χρειάζεται να το αναλύσουμε περισσότερο. Το πρωτάθλημα και το κύπελλο είναι το δέντρο όμως και όχι το δάσος. Έχουμε μια τάση τα τελευταία χρόνια να επικεντρωνόμαστε στο πως θα κατατροπώσουμε τον Ολυμπιακό και μόλις τα καταφέρουμε αυτό μας αρκεί κρύβοντας όλα τα μεγάλα προβλήματα κάτω από το χαλάκι. Εννοείται και τον Ολυμπιακό πρέπει να τον κερδίζεις, εννοείται ότι πρέπει να διεκδικείς κάθε χρόνο το Πρωτάθλημα και το Κύπελλο αλλά αυτά πρέπει να αποτελούν μέρος ενός μεγαλύτερου στόχου και όχι αυτοσκοπός και ψύχωση.

Ο Παναθηναϊκός έχει πρώτα από όλα σοβαρότατο πρόβλημα νοοτροπίας και από εκεί πρέπει να ξεκινήσει. Χρόνια τώρα δημιούργησε πολλά αδύναμα άλλοθι για τα δικά του προβλήματα και τώρα τα βρίσκει μπροστά του. Ο Παναθηναϊκός έχει πάψει να είναι φόβητρο στις αντίπαλες έδρες και από ότι φαίνεται έχει ξεχάσει τον τρόπο να κερδίζει. Ο Παναθηναϊκός λειτούργησε και αγωνιστικά και επικοινωνιακά ως μικρομεσαία ομάδα τα τελευταία χρόνια όταν έλεγε κανείς δεν γλιτώνει από την δύναμη του κόσμου στο ΟΑΚΑ. Κανένα γήπεδο δεν έκανε μεγάλη μια ομάδα επειδή η ομάδα μπορεί να αντλήσει δύναμη από τον κόσμο της. Καμία μεγάλη ομάδα δεν προχώρησε χωρίς σημαντικές εκτός έδρας νίκες και ο Παναθηναϊκός δεν έχει πετύχει τέτοια νίκη από το 2014 και μετά. Με το που φτάνει στο αεροδρόμιο έχει ήδη χάσει με κάτω τα χέρια. Ποιος έχει ευθύνη για όλα αυτά; Αυτά πρέπει να απαντηθούν όλα νωρίς και να είμαστε έτοιμοι για ένα πραγματικό restart από το καλοκαίρι.

Επιπλέον, πολύ κακή εντύπωση προκαλείται και από τον τρόπο που δίνονται τα συμβόλαια στην ομάδα. Αλήθεια πιστεύει κανείς ότι ο Καλάθης όσο καλός παίκτης κι αν είναι που είναι αξίζει τα 2,2 εκ ευρώ που αμοίβεται; Συγνώμη αλλά παίκτης με 46,2% στα δίποντα, 29,3% στα τρίποντα και 43,9% στις βολές δεν λογίζεται ως ηγέτης. Εκτός αν τον πληρώνουμε τόσα λεφτά μόνο για τις ασίστ του. Αν συμβαίνει αυτό όμως θα πρέπει να χρυσοπληρώσουμε και έναν πραγματικό ηγέτη που θα κάνει και όλα τα υπόλοιπα εκτός από τις ασίστ γιατί αλλιώς δουλειά δεν γίνεται. Δεν γίνεται να λέμε έτσι απλά "έ το ξέρουμε ότι ο Καλάθης δεν βάζει βολές και τρίποντα". Ή βάζεις τον κώλο σου κάτω και δουλεύεις να τα βελτιώσεις όπως κάνουν οι επαγγελματίες ή απλά δεν θα παίρνεις τέτοιο συμβόλαιο. Και μετά τον Καλάθη ο Γκιστ. 900.000 σοβαρά; Για ποιό λόγο; Για να τον βλέπουμε εδώ και τρία χρόνια να σέρνεται και να περιμένουμε ένα κάρφωμα για να τον αποθεώσουμε; Όλα αυτά είναι μικρά πραγματάκια που βοηθάνε στην άσχημη συνολικά εικόνα του Παναθηναϊκού.

Ο Παναθηναϊκός το καλοκαίρι πρέπει να ξεκινήσει από έναν σοβαρό προπονητή, να του δώσει μεγαλύτερο μπάτζετ και να τον αφήσει να το διαχειριστεί ο ίδιος όπως επιθυμεί ανεξάρτητα από φιλίες, συμπάθειες και δεν ξέρουμε τι άλλο. Ο Παναθηναϊκός πρέπει να φέρει ξανά παίκτες μαχητές και όχι ασόβαρους μισθοφόρους που δεν έχουν καταλάβει που βρίσκονται. Ο Παναθηναϊκός πρέπει να ψάξει να βρει παίκτες προσωπικότητες που δεν θα χέζονται πάνω τους όταν η μπάλα θα καίει. Λυπούμαστε αλλά ο Παναθηναϊκός αυτή την στιγμή δεν διαθέτει κανένα παίκτη με προσωπικότητα και καρύδια.

Ο Παναθηναϊκός το καλοκαίρι πούλησε 10.000 διαρκείας και ο κόσμος αυτή τη στιγμή νιώθει άδειος και ξενερωμένος και έχει όλα τα δίκια με το μέρος του. Η στήριξη υπάρχει και θα υπάρχει αλλά κάποια στιγμή θα πρέπει να ακούγονται και οι ανησυχίες του κόσμου χωρίς να αντιμετωπίζονται σαν "εχθροί" της ομάδας. Η καλοπροαίρετη κριτική δεν έβλαψε ποτέ κανέναν και μάλιστα μπορεί να τον κάνει να δει πράγματα που μέχρι τώρα τα θεωρούσε σωστά και τα οποία ίσως είναι αυτά που δημιουργούν το πρόβλημα. Όλος ο κόσμος του Παναθηναϊκού στηρίζει και θα στηρίζει τον Δημήτρη Γιαννακόπουλο και μακάρι να αποκτήσει και την ΠΑΕ. Όλοι μας οφείλουμε τα πάντα στην οικογένεια Γιαννακόπουλου. Ήρθε η ώρα όμως να το αλλάξουμε το πράγμα για να μπορέσουμε να γίνουμε ξανά ο Παναθηναϊκός που ήμασταν και που μας έτρεμαν. Ο καθένας πρέπει από το δικό του μετερίζι να βοηθήσει σε αυτή την προσπάθεια με ότι μπορεί. Εμείς σαν κόσμος μπορούμε αγοράζοντας διαρκείας τα οποία δίνουν ένα σεβαστό ποσό για το μπάτζετ και γεμίζοντας το ΟΑΚΑ σε κάθε ματς. Αλλά ο κόσμος περιμένει να δει αυτή την αλλαγή.

Τον Μάιο του 2020 ο Παναθηναϊκός ΠΡΕΠΕΙ να είναι στο Final 4 της Αθήνας και ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ να κάνει τα πάντα για να συμβεί αυτό!

Υ.Γ Είναι τουλάχιστον απαράδεκτο να ακούμε για 58 εγγεγραμμένα μέλη στον Ερασιτέχνη. Δεν ξέρουμε τι φταίει για αυτό. Δεν επικοινωνήθηκε καλά; Είναι οικονομικό το θέμα λόγω των ακριβών διαρκείας; Θεώρησε ο κόσμος ότι πληρώνοντας ένα έξτρα ποσό για τον Ερασιτέχνη μέσω του διαρκείας για το μπάσκετ δεν υπήρχε λόγος να πληρώσει κι άλλο; Ίσως μια διαφορετική προσέγγιση και μια ενημέρωση προς τον κόσμο θα βοηθούσε να καταλάβει καλύτερα.

Υ.Γ.1 Τα χρέη στον Ερασιτέχνη μειώνονται και πρέπει να δώσουμε τα εύσημα στον Δημήτρη για αυτό. Του χρόνου όλα τα σωματεία θα είναι στην Α1 και θα είναι έτοιμα να πρωταγωνιστήσουν ξανά.

Υ.Γ.2 Το πάθος του Θανάση και τον ζήλο του Λεκαβίτσιους να είχαν και οι υπόλοιποι παίκτες και τα πράγματα θα ήταν πολύ διαφορετικά.

Υ.Γ.3 Μην κακίζουμε τον Δημήτρη για τον Πασκουάλ για να είμαστε δίκαιοι. Έφερε τον καλύτερο προπονητή εκείνη την περίοδο και τον στήριξε μέχρι τέλους όπως θα έκανε και ο Παύλος και ο Θανάσης. Είναι πραγματικά σπάνιο φαινόμενο μια ομάδα στην τρίτη σεζόν με τον ίδιο προπονητή να παρουσιάζει τέτοια οικτρή εικόνα.

Υ.Γ.4 Το μπάτζετ ήταν χαμηλό το καλοκαίρι αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα μπορούσαμε να κάνουμε καλύτερες επιλογές παικτών και εκεί είναι ένα πρόβλημα του Παναθηναϊκού. Υστερεί σημαντικά στο recruting όταν πρέπει να ανακαλύψει αυτός τους παίκτες. Στα χαμηλά μπάτζετ όμως πρέπει να αποκτήσεις την τεχνογνωσία για να το κάνεις.

Υ.Γ.5 Η έλευση του Πιτίνο δεδομένα ήταν μεγάλο ρίσκο αλλά ίσως τα οφέλη στο τέλος της χρονιάς να είναι περισσότερα από το καθαρά αγωνιστικό κομμάτι.

Υ.Γ.6 Θα το ξαναπούμε άλλη μια φορά. Ο κόσμος του Παναθηναϊκού, η πλειοψηφία του για να είμαστε ακριβείς, έχει μάθει μπάσκετ από τους καλύτερους και δεν μπορεί κανείς να τον κοροϊδέψει. Έχει σωστή κρίση και έχει μάθει με γνώμονα το παρελθόν να βλέπει λίγο πιο μακριά. Και θέλει γενικότερα να ακούει αλήθειες.

Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως κάποιο σχόλιο σας θίγει, παρακαλούμε επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί άμεσα.
Mat's picture

Mat

Διαφημιστείτε εδω