http://www.trifillakia.gr/diafimisteite-sto-trifillakiagr

Καλημέρα στην παρέα... Μετά την απόκτηση του Ντεσόν Τόμας και την παραμονή του Λοτζέσκι το ρόστερ του Παναθηναϊκού φαίνεται να ολοκληρώνεται (;) για την επόμενη σεζόν, οπότε έχουμε μια ξεκάθαρη εικόνα μπροστά μας τόσο για το οικονομικό όσο για το αγωνιστικό κομμάτι της ομάδας.

Από αυτή την γωνιά πάντα λέμε αλήθειες και προσπαθούμε να μην είμαστε ακραίοι σε αντιδράσεις και απόψεις. Ούτε θα χρυσώσουμε κανένα χάπι και θα τα παρουσιάσουμε όλα τέλεια ούτε όμως θα φέρουμε και την καταστροφή. Θα αναλύσω λίγο τις σκέψεις μου αφουγκραζόμενος και τις αντιδράσεις του κόσμου όλες αυτές τις μέρες.

Για να μπορέσω να αναλύσω καλύτερα αυτά που σκέφτομαι αποφάσισα να τα χωρίσω σε τρία κουτάκια, ένα το μπάτζετ, ένα τον σχεδιασμό και ένα τα εισιτήρια διαρκείας.

ΜΠΑΤΖΕΤ ΤΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΚΑΙ ΣΥΓΚΡΙΣΗ ΜΕ ΤΟ ΠΕΡΣΙΝΟ

Η αλήθεια είναι ότι τα πρώτα "μηνύματα" τα είχαμε λάβει όταν ακούγαμε για υπέρβαση μόνο για τον Καλάθη αλλά εγώ τότε δεν είχα καν στο μυαλό μου ότι το μπάτζετ δεν θα ήταν τουλάχιστον ίδιο με το περσινό με δεδομένη πάντα την επιθυμία της διοίκησης για επιστροφή στο Φάιναλ Φορ. Το έχω πει στο παρελθόν και θα το ξαναπώ και τώρα, κουμάντο στην τσέπη του καθενός δεν θα κάνει κανείς μας. Τόσα μπορεί; Τόσα θέλει; Τόσα θα βάλει.

Από εκεί και πέρα όμως εμείς μπορούμε να συγκρίνουμε τα μπάτζετ και να ασκήσουμε την όποια κριτική αν τα αποτελέσματα στο τέλος της σεζόν δεν είναι τα επιθυμητά. Εμείς δεν είμαστε λογιστές να κοιτάμε πόσα παίρνει ο ένας και πόσα ο άλλος. Εμείς θέλουμε η ομάδα να είναι ανταγωνιστική είτε με 5 εκ είτε με 25 εκ. Αν μάλιστα μπορεί να το καταφέρει με το ελάχιστο κόστος είναι μαγκιά της διοίκησης αλλά η ιστορία και η πραγματικότητα δεν δίνουν πολλές πιθανότητες σε αυτή την εκδοχή.

Η πραγματικότητα λέει λοιπόν ότι χρόνο με τον χρόνο η είσοδος στο φάιναλ φορ και στην οκτάδα γίνεται όλο και πιο δύσκολη για πολλές ομάδες και εμείς δεν μπορούμε να παλεύουμε μόνο με το brand name μας ή επειδή έχουμε έναν από τους πιο αξιόλογους προπονητές. Είχα τονίσει στο παρελθόν ότι και το περσινό μπάτζετ που ήταν περίπου στα 10,5 εκ χωρίς την εφορία το θεωρούσα αρκετά μικρό για τον Παναθηναϊκό και για να περάσουμε στο Φάιναλ Φορ. Το περσινό αλλά και το προπέρσινο μπάτζετ απέδειξαν ότι ήθελαν ένα μικρό boost τη φετινή σεζόν για να καταφέρουμε να περάσουμε την τελευταία πίστα η οποία μας στερεί την πρόκριση στις 4 καλύτερες ομάδες εδώ και 6 χρόνια.

Για αυτό τον λόγο λοιπόν θεωρούσα ότι δεν ήταν δυνατόν να πέσει το μπάτζετ την φετινή σεζόν. Είδα μάλιστα και την ραγδαία αύξηση στις τιμές των διαρκείας σε σχέση με πέρσι και θεώρησα ότι πάμε για αύξηση του μπάτζετ έστω και μικρή και λέω απόλυτα λογικό να βοηθήσουμε κι εμείς. Η πορεία όμως έδειξε ότι όχι μόνο το μπάτζετ δεν ανέβηκε, όχι μόνο δεν έμεινε ίδιο αλλά στην ουσία έπεσε. Επαναλαμβάνω με τα δεδομένα που έχουμε μέχρι στιγμής και όχι αν προκύψει έξρτα κίνηση μέχρι να ξεκινήσει η σεζόν.

Δεν θέλω να σας κουράσω αναγράφοντάς σας τι συμβόλαιο είχε και έχει ο κάθε παίκτης αλλά θα προσπαθήσω πολύ συνοπτικά να εξηγήσω γιατί το μπάτζετ της ομάδας έπεσε στην καλύτερη των περιπτώσεων 1 εκ καθαρά από πέρσι. Και για να μιλάμε με αριθμούς πέρσι ήμασταν περίπου στα 10,5 εκ και φέτος έχουμε φτάσει περίπου στα 9,5 εκ. Πάμε λοιπόν να δούμε συνοπτικά πως προκύπτει αυτή η διαφορά στους προϋπολογισμούς μιλώντας πάντα με νούμερα χωρίς την εφορία για να μην μπερδεύεστε.

Ο Καλάθης λάμβανε με το προηγούμενο συμβόλαιο 2.1 εκ ετησιώς ενώ τη φετινή σεζόν θα λαμβάνει 2.165 εκ ή διαφορετικά 6,5 εκ για 3 χρόνια. Υψηλό συμβόλαιο για την εποχή, αναγκαίο και αυτονόητο όμως για μια ομάδα σαν τον Παναθηναϊκό και τον βασικό της γκαρντ. Επιπλέον η διαφορά που προκύπτει από τα δύο συμβόλαια δεν δικαιολογεί την σκόνη που σηκώθηκε περί υπέρβασης και αφαίμαξης του υπόλοιπου μπάτζετ εκτός αν τα 65 χιλιάρικα ετησίως δημιουργούν όντως τόσο μεγάλο πρόβλημα. Ο Καλάθης έπρεπε να μείνει και έμεινε ενώ αν δεν έμενε θα έπρεπε πάλι να δοθεί αντίστοιχο ποσό σε ξένο παίκτη γιατί είμαστε ο Παναθηναϊκός τόσο απλά.

Ο Τζέιμς πέρσι για τους 4-5 μήνες κόστισε στην ομάδα 450-500 χιλιάρικα όσα ακριβώς θα πάρει φέτος ο Λάνγκφορντ για όλη τη σεζόν σε μια κίνηση value for money. Συνεχίζουμε με τον Ρίβερς που πέρσι καρπώθηκε περίπου 700 χιλιάρικα με το συμβόλαιό του να το παίρνει ο Παπαπέτρου φέτος. Ο Νίκος Παππάς είχε λαμβάνειν μέχρι πέρσι 550.000 ετησίως και με το νέο συμβόλαιο θα λάβει περίπου 700.000 σε μια αύξηση της τάξης των 150.000 ετησίως. Ο Μάρκους Ντένμον οποίος είναι προς αποχώρηση για την Κίνα είχε λαμβάνειν 500.000 ετησίως και εφόσον αποχωρήσει τα λεφτά επιστρέφονται στο ταμείο. Ο Ματ Λοτζέσκι πέρσι εισέπραξε 500 χιλιάρικα περίπου και φέτος θα μείνει με 350.00-400.000 που σημαίνει μια εξοικονόμηση της τάξης των 100.000-150.000 ετησίως που στην ουσία είναι η αύξηση του Παππά. Ο Ζακ Όγκαστ που αποχώρησε είχε ένα υψηλό συμβόλαιο στα 550.000 και το συμβόλαιό του αυτούσιο καλύφθηκε από τον Λάσμε. Η μεγάλη διαφορά προκύπτει στη θέση 4 όπου το 1,2 εκ του Σίνγκλετον και τα περίπου 500.000 του Γκάμπριελ καλύφθηκαν από τα 500.000 του Ντεσόν Τόμας. Μας περισσεύει και το συμβόλαιο του Πέιν περίπου στα 200 χιλιάρικα όπου στην ουσία καλύπτει τις όποιες μικροαυξήσεις συμβολαίων (Καλάθης, Μήτογλου). Έξτρα κίνηση είχαμε με τον Παπαγιάννη όπου θα λάβει περίπου 500.000 ευρώ για κάθε χρόνο συμβολαίου του όσο δηλαδή το σύμβόλαιο του Ντένμον.

Συμπερασματικά, η διαφορά στους δύο προϋπολογισμούς είναι το συμβόλαιο του Κρις Σίνγκλετον που στην ουσία δεν δόθηκε κάπου. Άρα αυτό σε νούμερα μας κάνει 1,2 εκ ευρώ για αυτό και στην αρχή σας είπα ότι χοντρικά είναι στο 1 εκ ευρώ η διαφορά σε περσινό και φετινό μπάτζετ. Μια ακόμη διαφορά που έχουν τα δύο μπάτζετ είναι ότι πέρσι είχαμε 9 ξένους ενώ με τα μέχρι τώρα δεδομένα πάμε για ρόστερ με 6 ξένους παίκτες. Αυτά για τα οικονομικά και προχωράμε στο αγωνιστικό σκέλος της ομάδας που θα δούμε.

ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΤΗΣ ΟΜΑΔΑΣ

Είναι βασικό να γνωρίζουμε όλοι μας ότι ο μεταγραφικός σχεδιασμός που κάνει ο κάθε προπονητής επηρεάζεται απόλυτα από το διαθέσιμο μπάτζετ που θα έχει στα χέρια του. Το λέω αυτό για να προλάβω παραληρήματα πως αντί για Ράντολφ πήραμε Τόμας, πως αντί για Ντάνστον πήραμε Λάσμε, πως αντί για Νάναλι κρατάμε Λοτζέσκι κτλ κτλ. Προφανώς και ο Πασκουάλ αν είχε περισσότερο χρήμα θα επέλεγε πολύ καλύτερους παίκτες και θα κρινόταν εντελώς διαφορετικά. Τώρα θα κριθεί πέρα από την ταυτότητα της ομάδας μόνο από το γεγονός αν θα μπορούσε να βρει καλύτερους παίκτες του 500αρικου ή έστω διαφορετικούς.

Ήμουν ο πρώτους που έλεγε από πέρσι ότι ο Παναθηναϊκός χρειαζόταν αλλαγή σε νοοτροπία και ρόλους. Μπορεί να είχε χαρισματικούς παίκτε σε ταλέντο αλλά αυτό δεν τον έκανε συμπαγή ομάδα με προπονητική ταυτότητα. Θα έλεγα ότι ο Παναθηναϊκός προσπάθησε 2 χρονιές να μπει σε φιλοσοφία Μακάμπι, Εφές και γενικώς ομάδων που βασίζονται έντονα στο Αμερικανικό στοιχείο και τις ατομικές ενέργειες των παικτών της. Ο Παναθηναϊκός δεν μπορεί να υποστηρίξει κάτι τέτοιο και ορθότατα φέτος άλλαξε ρότα και πήγε σε αυτά που ξέρει χρόνια.

Χρόνια ο Παναθηναϊκός πάλευε να βρει έναν Ελληνικό κορμό και θεωρώ ότι μετά από 6 χρόνια μπορεί η διοίκηση να περηφανεύεται ότι τα κατάφερε. Αυτή τη στιγμή η ομάδα έχει στην ουσία έτοιμους να προσφέρουν 7 παίκτες ενώ έρχονται από πίσω άλλοι 3 με το Ελληνικό στοιχείο να είναι έντονο πλέον στην ομάδα. Κάθε καλοκαίρι ξεκινάς από διαφορετική βάση αν έχεις τους 6 γηγενείς και ψάχνεις πινελιές ξένων και από διαφορετική αν πρέπει να φορτώσεις με παραπάνω από 6 ξένους λόγω έλλειψης ποιοτικών Ελλήνων παικτών.

Επιπλέον το φετινό ρόστερ είναι πολύ πιο ξεκάθαρο σε ρόλους από το περσινό και δίνει χώρο σε παίκτες να βγουν μπροστά και να εξελιχθούν όπως οι Παππάς, Παπαπέτρου, Μήτογλου κτλ. Αν θέλετε να βάλουμε κάτω τους χρόνους για κάθε θέση μπορούμε να δούμε ότι τα 40 λεπτά της θέσης 1 θα τα καλύψουν οι Καλάθης και Λεκαβίτσιους (υπο συνθήκες παίζουν εκεί και Λάνγκφορντ, Παππάς για λίγο), τη θέση 2 θα την μοιραστούν οι Παππάς, Λάνγκφορντ και λίγο ο Λοτζέσκι,τη θέση 3 ο Παπαπέτρου (που δεν πείστηκε να έρθει για να παίζει λιγότερο από 25 λεπτά), τον Θανάση και θα υπάρχει βοήθεια και από τους Λοτζέσκι, Τόμας ανάλογα και τα συστήματα. Στη θέση 4 ο Μήτογλου θα πάρει σίγουρα το 15λεπτό του φέτος στην Ευρωλίγκα με τον Τόμας να είναι δίπλα του για περίπου 20 λεπτά με τον χρόνο που περισσεύει να καλύπτεται ανάλογα τα συστήματα από Λάσμε και Γκιστ σε επίθεση και άμυνα. Όσο για την θέση 5 η πληρότητα είναι πολύ μεγάλη με τον Παναθηναϊκό να έχει 4 ψηλούς για όλα τα γούστα και τον Πασκουάλ να κάνει ότι αλχημείες θέλει ανάλογα και την αντίπαλη ομάδα. 

Συμπερασματικά. εγώ θα χαρακτήριζα τον φετινό σχεδιασμό σχεδόν άριστο με τις μόνες μου ενστάσεις να είναι στο πως θα εμφανιστεί φέτος ο Λεκαβίτσιους και στο αν μπορεί να υποστηρίξει στο 100% τη θέση "4" ο Τόμας. Αλλά εμείς  προπονητές δεν είμαστε και ούτε θα γίνουμε οπότε αφήνουμε τους ειδικούς να ξέρουν καλύτερα από εμάς και να κρίνονται βεβαίως όταν φτάσουμε στο ταμείο της χρονιάς.

ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΝΕΑ ΣΕΖΟΝ 

Προς αποφυγή παρεξηγήσεων θέλω να τονίσω ότι ένας φίλαθλος - οπαδός πρέπει να παίρνει το εισιτήριο διαρκείας του ανεξάρτητα από το ποιο είναι το μπάτζετ, το ρόστερ, ο προπονητής κτλ. Πρέπει να το παίρνει για το τριφύλλι και αυτά που πρεσβεύει.

Καλώς ή κακώς όμως αυτό δεν ισχύει για όλο τον κόσμο και μια μεγάλη μερίδα δεν το βλέπει έτσι. Υπάρχει λοιπόν κόσμος που περιμένει να δει τις μεταγραφές και μετά να αγοράσει. Αν λοιπόν δεν δει και κάποια κίνηση αεροδρομίου δύσκολα θα πεισθεί να δώσει ένα υψηλό ποσό για την εποχή μας όσο κι αν αγαπάει την ομάδα. Γιατί για να είμαστε δίκαιοι αν υιοθετείται η κρίση σαν δικαιολογία από την εκάστοτε διοίκηση για μείωση μπάτζετ τότε τι να πει και ο απλός κοσμάκης που είναι άνεργος ή που ζει με τον βασικό μισθό. Μονά ζυγά δικά μας λοιπόν δεν γίνεται να τα έχουμε.

Τα διαρκείας λοιπόν μιας ομάδας δείχνουν στην ουσία και την βιτρίνα της. Όσο καλύτερη βιτρίνα έχει μια ομάδα τόσο πιο μεγάλη αξία έχουν και τα εισιτήρια. Η μεγάλη μου ένσταση εμένα φέτος είναι γιατί υπήρξε τόσο μεγάλη αύξηση στα διαρκείας σε σχέση με πέρσι και γιατί βγήκε τόσο νωρίς η καμπάνια της ανανέωσης πριν καν τελειώσει η περσινή σεζόν. Φυσικά και δεν αναφέρομαι στο ποσό που θα πάει στον Ερασιτέχνη Παναθηναϊκό το οποίο επικροτώ και θα έπρεπε να γίνεται εδώ και χρόνια. Αλλά αυτό το ποσό είναι πολύ μικρό μπροστά στην συνολική αύξηση. Και για να μιλήσουμε με νούμερα μιλάμε για κάποιον που πέρσι είχε δώσει με ανανέωση 162 ευρώ φέτος για την ίδια θέση αναγκάζεται να δώσει 243 ευρώ από τα οποία 10-13 είναι μόνο του Ερασιτέχνη. Δηλαδή μιλάμε για μια αύξηση 70 ευρώ σε μια τιμή εισιτηρίου 162 ευρώ ή αν το θέλετε με ποσοστό μιλάμε για μια αύξηση περίπου 45% χωρίς τον Ερασιτέχνη μέσα.

Και το δικό μου το εύλογο ερώτημα είναι πως αυξάνεις το εισιτήριο διαρκείας ενώ στην ουσία προσφέρεις κάτι οικονομικότερο από πέρσι. Το αν θα βγει καλύτερο αγωνιστικά θα το δούμε στην πράξη αλλά αυτό δεν μπορεί να το ξέρει κάποιος όταν καλείται να δώσει αυτά τα λεφτά από το καλοκαίρι. Επιπλέον ο στόχος που επικοινωνήθηκε προς τα έξω για 10.000 διαρκείας μακάρι να βγω ψεύτης αλλά είναι ουτοπικός. Με τη μέχρι τώρα κίνηση των εισιτηρίων όπου είναι στα επίπεδα των 3.500 καρτών θεωρώ εξίσου δύσκολο να πιάσουμε και τον περσινό αριθμό των 7.500 διαρκείας. Μπορεί να έχουμε ακόμα αρκετό ακόμα μέχρι να αρχίσουν οι υποχρεώσεις αλλά δυσκολεύομαι να δω πως θα κλείσουν άλλοι 4.000 άνθρωποι διαρκείας δεδομένου και της υψηλής τιμής αλλά και των μη εμπορικών μεταγραφών που όπως είπα και παραπάνω δεν σημαίνει ότι δεν είναι καλές. Ίσως χρειαστεί κάποιο ...κερασάκι για να υπάρξει αναθέρμανση του κόσμου και να φτάσουμε έστω κοντά στον στόχο. Και όταν λέω κερασάκι εννοώ την απόκτηση κάποιου παίκτη που θα κάνει το λεγόμενο γκελ στον κόσμο. Άλλωστε απόθεμα στο μπάτζετ υπάρχει.

Υ.Γ Σχετικά με τα γεγονότα με τις φωτιές και τις χαμένες ζωές δεν μπορώ να πω κάτι γιατί είμαι βαθύτατα συγκλονισμένος. Για να μην ξαναθρηνίσουμε όμως θύματα άποψή μου είναι ότι πρέπει όλοι μα όλοι να κοιτάξουμε μέσα μας και να αλλάξουμε πρώτα εμείς σε παιδεία, νοοτροπία. Αν αλλάξει ο καθένας μας θα ζήσουμε σε διαφορετική κοινωνία που δεν θα κοιτάμε να ρίξουμε τις ευθύνες δεξία και αριστερά. Για αυτές τις ζωές και κυρίως για τις ψυχές των παιδιών που χάθηκαν ευθυνόμαστε όλοι μας σαν μονάδες και σαν σύνολο και πραγματικά εύχομαι να μην ξαναζήσουμε ποτέ κάτι τέτοιο. Ο Θεός ας αναπαύσει τις ψυχές σας...

Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως κάποιο σχόλιο σας θίγει, παρακαλούμε επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί άμεσα.
Mat's picture

Mat

Διαφημιστείτε εδω